Sindikat Instituta Igalo: Umjesto strateškog investitora stigao kupac, bez garancija za prava...

Sindikat Instituta Igalo: Umjesto strateškog investitora stigao kupac, bez garancija za prava radnika

1616
17
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_institut3Za desetak dana i I faza Instituta Igalo ispratiće posljednje ovogodišnje pacijente. Mediternaski zdravstveni centar-II faza na pauzi je od kraja oktobra, a sa njom i polovina zdravstvenih radnika Instituta. Prema najavama, II faza će opet primiti pacijente i goste početkom februara, a stari stacionar tek krajem aprila sljedeće godine. To, kako saopštavaju iz Sindikata Instituta, za radnike znači dugačak nevoljni odmor sa značajno smanjenim platama.
Sindikalci ukazuju i da je nakon devetomjesečnog poslovanja u Institutu Igalo iskazana dobit od 600.000 eura: skromna ali ne i beznačajna cifra. Kada se uzme u obzir iskorišćenost kapaciteta od 40%, to je rezultat vrijedan pažnje, koji pokazuje da Institut ima šansu. Da li će ta šansa i biti iskorišćena – pitaju se radnici Instituta.
– I pored svih hvalospjeva o stručnom, požrtvovanom i vrijednom kolektivu, te njegovom doprinosu opstanku Instituta, činjenica je da su koeficijenti složenosti grupe poslova niži od propisanih Granskim kolektivnim ugovorom, obračunska vrijednost koeficijenta je još uvijek 55 eura, što za radnike sa najnižim koeficijentom složenosti grupe poslova znači i prekovremeni rad da bi se isplatila minimalna zarada u skladu sa zakonom. Godinama je radnicima obećavano da strateški investitor „samo što nije došao“ i da će se njegovim dolaskom povećati plate, a i povećati broj klijenata i produžiti sezonu, pa neće biti ni prinudnih odmora, te da će se Kolektivni ugovor poštovati u cijelosti, posebno članu 32. – navode iz Sindikata Instituta.
Oni objašnjavaju da je umjesto „strateškog investitora“ došao kupac, a povećanje plata i obima posla niko više i ne pominje. Jer, kupac, kažu, ima drugu viziju: kućice oko Titove vile, sportsko selo i porodični hotel umjesto I faze. Rušenje I faze, koja prema indicijama prodavaca treba da uslijedi u četvrtoj godini. Radnici su to shvatili kao poruku da bar polovina zdravstvenih radnika neće biti potrebna odmah nakon isteka trogodišnjeg perioda predviđenog Kolektivnim ugovorom za zaštitu radnih mjesta, kako kupac ne bi bio u obavezi da isplati otpremnine.
– Ugovor za prodaju većinskog paketa akcija Instituta Igalo potpisan je 19.11.2015, o čemu su radnici obavješteni preko medija, a prvi i posljednji kontakt sa kupcima iz IWG bio je 28.04.2015. Oni tada nijesu dali ni usmene, a kamoli pismene garancije da će ispuniti očekivanja radnika. S obzirom da u ponuđenom programu privatizacije i dobijenim odgovorima nije prepoznao interes ni izvjesnost ispunjavanja očekivanja radnika Instituta, Sindikat, je insistirao na dodatnim informacijama i objašnjenjima, ali je privatizacija Instituta Igalo proglašena tajnom, pa je, shodno tome, i izostao odgovor, a učvrstila se sumnja – poručuju iz Sindikata Instituta i podsjećaju kako glasi član 32 Kolektivnog ugovora :
„Najniža cijena rada u Institutu za puno radno vrijeme od 168 sati na nivou mjeseca iznosi neto 55,00 € i primjenjivaće se samo za obračun zarada“.
Ukoliko se Opštim ili Granskim kolektivnim ugovorom poveća najniža cijena rada u Crnoj Gori u odnosu na najnižu cijenu rada iz ovih ugovora koji su na snazi na dan zaključenja ovog Ugovora, srazmjerno će se povećati najniža cijena rada iz stava 1.
Najniža cijena rada može se mijenjati u postupku pregovaranja i između ugovornih strana, polazeći od: egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice; rasta troškova života i povećanog poslovnog prihoda u odnosu na realizaciju iz prethodnog perioda.”

17 Komentari

 1. Dobr moj “delirijum tremens”, ma što zboriš?
  Svi vidimo kako ste vi iz odbora sindikata podigli radnike samo na predlog direktora. A što hvalite poslovanje kad ne možete vratiti plate na nivo koji ste vi Sindikalni predstavnici omogućili da se smanji? Ako je po vašem mišljenju sada napravljena dobit, što ne tražite vraćanje koeficijenta. Ali ne, vi ćutite i bježite od izjašnjavanja radnika. Treba svo članstvo da vam se povuče iz “stranke”, pa bi bilo bolje.
  0  0
 2. Sindikalne predstavnike su birali radnici po ,,bazama,(restoran,terapeuti,administracija)Samo se predsjednik bira na Skupstini,sto je i bilo kad je izabran Sabovic.Ovo je potpisao cijeli izvsni odbor,a ne jedan covjek.Dakle ,sve.je po,,jusu,,.Ovo sto pise je sve istina,oglaseno je tajnom,nema garancija za radnika,prva faza se rusi u 3godini,a banja korektno radi i bez prodaje.Kome nije jasno sta ovdje pise,taj nikad nije ni.prosetao pored banje.Sumnjam da su,,mira od banje,, i ,,anka,,radila tu,docim pisu ovako
  0  0
 3. Jeli ovo izjavu dao presednik sindikata ili nk radnik cistoce nevidim razliku.ja se izvinjavam.ali neznam kako ga nije sramota kad se pojavi radnicima na ocikoje nazalost on prestavlja.Mozda bi bolje bilo da je presednik sindikata u voliju.
  0  0
 4. Oglašava se “sindikat” koji mjesecima radi nezakonito bez sazivanja skupštine koja jedina (prema statutu) može da postavi predstavnike sindikata. Lakše im da rade bez znanja radnika a uz saglasnost direktora.
  A zašto se ne navodi ko je u ime našeg sindikata dao izjavu?
  0  0
 5. Ma da li ovo sindikat hvali poslovnu dobit? Imali koga pismenog da primjeti da devetomjesečni izvještaj prikazuje smanjeni profit za 650.613,00 EUR ili da je smanjen trošak zarada radnika za 171.798,00 EUR. O tome sindikat (čije rukovodstvo nije izabrano na skupštini već ih partije postavile) ćuti. Sramota. Ko je dao ovu izjavu?
  0  0

Ostavite komentar

*

code