“SERENISSIMA” (NE)ZVANIČNO OTVORILA KRUZING SEZONU – LUKA KOTOR BEZBJEDNA

“SERENISSIMA” (NE)ZVANIČNO OTVORILA KRUZING SEZONU – LUKA KOTOR BEZBJEDNA

173
0
Podijeli

cruisecritic.co.ukNeplaniranim uplovljavanjem putničkog broda “Serenissima” otvorena je kruizng sezona u Kotoru. Brod pod zastavom Sent Vinsenta doveo je 105 putnika i 52 člana posade.

U Kotoru će boraviti do 22 h, kada bi trebalo da isplovi iz Boke.
Kako nam je kazao izvršni direktor Luke Kotor AD, Vasilije Kusovac, u ovoj sezoni kotorska luka trebalo bi da prihvati između 360 i 370 brodova, što ja 5-6% manje nego u istom periodu prošle godine. Očekuje se dolazak 310 hiljada putnika, 7-8% manje nego u prošloj godini. Ipak, u kotorskoj luci nemaju razloga za zabrinutost, budući da bi smanjen broj kruzera trebalo da nadomjesti povećan broj najavljenih dolazaka jahti i manjih plovila, kaže nam Kusovac.
„Marinu smo opremili sa pontonima, uveli video nadzor, nivo bezbjednosti podigli na veći nivo i obzbijedili bolju snabdjevenost električnom energijom, zato očekujemo više jahti. Spremni smo za sezonu i to da li će doći 370 ili 375 kruzera, pet manje ili više, nama nije toliko značajno. Najznačajniji nam je bezbejdnosni aspekt, jer smo ga zadržali na prošlogodišnjem nivou i nastojaćemo i da sigurnost unaprijedimo”.
Kusovac demantuje da postoje propusti kad je riječ o sigurnosti i bezbijednosti kotorske Luke. Iako su neki mediji objavili da su tokom sastanka sa projektnom grupom, koju je formiralo Ministarstvo pomorstva i saobraćaja i redovnog godišnjeg pregleda Luke Kotor u skladu sa Uredbom o bezbjednosti trgovačkih brodova i luke otvorene za međunarodni saobraćaj i poglavlja II Solas konvencije i ISPS koda, konstatovani brojni propusti. Prema njegovim riječima negativno mišljenje o narušenoj bezbijednosti u Luci uopšte nije ni dato. Svi korisnici njihovih usluga su zadovoljni, što dokazuju i rezultati ankete koja je rađena među vlasnicima brodova, zapovjedništvom i posadom, koji su bezbijednost Luke ocijenili visokim koeficijentom 4, 68, podsjeća Kusovac:
“Bilo je primjedbi na blizinu benzinske pumpe i taksi stanice, koje su tu locirane 20 ili 30 godina. Dakle, ako su proteklih 30 godina one bile bezbijedne, kako to odjednom nisu? Mislim da je bilo drugih namjera, jer znate da se oko Luke Kotor “igraju mnoge igre”, pa je i u tom kontekstu navedena nebezbijednost. I to je bilo vrlo neprofesionalno saopšteno”.
Bezbijednost kotorske luke nijednom nije dovedena u pitanje, jer u luci postoje bezbjednosni organi koji se o tome brinu: granična služba, plovna jedinica, Lučka kapetanija.

Picerija i restoran

“Ministartsvo i projektna grupa nisu dali ocjenu da luka nije bezbijedna, nego su to novinari na svoj način zlonamjerno objavili. Tako je i prošle godine insceniran incident sa brodom “EQUINOX”, a nije bilo ni blizu incidenta”.
Sistem bezbjednosti je funkcionalan u najboljoj mjeri, a to dokazuje i period od proteklih deset godina za koliko nije evidentiran nijedan problem. Jer, kako Kusovac naglašava: “da Luka nije bezbijedna, ne bi u prošloj godini tu bilo 380 brodova i 1500 jahti”.
Kusovac je naglasio i da će lučki terminal u Luži, čija vrijednost građevinskih radova iznosi 615 hiljada eura biti gotov do maja. On nije mogao da precizira da li će terminal biti kompletno operativan, ali je sigurno da će policija i carina imati osposobljene kancelarije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code