Šest risanskih porodica u požaru spasilo samo glavu: ”Izgoreo nam život!”

Šest risanskih porodica u požaru spasilo samo glavu: ”Izgoreo nam život!”

8510
2
Podijeli

U čuvenoj risanskoj Gabeli od Badnjeg dana zjapi crno-siva i urušena trospratna zgrada. I ko zna do kada će. Iz nje je jedva živu glavu izvuklo šest familija, nakon požara koji je 6. januara izbio iza 16.30 sati.

pozar-risan-1Kotorski vatrogasci su u ekstremnim vremenskim uslovima učinili sve što su mogli, spaseni su ljudi, ali potpuno su izgorela dva stana, a preostala četiri znatno oštećena.

Picerija i restoran

Svih šest familija sklonilo se kod rodbine i prijatelja. Među njima su bolesni i stari, bivši radnici Napretka i Onogošta, sada teški beskućnici, neki i bez dokumenata. Oni kažu: ”Izgoreo nam je život”.

U vatri, panici, haosu, decenije njihovog bitisanja su nestale. Pričaju nam samo neki od 15-ak stanara bivše radničke zgrade u Risnu: Višnja Balantinac, Đorđije i Jovan Kovač, Njegosava Balantinac, Adrijana Matković, Akim Aco Baćović i Milutin Matković.

– U stanu smo živjeli majka i ja. Sve nam je izgorelo od imovine i dokumenta. Nigdje ništa nismo iznijeli, samo živu glavu. Vatra je krenula od plafona. On je pao dolje i morali smo odmah napolje. Uspjela sam da pozovem vatrogasnu i policiju kada sam vidjela kako kreće plamen – kazuje Višnja Balntinac.

pozar-risan-3– Sada smo privremeno kod prijatelja, ne znamo đe ćemo, jer ne možemo dosađivati nikome. Ništa nemamo nego ovo na sebi. Sve što smo imali i malo para sve je izgorelo – nastavlja tužno ojađeni Đorđije Kovač. Njegov sin Jovan kada je izbio požar nije bio kod kuće.

– Došao sam u stan da vidim je li mi tata tu, nije ga billo i brzo sam izašao vani i čekao vatrogasce. Ništa nisam spasao, samo mi je u stanu ostao ormar. Bio sam i u bolnici, jer sam se nagutao dima.

Njegosava Balantinac se prisjeća da  je iza 16 h toga dana osjetila dim i odmah je zvala vatrogasce. Uspaničila se:

– Katastrofa, svih ovih 30 i kusur godina što sam radila, pokućstvo, garderoba, dokumentacija, nešto novca, sve nam je u plamenu završilo. Jedino što smo izvukli živu glavu i to je sve. Jako nam je teško i ne znamo kuda ćemo i šta ćemo.

pozar-risan-2I Adrijana Matković se uzbuđeno prisjeća da su kada je izbila iznenada vatra svi bili kod kuće.

– U sveopštoj panici, dimu, haosu, trčimo na sve strane, tražimo djecu, ne znamo ko je tu, ko je izletio vanka… Prvo smo čuli djecu kako vrište, zapomažu. Kada smo otvorili vrata i vidjeli da zgrada gori, počeli smo da dozivamo jedni druge. U pet minuta se sve desilo. Ogromni plamen je izbio. Stravičan prizor kad gledate da vam sve odnosi, a tu su i bolesni i stari koji nemaju đe – priča Adrijana i apeluje da bar stari dobiju neki dom.

Akim Aco Baćović podsjeća da je bio jak olujni vjetar i da niko nije izlazio iz toplih kuća:

– Odjedanput je počelo da puca i plamen ispod krova je počeo da izlazi. Mi smo samo izlijetali da bismo spasili žive glave. Zvali smo vatrogasce, svi su se na vrijeme odazvali, ali vatra je bila brža… Pomogli su odmah i mještani koji su se organizovali. Hvala im svima. Svjesni smo da smo bez ičega sada, ne znam kako će dalje oni koji ništa nemaju. Ja sam bar nešto spasao od pokućstva. Oni iz potkrovlja nisu ni dokumenta uzeli. Uzdamo se u Boga, u državu, u ljude dobre volje – ističe Baćović, koji se za sada smjestio kod kćerke i zeta.

Većina stanara stare radničke zgrade ima preko 60 godina, bolesni su i u ime njih Milutin Matković kaže da se ne može opisati kako im je bilo i kako im je sada.

– Spasismo glave, nadamo se u Boga i ljude da nam pomognu, da dođemo do krova nad glavom. Sve što smo stekli za 30 godina, sve je otišlo za sekundu u vatru, a poslije u vodu od gašenja.

Zgrada je vlasništvo nekadašnjeg TP Napredak. Postradale su obišli predstavnici opštine i socijalnih službi, ali za sada im nijesu ponudili konkretnu pomoć. Nekoliko humanitarnih akcija u Opštini Kotor i Boki, dobro bi došlo za prvu pomoć familijama iz Risna.

Još nije utvrđen uzrok požara, koji srećom nije odnio ni jedan život niti je zahvatio susjedne  zgrade.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code