Sezona se “drži”, preko 60 hiljada turista u Boki i Budvi

Sezona se “drži”, preko 60 hiljada turista u Boki i Budvi

1759
3
Podijeli

plaza splendidoJoš su tropski dani, pune plaže, restorani, krcato Šetalište Pet Danica, riva Pine, Stari grad Budva, Kotor, Novi… Duž obale puše se roštilji, prodaje fast food hrana i svakojake drangulije. Zatrešti tu i tamo muzika, fešte i razni festivali još nisu završeni. A kraj je avgusta. Sezona je kasnije počela i kasnije će izgleda i završiti, jer još se dobro “drži”. Potvrđuju to podaci lokalnih Turističkih organizacija, Budve, Herceg Novog, Kotora i Tivta, prema kojima je uoči ovog vikenda registovano preko 60 hiljada gostiju.

Najviše gostiju je u Budvi preko 33 hiljade ili 9 odsto više. Od tog broja u privtanom smještaju odmara preko 20 hiljada posjetilaca. Turistička organizacija Budve do 21. avgusta naplatila je više od 1,82 miliona eura boravišne takse. Lani je naplaćeno oko 1,37 miliona eura, a prošlogodišnja sezona se računa da je bila rekordna. U tom gradu već razmišljaju i kako pametno da iskoriste zimu. Na sastanku ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića i rukovodstva Hotelske grupe Budvanska rivijera, pokrenuta je inicijativa za otvaranje zimskog kampa za obuku kadrova u hotelijerstvu, prvog takve vrste u regionu.

Picerija i restoran

Na hercegnovskoj riviejri ljetuje 22.300  prijavljenih gostju, što je čak 24 odsto bolje no lani. Zanmljivo, samo je 600 domaćih.

U prethodna tri mjeseca u Kotoru je bilo oko 8 hiljada više izletnika u odnosu na prošlu godinu. U septembru će rezultati biti bolji. Očekuje se oko 70.000 turista koji će sa brodova i autobusa posjetiti Unescov grad. Tvrđavu San Đovani i kotorske bedeme, duge preko 4 kilometra od 1. aprila do 23. avgusta je posjetilo 78. 000 turista, što je za oko 30% više u odnosu na isti period prošle godine.

U Tivtu je takođe bolja posjeta nego prošle godine, jer u hotelima, domaćoj radinostii kampovima, odmara još 5289 turista, ili 18 odsto više turista.

3 Komentari

  1. Zar ne bi sezona trebala biti i zimi,valjda je ovo sad ljetnja? Mi živimo na mjestu đe nikad ne bi trebalo ništa zatvarat ,ali mi kad imamo dinar ne bismo više da radimo,pušti,ko će….dok ga ne potrošimo.
    0    0

Ostavite komentar

*

code