Sedma uginula glavata kornjača u Boki

Sedma uginula glavata kornjača u Boki

2
Podijeli

Na plaži u Glavatima u opštini Kotor pronađen je leš mlađe jedinke glavate kornjače (Caretta caretta) u poodmaklom stadijumu raspadanja. Razlog uginuća nije jasno vidljiv. Ovo je sedma uginula jedinka glavate kornjače zabilježena ove godine na Crnogorskom primorju, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

– Ponovo želimo naglasiti da su glavata kornjača, kao i zelena morska kornjača (Chelonia mydas) zaštićene vrste u svijetu, pa tako i u Crnoj Gori, prema Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta (Sl.list CG 76/2006). Moramo da shvatimo da more nije naše prirodno okruženje, već okruženje morskih organizama. Mi samo njegovi korisnici. Molimo stanovnike ukoliko primjete ove organizme da im se ne približavaju, ne dodiruju, ne hrane ili uznemiravaju na bilo koji način – navode iz Instituta.

Picerija i restoran

Prošlog ljeta u  Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru saslušana je jedna osoba i formiran predmet povodom ubijanja i mučenja morske kornjače u Stolivu. Za ovo krivično djelo moguće je izricanje kazne i do 6 mjeseci zatvora.

Iz Instituta za biologiju mora u više navrata su apelovali kupačima, nautičarima i ribarima da ne ugrožavaju ove, već ugrožene vrste.

2 Komentari

 1. Pa bas neobicno da je uginula…more nam je iz godine u godinu u sve gorem stanju. Na kraju ce i najotpornije vrste izumrjeti.Makar ce tada razne tetke moci da plivaju bez straha od kornjaca, gavuna i rakova

 2. A šta bi sa onim nesretnikom što je ustrijeli ljetos.
  Iz koga ono klana bješe,Prčanjskog.
  Par dana je brujala Crna Gora i okruženje.
  Grickala mu tetku za zadnjicu,pa je ovjeri.
  Gdje su nvo,ekolizi,institut.
  Ktatke li smo pameti i jadnog materijala satkani.

  4
  1

Ostavite komentar

*

code