Šetnja podrške za osobe sa autizmom

Šetnja podrške za osobe sa autizmom

1504
1
Podijeli

Svjetski dan osoba sa autizmom – 2. april, u Herceg Novom će biti obilježen šetnjom podrške, koju će u subotu, 1. aprila u 11 časova na Trgu Nikle Đurkovića, organozovati Servis Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Dječijeg doma “Mladost”, JU OŠ “Ilija Kišić” i NVO “Nova šansa u Novome”.

Organizatori pozivaju sve Novljanje da dođu i prisustvom pruže podršku i pokažu empatiju roditeljima, djeci i osobama sa autizmom, tako što će se priključiti šetnji podrške.

Picerija i restoran

Okupljanje je planirano za 10:30 časova ispred Gradske kafane, gdje će biti obezbjeđeno posluženje za djecu i njihove pratioce, odakle će se svi prisutni uputiti ka Trgu Nikole Đurkovića i puštanjem plavih balona obilježiti ovaj dan i doprinjeti svjesnoti o autizmu.

U okviru obilježavanja ovog datuma, 27. marta u Gradskoj kafani organizovano je predavanje pod nazivom “Zaigrana pedala”, koje je održala psihološkinja iz Hrvatske, Maja Bonačić. Događaju je prisustvovala i Vanja Rakoćević, majka Ognena Rakočevića, koja je i organizovala ova predavanja u više gradova u Crnoj Gori.

Na osnovu Rezolucije Ujedinjenih nacija iz 2007. godine, 2. april obilježava se kao Svjetski dan autizma. Autizam je neurorazvojni poremećaj, koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumijevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba.

Učestalost ovog poremećaja se povećava iz godine u godinu. Stručnjaci koji rade sa ovom djecom, u saradnji sa roditeljima pokušavaju da pronađu što bolje metode kojima će pomoći oboljelima, ali i približiti ovaj problem društvenoj zajednici.

U Crnoj Gori ne postoje precizni podaci o tačnoj učestalosti ovog poremećaja, mada se smatra da je  učestalost slična kao i u ostalčim dijelovima svijeta.

U osnovno školi “Ilija Kišić” u Zelenici postoje posebna odjeljenja u kojima se obrazuju djeca sa posebnim obrazovnim potrebama. Posljednjih 6 godina postoje i dvije grupe u kojima se nalaze djeca sa poremećajima iz spektra autizma. Ova djeca se obučavaju po Posebnom planu i programu za djecu sa autizmom. OŠ “Ilija Kišić” je jedina škola u Crnoj Gori koja u svom sastavu ima  ovakve izdvojene grupe.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code