Šetnja kroz frankofonu književnost i šansonu u Dvorani Park

Šetnja kroz frankofonu književnost i šansonu u Dvorani Park

0
Podijeli

Manifestacija pod nazivom “Dani frankofonije 2017”, u organizaciji Francuskog Instituta Crne Gore, a uz podršku JUK Herceg fest, NVO Avenir i brojnih partnera, biće  otvorena sjutra, 18. marta u Dvorani Park.

– Naše udruženje Avenir i naš grad Herceg Novi imaju čast da se svake godine, posebno pripremljenim programom, pridruže ostalim zemljama i gradovima, u kojima se širom svijeta, tokom marta, održavaju Dani posvećeni Frankofoniji. Od osnivanja, 2006. godine, naše udruženje, koje je preraslo u Kreativni centar na francuskom jeziku, kontinuirano razvija interes za francuski jezik i kulturu, zahvaljujući entuzijazmu pedagoške ekipe, polaznika naših aktivnosti, te njihovih roditelja. Francuska kultura je, počevši od svih vrsta umjetnosti, pa sve do gastronomije, nesumnjivo jedna od najbogatijih i najraznovrsnijih u svijetu – kazala je predsjednica NVO Avenir, Svetlana Čolak Antić.

Picerija i restoran

Program ove godine nosi naziv “Šetnja kroz frankofonu književnost i šansonu”. Riječ je o muzičko-scenskom nastupu kreativnog centra NVO Avenir, koji uključuje uvodni govor predstavnika francuske ambasade u Crnoj Gori, predstavnika Opštine Herceg Novi i predstavnika NVO Avenir.

Voditelji prgrama biće učenici Gimnazije, Aksel Vlaović II razreda i Nina Vujačić iz IV razreda, kao i studentkinja francuskog jezika, Dragana Kelava. Za muzičko-scenski dio programa zaduženi su članovi NVO Avenir.

–  Ti i ja i svi oni koji žele, pođite sa nama  u šetnju. Pozivamo vas da sa nama uđete u svijet frankofonije, kroz koju će vas voditi Lafonten, Antoan de Sent Egziperi, Anatol Frans, Fransoaz Malet-Zoris, Mari-Pol Bel, Fransoaz Hardi, Gregoar i mnogi drugi francuski autori – pozivaju organizatori.

U okviru programa pridviđena je i projekcija filma”Avenir”, povodom 10 godina od osnivanja ovog udruženja. Sve će biti samo dio “Dana Frankofonije 2017” koji se održavaju od 17. do 31. marta u više crnogorskih gradova. Ovogodišnje izdanje ima ambiciju da oživi frankofoniju u cijeloj zemlji. Program frankofonih susreta je mješavina zadovoljstva, takmičarskog duha i emocija, kako za učesnike tako i za publiku, između ostalog i sa privlačnim nagradama, kao sto su putovanja u Francusku.

Osnivač Frankofonije, bivši predsjednik Senegala, Leopold Sedar Sengor, pjesnik i veliki poštovalac francuskog jezika, je radio na tome da francuski jezik postane sredstvo komunikacije među različitim kulturama i ljudima.

– Francuski jezik – to su velike orgulje, koje su sposobne da šire sve vrste zvukova i proizvode razne efekte. To je u isto vrijeme flauta, oboa, truba, tam-tam, pa cak i topovska paljba – kazao je svojevremeno Sengor.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code