Selektor ženske vaterpolo reprezentacije Mađarske oduševljen pripremama u Herceg Novom

Selektor ženske vaterpolo reprezentacije Mađarske oduševljen pripremama u Herceg Novom

1
Podijeli

Ženska vaterpolo reprezentacija Mađarske obavlja u Herceg Novom, na bazenu Jadran na Škveru, pripreme uoči Evropskog prvenstva koje će biti održano u Barseloni od 14. do 28. jula.

Mađarice će igrati u grupi B sa reprezentacijama Srbije, Rusije, Španije, Turske i Njemačke.

Picerija i restoran

Uslovima, bazenom, teretanom, smještajem oduševljen je selektor, Atila Biro (Attila Bíró) koji nije prvi put u Herceg Novom.

– Bio sam ovdje više puta dok sam bio igrač, mada ne u ovom novom bazenu. Igrao sam za Ferenc Varoš iz Budimpešte  10 godina i dolazio sam više puta u Crnu Goru, ali u to vrijeme bila je Jugoslavija. Ovo je fantastično mjesto za pripreme – priča za Radio Jadran, Biro.

Mađarice će u Herceg Novom provesti sedam dana. Svakog dana imaju 3 treninga, od čega su dva u bazenu i jedan u teretani. Bira je pohvalio odnos sa upravom PVK Jadran, koja je, kako kaže,  vrlo ljubazna i maskimalno profesionalna.

On je u Herceg Novi doveo 17 djevojaka, jedna je ostala u Mađarskoj zbog bolesti. U Barselonu, međutim, ići će njih samo 14 koje se nametnu kao najbolje.

Tradicija ženskog vaterpola u Mađarskoj počinje 70-ih godina prošlog vijeka, uz pojavu ženskih reprezentacija Holandije, Italije i Rusije, priča nam Biro:

–  Mađarska je jedna od prvih zemalja u Evropi u kojoj je  počeo da se igra ženski vaterpolo, u 70-im godinama. Mi smo osvajači titule prvaka Evrope, jer smo pobijedili na posljednjem šampionatu, 2016. godine u Beogradu – ističe on.

Tim je od tada pretrpio izmjene. Čak polovina te generacije djevojaka ne igra u sadašnjoj postavi, jer su neke postale majke, a neke se penzionisale, navodi Biro i dodaje da je ova ekipa prilično podmlađena.

Atila Biro radi kao selektor ženske vaterpolo reprezentacije Mađarske posljednjih 6 godina. Prije toga trenirao je profesionalne muške vaterpolo klubove u Mađarskoj i radio kao selektor vaterpolo reprezentacije Novog Zelanda. Za selektora nacionalnog tima Mađarske izabran je 2015. godine.

Karijeru je započeo kao trener ekipe Ferenc Varoša, a bio je i u ulozi pomoćnika selektora muškog nacionalnog tima.

Izazovi u ženskom vateprolu, kako je kazao, isti su kao i u muškom – medalje sa evropskih, svjetskih šampionata i naravno Olimpijska medalja. Smatra da je danas vrlo je teško osvajati medalje, jer u ženskom vaterpolu sve reprezentavije igraju na istom nivou.

U Evropi danas postoji čak 16 veoma jakih vaterpolo reprezentacija. Biro je izdvojio, uz Mađarsku, Italijanke, Holanđanke, Grkinje, Španjolke.

Pošto Crna Gora trenutno nema žensku nacionalnu vaterpolo selekciju, Biro smatra da bi, ako želimo da započnemo takav projekat, trebalo da izaberemo djevojke među plivačicama, triatlonkama ili pentatlonkama.

Crna Gora ima dobru tradiciju muškog vaterpola i šteta je da ne postoji i ženska reprezentacija, smatra Biro.  Zato bi bilo dobro da već sada započnemo realizaciju takvog projekta i da među djevojčicama uzrasta od 12, 13, 14 godina polako selektujemo najbolje za nacionalni tim, preporučuje on.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code