Šegrt: Ne postoji činidbena garancija za Bolnicu Meljine, ali raskid ugovora izvjestan

Šegrt: Ne postoji činidbena garancija za Bolnicu Meljine, ali raskid ugovora izvjestan

1273
5
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_bolnica_Meljine2Vlada temeljno, sa ekonomskog i pravnog aspekta, analizira način za raskid ugovora o privatizaciji nekadašnje vojne bolnice u Meljinama. O tome je raspravljano na Vladi u četvrtak. Nakon analize biće predložena metodologija tog postupka, saopštio je ministar zdravlja Budimir Šegrt, a prenosi Mina-business.

On je na pressu podsjetio da je Vlada  ranije donijela odluku o raskidu ugovora sa Atlas grupom, biznismena Duška Kneževića, jer investitor nije ispunio ugovorene obaveze. Pored njega, zadužila je i ministra finansija, Radoja Žugića, kao i zaštitnika državne imovine, da okončaju procedure raskida ugovora.

Picerija i restoran

– Najspornija tačka rasprave na sjednici Vlade u četvrtak bilo je nepostojanje činidbene garancije, od koje je trebalo da se naplati država u slučaju raskida ugovora. Resorna ministarstva, koja su bila zadužena da sakupe sve relevantne činjenice, ranije su izvijestila da te garancije nema, ali je trebalo da se utvrdi zašto.

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije zadužio je krajem septembra prošle godine resorna ministarstva da hitno pripreme detaljnu informaciju o stepenu realizacije ugovora i dostave Vladi na razmatranje i usvajanje.

Skupština Opštine Herceg Novi je u aprilu prošle godine inicirala raskid privatizacionog ugovora. Za njih je bilo problematično što je Atlas grupa podigla kredit od 11 miliona EUR, stavljajući pod hipoteku objekte bolnice, što je suprotno ugovoru o privatizaciji. Odbornici su tražili raskid ugovora i zbog toga što je kupac uložio tri od planiranih 119 miliona EUR.

Novska Skupština je i prije dva dana insistirala da bolnica ostane u punoj funkciji i namjeni za Herceg Novi, odnosno da uđe u sistem javnog zdravstva.

Prema ugovorenim obavezama, kupac je trebalo u 2008. da uloži 11,2 miliona, godinu kasnije 22,7 miliona, 2010. godine 18,5 miliona, 2011. godine 17 miliona, a godinu kasnije 30 miliona EUR. U 2013. i 2014. investicije je trebalo da iznose po deset miliona.

images_slike_gradovi_hn_objekti_bolnica_MeljineAtlas grupa je prije dvije godine tražila aneks kupoprodajnog ugovora, zbog izmjene važeće planske dokumentacije. Razlozi su, kako su naveli, neriješena imovinsko pravna pitanja, zbog kojih im još nije predat dio kupljene imovine, kao i zahtjev građana da se smanji spratnost, jer objekti zaklanjaju manastir Savina.

Kompleks u Meljinama sa 50 hiljada kvadrata i 19 objekata prije osam godina je kupio Atlas konzorcijum za 25 miliona EUR i dio platio obveznicama stare devizne štednje. Partner projekta je bio arapski Capital, koji je od Kneževića preuzeo sadašnju Capital plazu u Podgorici.

U Atlas grupi su ranije rekli da su do sada u medicinsku opremu uložili više od tri miliona EUR, kako bi podigli kvalitet usluga, ali da Fond zdravstva i Dom zdravlja Herceg Novi ne omogućavaju građanima da u punom obimu, kako predviđa ugovor, koriste kapacitete bolnice.

5 Komentari

  1. Segrt godinama bio direktor Meljina a sad ministar. Bozovic minut do 12, pred raskid ugovora prelazi u Dom Zdravlja. Sto se radi u Novom i u Crnoj Gori, toga ni u stripovima nema
    0    0

Ostavite komentar

*

code