ŠETALIŠTE PET DANICA RAZROVANO: OPŠTINA I ĆELTIKĆOGLU NADLEŽNI ZA NASTAVAK REKONSTRUKCIJE I...

ŠETALIŠTE PET DANICA RAZROVANO: OPŠTINA I ĆELTIKĆOGLU NADLEŽNI ZA NASTAVAK REKONSTRUKCIJE I POPRAVKE

0
Podijeli

Prijeko potrebna rekonstrukcija novskog šetališta Pet Danica obavljena tokom 2011. i 2012. godine, u koju je uloženo kapitalnih 140 hiljada eura, danas se čini da je bila “zaludna rabota”.

Izuzimajući djelove gdje se polažu cijevi za kolektor stanje na čuvenoj novskoj promenadi, uz more, nije ni malo reprezentativno. Dekorativne bijele ploče su na svakom koraku oštećene i napukle. Nerijedak prizor su i mjesta na kojima su ploče čak bile izmještene, a ostale rupe. Gotovo da nema nikakvog upozorenja na oprezniji hod ili vožnju biciklom, kao što je bio ljetos slučaj na Škveru ispred bazena.
Rekonstrukcija i popločavanje dijela Šetališta od kupališta “Rafaello” do restorana “Galeb” u Igalu, zatim od kule “Citadela” do Meljina, kao i vraćanje prvobitnog izgleda Šetalištu prije izgradnje kolektora – posao je koji svi nestrpljivo iščekuju. Prije svega mještani, Morsko dobro, koje gazduje obalom, ali i nadležni u Opštini, koji su zaduženi da sredstva Morskog dobra namjenski koriste.
V.d. predsjednika Opštine, Milan Vajagić ne zna kada bi mogla početi obnova Šetališta od “Rafaella” do restorana “Galeb” u Igalu:
“Ne znam, kažem to jasno i glasno. Jer, tamo je prvo potrebno zamijeniti kanalizacione cijevi u dužini od 200 m, Vodovod je trebalo da napravi projekat i tu je nešto zastalo. Ne znam da li su ga napravili, moram provjeriti, jer tek nakon toga ima smisla raditi ostalo”.
Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom kazali su nam da sagovornika treba tražiti u Opštini.
“Za ovaj projekat već je izabran izvođač i potpisan je ugovor, međutim Opština je ta koja implementira radove i određuje njihovu dinamiku, dok Javno preduzeće u projektu učestvuje isključivo u smislu obezbjeđivanja jednog dijela finansijskih sredstava” – kaže nam pr „Morskog dobra”, Jelena Jelušić.
Više informacija o dinamici realizacije ovog projekta mogla bi da svakako pružiti i Agencija za izgradnju Herceg Novog, ali ni ovoga puta Radiju Jadran u toj Agenciji nijesu željeli da daju nikakve informacije, već su nas ponovo “usmjerili” ka v.d. predsjedniku Opštine, Milanu Vajagiću.
Rekonstrukcija ovog dijela Šetališta bila je najavljena pred početak prošlogodišnje ljetnje sezone, zbog čega su mali privrednici protestovali, pa su radovi odloženi. Ali, više od pola godine kasnije, početak se ne zna.
Kada je riječ o popravci uslovno rečeno “zdravog” dijela Šetališta, od kupališta “Rafaello” do kule “Citadela” gdje bi trebalo zamijeniti polomljene ploče, Vajagić je imao kratak komentar:
“Ne znam. Zvaću Morsko dobro da vidim kad će. Biće čekaju da prođe zima, pa će onda”.
Sa druge strane, u Morskom dobru podsjećaju da je i ovaj dio posla kao i održavanje čistoće na kupalištima u sezoni i van nje, takođe ingerencija Opštine:
“Napominjemo da je ova vrsta sanacije u nadležnosti Opštine Herceg Novi, na osnovu Ugovora o korišćenju i namjeni prihoda od naknade morskog dobra, kojim se Opština obavezuje da, od 50% prihoda od zone morskog dobra koje joj Morsko dobro ustupa, izvodi sitne sanacije obale i obalne infrastrukture po potrebi. U 2014. godini, u ukupnim prihodima JP Morsko dobro Herceg Novi učestvuje sa 11% ili u nominalnom iznosu sa 631.107 eura od čega Javnom preduzeću pripada 50% ili 315.553 eura, a opštini Herceg Novi takođe 315.553 eura”.
Strpljenje i razumijevanje građana, koji rizikuju da se polome dok hode stazom uz more, prilično se istrošilo, pogotovo što se odlaže vraćanje prvobitnog izgleda šetališta na djelovima gdje “Ćeltikćoglu” postavlja cijevi za kolektor. U Morskom dobru navode da o ovome nemaju informacija, s obzirom da kompanija Vodacom vodi posao, a Opština Herceg Novi je investitor. Ipak, nadaju se kao i mještani, da će sve biti vraćeno u pređašnje stanje, jer je to zona od opšteg značaja.
Ni v.d. predsjednika Opštine nije nam mogao odgovoriti na ovo pitanje, do sastanka sa predstavnicima ove kompanije, koji se stalno odlaže.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code