Šest javnih poziva za sektor ribarstva

Šest javnih poziva za sektor ribarstva

998
2
Podijeli

images_slike_ilustracija_ribari_more_kocaMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je šest javnih poziva za dodjelu podrške razvoju sektora morskog i slatkovodnog ribarstva, kao i marikulture i akvakulture.

Iznos agrobudžetske podrške iznosi do 50 odsto investicija koje se podržavaju, a svi javni pozivi trajaće 30 dana od objavljivanja.

Picerija i restoran

“Agrobudžetom u ovoj godini za sektor ribarstva opredijeljena su sredstva u iznosu od 348 hiljada EUR, što je 16 odsto više nego prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Kroz javni poziv za dodjelu podrške za modernizaciju ribarske flote u malom privrednom ribolovu, za plovila do deset metara ukupne dužine (LOA), pravo na podršku imaju profesionalni ribari, nosioci dozvole za obavljanje malog i velikog privrednog ribolova.

“Podrška se odnosi na troškove zamjene pogonskih generatora, rekonstrukciju i adaptaciju plovila, zamjenu ribolovne opreme za povećanje efikasnosti prilikom ulova, odnosno prelazak na selektivnije alate. Da bi dobili podršku podnosioci zahtjeva, između ostalog, treba da su uredno u toku kalendarske godine dostavljali kopije izvjštaja o ulovu ili Dnevnika ulova, kao i da su tokom prošle godine bili u ribolovu minimum 20 ribolovnih dana”.

Kroz javni poziv Ministarstvo podržava i modernizaciju flote za ulov pelagičnih resursa dobija se podršku u iznosu do 50 odsto troškova opremanja, rekonstrukcije, adaptacije, zamjene pogonskih generatora i nabavke opreme za ribolov.

“Modernizacija ribolovnih plovnih objekata za ulov demerzalnih resursa takođe se podržava sa 50 odsto od investicije. Potrebno je da ribari koji se bave ovom djelatnošću, između ostalog, imaju na plovilu instaliran funkcionalan uređaj za satelitski sistem monitoringa ribolovnih plovnih objekata”.
Javni poziv za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture predviđa podršku uzgajivačima ribe i školjki za rekonstrukciju uzgajališta, izgradnju ili rekonstrukciju objekata za skladištenje hrane i opreme, nabavku opreme za automatizaciju procesa uzgoja, nabavku opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane.Maksimalna podrška, iznosi do 50 odsto ulaganja.

Iz Ministarsva su saopštili da postoji i mjera podrške za uzgajivače školjki u iznosu do 50 odsto troškova za nabavku zaštitne mreže u cilju poboljšanja zaštite uzgajališta školjki od predatora.

U dijelu slatkovodnog ribarstva i akvakulture, objavljen je javni poziv za podršku poboljšanju konkuretnosti i efikasnosti tog sektora.

“Pravo na korišćenje imaju preduzetnici i privredna društva koji imaju odobrenje za akvakulturu. Podržava se do 50 odsto troškova za rekonstrukciju uzgajališta, izgradnju ili rekonstrukciju objekta za skladištenje hrane i opreme, kao i nabavke opreme za automatizaciju procesa proizvodnje i za poboljšanje higijene”.

2 Komentari

 1. Bijela,suvišna je priča,nemamo standard da sve kupimo kako bi trebalo,pa nam je sve i oko kuća kao otpad….Mora se nešto raditi da se preživi,a zato i postoji onaj Merkator,Kovači i kineska roba.Ovi kojima prodajemo sve vrijedno što imamo su nas dobro pročitali,znaju da decenijama nijesmo radili kako treba i da ne znamo što je to rad,kao i da ne cijenimo prave vrijednosti.
  0  0
 2. Potrebno je da se tacno odrede mjesta za uzgajanje skoljki, ne dozvoliti divlja uzgajalista, a ako vec imaju dozvolu za uzgajanje skoljki da to ne budu bove od plasticnih kanistera, ambalaza iz bolnice, plasticnih boca….Sa takvim bovama uzgajilista skoljki izgledaju kao smetljista u moru.
  Iako radi o zdravim, čistim i odgovarajućim jestivim školjkama, povesti racuna i o izgledu tih uzgajilista.
  0  0

Ostavite komentar

*

code