Sekretarijat za prostorno planiranje: Inspekcija će utvrditi da li je prekoračen koeficijent...

Sekretarijat za prostorno planiranje: Inspekcija će utvrditi da li je prekoračen koeficijent izgrađenosti petospratnice na Toploj

2639
8
Podijeli

zgrada topla 190416 3Privredno društvo „Eurozox“ d.o.o. dobilo je UT uslove i građevinsku dozvolu koje je izdao je nadležni Sekretarijat Opštine, koji je demantovao tvrdnju da je izdata dozvola za jednu etažu više od UT uslova, navodi se u odgovorima iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, povodom izgradnje petospratnice na Toploj.

„Aktom Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, broj: 02-3-350-1032/2013 od 19.05.2014. godine, navedenom investitoru, izdati su urbanističko – tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekta, spratnosti: P+2+Pk ili spratnosti S+P+1+Pk, uz mogućnost izgradnje podrumske etaže, čija namjena može služiti isključivo za garažiranje vozila. Urbanističko – tehnički uslovi su izdati prema parametrima DUP-a „Topla“, koji važe za zonu individualnog stanovanja, a u kojoj zoni je planirana maksimalna spratnost: P+2+Pk ili S+P+1+Pk uz koeficijent izgrađenosti, Ki max.=1,8. Podrumska etaža je zadata primjenom Odluke o sprovođenju Prostornog plana Opštine Herceg Novi na važeću plansku dokumentaciju.

Picerija i restoran

Rješenjem ovog Sekretarijata broj: 02-3-361-216/2014 od 23.09.2015. godine, investitorima d.o.o. „Eurozox“ iz Danilovgrada i Branislavu Radoviću iz Herceg Novog, izdata je građevinska dozvola za izgradnju stambenog objekta, spratnosti: Po+P+2+Pk (podrum+prizemlje+2 sprata+potkrovlje), što znači da je odobrena izgradnja objekta one spratnosti koja je definisana planom i izdatim UT uslovima“ – navodi se u odgovoru.

Koeficijent izgrađenosti petospratnice je 2,5, prema tvrdnji Krsta Lepetića, dok u Sekretarijatu tvrde da je DUP-om Topla dozvoljena maksimalna izgrađenost 1,8.

„DUP-om Topla („Sl.list RCG – opštinski propisi“ broj 27/03), kao i izdatim urbanističko – tehničkim uslovima Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, broj: 02-3-350-1032/2013 od 19.05.2014. godine, za izgradnju u predmetnoj zoni zadat je koeficijent izgrađenosti Ki max.= 1,8. Prema PPO HN, poglavlje 3.1.12 stav 2. „Površine podrumskih etaža ne ulaze u obračun koeficijenta zauzetosti i izgrađenosti“.

U domenu nadležnosti inspekcijskih organa je utvrđivanje činjenice da li je navedeni parametar prekoračen“ – navode iz Sekretarijata.

Takođe, netačnom smatraju tvrdnju da je izdata građevinska dozvola za objekat za kolektivno stanovanje:

„Urbanističko – tehnički uslovi su izdati prema parametrima DUP-a „Topla“, koji važe za zonu individualnog stanovanja, a u kojoj zoni je planirana maksimalna spratnost: P+2+Pk ili S+P+1+Pk uz koeficijent izgrađenosti, Ki max.=1,8. Podrumska etaža je zadata primjenom Odluke o sprovođenju Prostornog plana Opštine Herceg Novi na važeću plansku dokumentaciju“.

Da li je investitor bio u obavezi da ukopa podrumske prostorije, a one se sada nalaze u nivou saobraćajnice, naknadno će biti utvrđeno da li su izvođenjem građevinskih radova prekršeni propisi. Međutim, to nije u nadležnosti Skretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, pa se Sekretarijat u pogledu ne može izjašnjavati, navode iz ovog Sekretarijata.

8 Komentari

 1. Na obične građane se iživljavate i odbijate da im izdate građevinske dozvole za najmanju sitnicu,a novopečenim biznismenima povećavate koeficijent izgrađenosti. Sramota.Ništa ispekcija neće uraditi,jer isto radi jadno kao i nas Urbanizam.
  0  0
 2. “Da li je investitor bio u obavezi da ukopa podrumske prostorije, a one se sada nalaze u nivou saobraćajnice,” otkad je podrum u nivou prilaznog puta?
  0  0
 3. kao da je to samo tu slucaj, ima toga na sve strane, sigurno, ali se ljudi ne zale, ili nemaju kome.. eno primjer u meljinama uz magistralu gdje je bila oaza ili kako se vec zvase, zatvorili su sve one kuce iza; to je ono sto ja primjetih iz auta, u prolazu, a ko zna koliko je takvih primjera
  0  0
 4. Da se kladimo, ni jedna jedina tubla se tu nece skinuti, ako ne dodje jos koja uzbrdo, ove stvari su uobicajena pojava u Novome, raznorazne inspekcije, komisije i ostala skalamerija samo se pozivaju na svoju nekompetentnost, ne zaboravimo, investitori ce naci 1001 nacin da dovedu kraju ono sto su naumili, naravno zu pomoc upravo gore navedenih “nekompetentnih” skalamerija. Sve jasno?
  0  0

Ostavite komentar

*

code