Sertifikati za zelenu gradnju zaposlenima u lokalnoj samoupravi

Sertifikati za zelenu gradnju zaposlenima u lokalnoj samoupravi

1971
7
Podijeli

Opština Herceg Novi prvi put ima stručnjake za zelenu gradnju, zahvaljujući projektu pod nazivom “Edukacija o zelenoj gradnji”, na koji je aplicirala Kancelarija za međunarodnu saradnju.

Inženjeru mašinstva Jovanki Matković, pejzažnoj arhitektici Lidiji Baković i arhitekti, Gojku Mitroviću, koji su besplatno prošli kurs za stručnjake zelene gradnje, sertifikate “Green Building Professional” uručio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Hans Ginter Matern, tokom ceremonije u podgoričkom EU Info centru, saopšteno je iz Opštine.

Picerija i restoran

On je istakao da je ovaj kurs korak naprijed u ekološkom razvoju Crne Gore i čestitao svim učesnicima kursa na radoznalosti i volji da steknu nova znanja. Kako je kazao, energetska efikasnost jedno je od najvažnijih pitanja današnjice, a ponašanje radi zaštite životne sredine može da se nauči i zato Ambasada Njemačke podržava projekte poput ovoga.

Kako se moglo čuti, zelena gradnja je budućnost struke, a svi kojima su prvi put u Crnoj Gori uručeni GBPro sertifikati predstavljuju lidere u procesu primjene zelene gradnje u našoj zemlji.

GBPro sertifikati potvrda su da stručni ljudi iz više crnogorskih opština imaju potrebna znanja u primjeni novih tehnologija i materijala, koji iz temelja mijenjaju i unapređuju građevinsku industriju, industriju proizvodnje materijala i utiču na način projektovanja i uređenja urbanih prostora.

Projekat “Edukacija o zelenoj gradnji” realizovao je Savjet za ekološku gradnju Crne Gore, uz finansijsku podršku Ambasade  Njemačke u Podgorici, u partnerstvu sa opštinama Herceg Novi i Kotor, a uz pomoć Turističke organizacije Kotor, Porto Montenegra i “Knauf  Doo”.

Predsjednik Savjeta za ekološku gradnju Milovan Novaković zahvalio je na podršci Ambasadi i svim partnerima. Istakao je da je Savjet inicirao kreiranje crnogorskih standarda zelene gradnje, što smatra istorijskim projektom, i pozvao sve učesnike kursa da se uključe.

Novaković je potom otvorio putujuću izložbu “Kratka priča o zelenoj gradnji”, čiji je cilj da građanima Crne Gore pojasni, približi i učini primamljivim glavne aspekte ekološke gradnje. Želja Savjeta je da, kroz 12 slikovitih informativno-grafičkih panela, podstakne na razmišljanje i promjenu u shvatanjima i načinu na koji se koriste prirodne ljepote i bogatstvo Crne Gore.

7 Komentari

  1. Zar u Šapcu postoji Mašinski fakultet? Čudno,zar Jovanka Matkovic nije zsvrsila Visu poljoprivrednu,pa poslije dok je bila potprrdsjednica Opstine nije na radnom mjestu ucila nije i VII stepen obrazovanja dobila!?

  2. Inženjer mašinstva će da ” iz temelja mijenja i unapređuje građevinsku industriju, industriju proizvodnje materijala i utiče na način projektovanja i uređenja urbanih prostora “?!

    20

Ostavite komentar

*

code