Simonida Kordić: Počela primjena tri projekta s finansijskom podrškom EU fondova

Simonida Kordić: Počela primjena tri projekta s finansijskom podrškom EU fondova

39
Podijeli

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, koja postoji skoro dvije godine, trenutno sprovodi osam projekata u različitim iznosima, koji se odnose na poboljšanje demokratskih standarda, afirmaciju evropskih vrijednosti i turizma, očuvanje i unaprjeđenje kulturne baštine…

Počela je implementacija tri projekta, a jedan od njih je COCO TOUR, priča za Radio Jadran rukovodilac Kancelarije, Simonida Kordić:

Picerija i restoran

– To je projekat vezan za kuću Iva Andrća, jer pored sredstava koje je Opština već opredijelila za njenu restauraciju, odobren nam je projekat kojim smo dobili dodatnih 190 hiljada eura. Taj novac je pored restauracije namijenjen i njenom opremanju savremenom opremom i pretvaranju zdanja u vrijedan i savremen muzeološki prostor. To je bitno za grad i njegovu afirmaciju u sferi univerzalnih kulturnih vrijednosti – ističe Kordić.

Još jedan od važnih projekata za grad je Fortress Reenvented, u sklopu kojeg uskoro počinje nabavka opreme za digitalizaciju Kanli kule:

– U ovom projektu biće savremenom digitalnom opremom, 3D digitalnim sadržajima opremljena Kanli kula. Oni su namijenjeni jednako turistima i našim građanima. Posredstvom ovakve opreme ljudi će biti „transportovani“ u epohu osnivanja grada, izgradnje kule, biće uvedeni u određene istorijske događaje, moći će da se „upoznaju“ sa ličnostima bitnim za grad, poput Herceg Stjepana i drugih koji su obilježili njegovo osnivanje i kasniji razvoj – objašnjava Kordić.

Ilustracija

U okviru međunarodne saradnje, Agencija za izgradnju i razvoj grada kreće u izgradnju avanturističkog parka na Orjenu.

Projekat digitalizacije Kanli kule, te izgradnja Avanturističkog parka na Orjenu vrijede oko pola miliona eura. Međutim, Kordić naglašava da sve mora biti uloženo namjenski:

– Ti projekti nijesu neka „zlatna koka“, gdje mi dođemo, neko nam da novac i mi se onda „baškarimo“. Daleko od toga. Riječ o veoma ozbiljnim konstrukcijama kojima se ostvaruju određeni ciljevi. Kojima se afirmiše EU. Za nas to jeste veoma vrijedno jer nam donosi sredstva koja se teško izdvajaju iz opštinskih budžeta, ne samo naše, nego bilo koje druge opštine. Sa druge strane, omogućavaju nam da ponudimo turistima sadržaje koji su u rangu najsavremenijih u svijetu – ističe naša sagovornica.

Kordić ne može da precizira koliko je od početka rada Kancelarije do sada odobreno projekata i u kojoj vrijednosti, ali navodi da Kancelarija trenutno u saradnji sa nekoliko međunarodnih organizacija i konsultantskih kuća priprema program obuke za apliciranje na projektima u različitim programima koje finansira EU.

To znači da će za finansiranje projekata kod EU fondova moći da apliciraju građani i NVO sektor. Međutim, Kordić objašnjava da su veoma rigorozni i strogi kriterijumi za institucije koje mogu da apliciraju na projektima. Često, ne uvijek, ti uslovi podrazumijevaju da to mogu da budu organizacije koje su neprofitnog ili javnog karaktera:

– Na žalost, većina programa koje EU predlaže podrazumijevaju princip predfinansiranja. To znači da učesnik, partner kojem je odobren projekat, mora da obezbijedi sredstva kojima će finansirati projekat, pa se ta sredstva kasnije refundiraju. Za veće organizacije, kao što su opštine, to može da bude, ali, uglavnom, nije veliki problem, kada se pažljivo planira. Ali to može biti velika prepreka za NVO sektor i može biti jedan od razloga što veliki broj NVO ne mogu da „izdrže pritisak” uslova koji se postavljaju da bi mogli da apliciraju – objašnjava Kordić.

Kancelarija za međunarodnu saradnju otvorena je za konsultacije i savjete svima koji žele da apliciraju za neki program. Međutim, u zavisnosti od „prirode“ projekta, apliciranje se obavlja u „srodnim“ Sekretarijatima.  Budući da EU finansiranjem međunarodnih projekata želi da afirmiše EU i prekograničnu saradnju, Kordić napominje da je u jednom projektu poželjno imati dva ili tri partnera iz različith država (primjer – HR – BiH – CG ).

Ona je na kraju dodala da Opština, u saradnji sa JUK Herceg Festom, TO HN i Vodovodom i kanalizacijom d.o.o. priprema još 6 partnerskih projekata na pozivu ADRION, dok u sklopu IPA poziva planiraju nekoliko projekata iz oblasti ekologije, povećanja bezbjednosti i očuvanja kulturne baštine.

