Sezona gripe, ali u Herceg Novom, za sada, bez epidemije

Sezona gripe, ali u Herceg Novom, za sada, bez epidemije

1
Podijeli

Virus sezonskog gripa tip A podtip H3 u Crnoj Gori ove godine je već odnio dvije žrtve. Situacija u Herceg Novom za sada nije alarmantna.

images_slike_razno_Dom_zdravlja_salterU Domu zdravlja u Herceg Novom još nema velikog broja pacijetana sa simptomima ovog sezonskog virusa, već se pojavljuju samo pojedinačni slučajevi. Ali, kako nam je kazala dr Vesna Kovač, u narednom periodu očekuje se povećanje broja oboljelih, obzirom da je trenutno vrijeme slava i okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Picerija i restoran

Slična je situacija i u Opštoj bolnici u Meljinama, gdje još uvjek nisu dobili uputstva od Instituta za javno zdravlje, pa su posjete dozvoljene, kako je za Radio Jadran kazala dr Olivera Elez.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je u toku 50. nadzorne sedmice, od 12. do 18. decembra prijavljeno 712 osoba sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidenciju 115/100.000 stanovnika.

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Institua za javno zdravlje u prethodnoj sedmici laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa gripa kod 32 osobe (kod svih je izolovan virus gripa tipa A), ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa u ovoj sezoni je 53, a u cirkulaciji je dokazan tip virusa gripa A/H3.

Iz Instituta podsjećaju da je najefikasnija preventivna mjera protiv sezonskog gripa vakcinacija i pozivaju sve osobe koje spadaju u grupe kojima se vakcinacija preporučuje da se vakcinišu.

Grip je zarazna, virusna infekcija respiratornih organa, koja se prenosi kapljičnim putem, odnosno kašljanjem i kijanjem zaražene osobe. Počinje naglo, porastom tjelesne temperature, bolovima u kostima i mišićima, malaksalošću i lošim opštim stanjem, a simptomi traju nekoliko dana –  kazala je Radiju Jadran koordinatorka službe za izabrane doktore za odrasle u Domu zdrvalja Herceg Novi, Vesna Kovač.

– Pošto je to virusna bolest liječi se simptomatski, unošenjem dosta tečnosti, laganije hrane, borbom protiv povišene tjelesne temperature, redovnim provjetravanjem prostorija, čišćenjem radnih površina i, ako je moguće, da se osoba koja je bolesna, izoluje, odnosno da ne dolazi u kontakt sa drugom populacijom koja je zdrava – navodi Kovač.

Ona je kazala da je grip oboljenje koje nema neko specifično liječenje, ali postoji prevencija u vidu vakcine, koja je jedina prava zaštita protiv ovog virusa.Ostale mjere spadaju u higijensko-dijetetske.

Kao virusna bolest koja nema specifično liječenje, grip se liječi mirovanjem u kojem imuni sistem mora da se izbori protiv virusa, za šta mu je potrebno određeno vrijeme. Ugrožene su najčešće one osobe koje boluju od hroničnih oboljenja, kao i osobe kojima je imuni sistem već oštećen, što dovodi do komplikacija.

– Svaki virus, pa i virus gripa se može iskomplikovati. Te neke komplikacije mogu biti lakše, u vidu upale sinusa, upale pluća i slično, mada mogu biti i jako teške, da izazovu upalu srčanog mišića, da izazovu upalu mozga, kao i da izazovu odeređeni respiratorni distres sindrom, odnosno komplikaciju na plućima, koja se jako teško liječi i koja može završiti fatalno – navodi Kovač i dodaje da smrtni ishod virusa gripe može pogoditi i osobe koje nemaju neka hronična oboljenja, već im je na neki drugi način imuni sistem narušen.

Kovač savjetuje da zdrave osobe izbjegavaju kontakt sa oboljelima, kao i gužve odnosno prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi, da redovno provjetravaju prostorije u kojima borave i čiste radne površine. Kod kijanja i kašljanja da adekvatno zaštite nos i ustam a poslije toga obavezno operu ruke. Kada je riječ o ishrani, poželjno je da ona bude bazirana na većim količinama svežeg povrća i voća, pogotovo na citrusima.

1 komentar

  1. Ovo nije izmišljena životinjska gripa, da se napune novčanici proizvodjača vakcina protiv izmišljenih bolesti. Ovo je stvarna, stara, dobra, opasna gripa, od koje će i ove godine umrijeti oko 20 stanovnika Crne Gore. Zato se početkom novembra vakcinišite, bez obzira na rizičnu grupu.

Ostavite komentar

*

code