Opština je, kako kaže Kordić, dobila 47 poziva za učešće u partnerskim programima, međutim, neophodno je vrlo precizno odrediti koji su najveći interesi Opštine, odnosno najplodonosniji projekti za grad.

39 Komentari

 1. Sve na stranu…budimo realni – ovolika ostrascenost prema gdji Kordic dolazi otuda sto je prelijepa i prezgodna zena. Kulturna i pitoma u nastupu. I naravno obrazovana. A svi bi da je predstave kao tipicnog lokalnog politicara kabadahiju. Pa ne ide…Zato apelujem na manje ljubomore, zavisti i pakosti – zasucite rukave, skolujte se, usavrsite rjecnik, docerajte se i vjezbajte.

  3
  10
 2. SIMONIDU KORDIĆ JE OBRAZOVALA OPŠTINA HERCEG-NOVI NA ŠTETU
  VRLO USPJEŠNE DJECE IZ HERCEG-NOVOG, PLAĆAJUĆI JOJ PREKO
  20 000 EURA NAŠIH PARA ZA NJEZINE POSTDIPLOMSKE STUDIJE U GRČKOJ.SJETITE SE SAMO KAKO SE PREDSJEDNIK MANDIĆ ZDUŠNO BORIO DA ONA DOBIJE TE PARE KAO I NJEGOV PULEN VLADO MRAČEVIĆ I GOSPODIN MILIJAN IZ TREBINJA KOJI NAM ORGANIZUJE DJEČJE KARNEVALE, DOK NAŠA USPJEŠNA DJECA LUTAJU SVIJETOM
  POSTIŽUĆI IZUZETNE REZULTATE U SVIM OBLASTIMA A NAŠA OPŠTINA NE ŽELI DA IH ANGAŽUJE A I ZAŠTO BI KADA IMA MULTIPRAKTIK SIMONIDU.

  23
  5
 3. Na Radio Jadran vise vrijedi procitat komentare nego tekst, botovi su ovi ”bravo-ne bravo” ostalo je glas pjace i novskog naroda, svidjelo se to kome ili ne, mali smo grad u kome sve se zna, pa i ko je kakav.

  21
  2
 4. Dali ovim botovima iz DPS iko valja danas izmisljaju i blate Simonidu neki dan Katica onda Bigovica i Konjevica kad ste tako heabri misevi napisite pravo ime i prezime ako ga uopste i znate.

  12
  21
  • Draga “gradjanko” ne mozete od drugih traziti ime a sami ga ne saopstavate.Ali,osnovno,zar stvarno mislite da jedino DPS ovdje iznosi stavove.Zar nemamo pravo i mi ostali da nesto kazemo?Malo je uvredljivo kada sve trpate u isti kos.Drugo je pitanje da li se vama licno neki komentari svidjaju ili ne.Ovako,po vasem stavu trebao bih zakljuciti da ste vi pristalica neke od grupacija na vlasti,da stevnjihov,kako kazete,bot.Ali to necu reci.

   20
   5
 5. Zivi primjer kompromisa trule koalicije, svi je pljuju i ogovaraju na svaki cosak,a daju joj u ruke sve sto zatrazi e to se dobri moji desava kad svako svakoga ucjenjuje ali se svi drze vlasti,niko,e se ne gubi vlast benefijie i povlastice,dje je novska lista da dovede u rad ovakve kao sto je obecala?

  23
  6
 6. Podatak da je gospodja primila 47 poziva za saradnju na projektima svjedoci na koji nivo je prethodni rukovodilac Mracevicka dovela instituciju opstine na medjunarodnom planu! Pa prije tri godine tu je bilo nista! A sada 8 projekata i 47 poziva-eto to je rezultat prethodnog rada, a vi se sad gospodo kitite tudjim perjem i nek cam projekti budu “zlatka koka” sto rece gospodja za privatne dilove i marifetluke po kojima je ova debelo poznata i u Novome i van njega!

  30
  14
 7. Simonida je sad sefica kancelarije za medjunarodnu saradnju umjesto Mracevicke? E zemljo otvori se!
  Digitalizacija Kanli kule? super, ali ako vam se oburda u more, nece vam trebati nista digitalno! valjda je prvo trebalo nesto da se pocne raditi sanacija klizista na kojoj je Kanli kula?! No dobro, kod nas se sve ionako radi obrnutim redosledom, zasto bi ovo bio izuzetak?!

  41
  8
 8. Od kada je Simonida Kordin na celu ove kancelarije? Zbog čega je njena predhodnica smjenjena, koja je pokrenula ovu kancelariju i uspojesno radila? Zbog čega se o imenovanjima finkcionera i savjetnika ne informiše javnost?

  34
  4
  • smjene njihove dovedu svoje i to je tako godinama,nema puno pitanja je li dobro radila prethodna. Ovo hoće da smjene Mila, a koja je to bitna razlika između njega i ovih faca ???

   8
   4

Ostavite komentar

*

code