SINDIKAT JBB: IMAMO DOKAZE ZA SVE ŠTO SE DOGODILO NA “SOUTH RIVERU”...

SINDIKAT JBB: IMAMO DOKAZE ZA SVE ŠTO SE DOGODILO NA “SOUTH RIVERU” – INSPEKTOR MANIPULIŠE

92
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Još nije objavljen zvanični izvještaj istrage kriminalističke policije i inspekcije pomorske sigurnosti Lučke kapetanije na italijanskom brodu “South River” koji je mogao sa dokom da potone 10. avgusta da bivši radnici nijesu spriječili katastrofu i izlivanje nafte.

Radio Jadran od prekjuče, kada je obavljen uviđaj, čeka odgovore na osam pitanja, dostavljenih pr službi Ministasrtva pomorstva i saobraćaja.
U međuvremenu, u nekim medijima danas su se mogli pročitati nezvanični rezultati uviđaja. Na to su saopštenjem reagovali iz Sindikalne organizacije Jadrankog brodogradilišta Bijela, tvrdeći da su objavljene informacije neistinite.
– Dio izvještaja iz inspekcijskog nadzora broda “South River” koji su objavili pojedini mediji gnusna je laž inspektora pomorske plovidbe, Željka Lompara, jer je on odmah po dolasku u Bijelu, već na prvi pogled, rekao da je brod suv. Za sve tvrdnje koje iznosimo imamo video i foto dokumentaciju, koja nedvosmisleno pokazuje šta se toga dana dogodilo i mjesta manipulacijama nema, niti ćemo ih dozvoliti. Uz nas 200 radnika bio je i direktor Petar Tušup, kao i kapetan italijanskog broda koji, od dolaska u Bijelu, izbjegava svaki kontakt sa nama i odbija svaki razgovor – navode iz Sindikata Brodogradiliša koje je od 1.jula u stečaju.
– Tačno je da smo 29.juna skinuli čepove sa oplate broda, jer je to redovna procedura. Nove čepove je, ne znamo kako i na koji način, kasnije obezbijedila posada broda sa namjerom da izazove havariju. Odmah smo reagovali i spriječili havariju i ekološku katastrofu i sve smo snimali, jer smo se pribojavali manipulacija, a naše strahovanje opravdao je sramni izvještaj Lompara, koji će morati da objasni čiji je interes da se takve gnusne laži objavljuju. Možda je zaboravio da smo radnici i inženjeri koji godinama i decenijama rade stručno i savjesno brodoremont – kažu u saopštenju iz Sindikata ove kompanije u stečaju.
Oni dalje komentarišu obajvljene informacije da vode nije bilo u tankovima u momentu kontrole, kao i da je sigurnost broda South River, kao i doka šest Jadranskog brodogradilišta Bijela, ozbiljno ugrožena, pa se očekuje da se u utvrđivanje okolnosti pod kojima se umalo dogodila ekološka katastrofa uključi i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kako bi ispitalo tehničke ispravnosti i izdržljivosti doka.
– Ako nije bilo punjenja broda vodom, kako inspektor navodi, nije bilo ni opasnosti, pa čemu nova ispitivanja? Kontradiktornosti u izvještaju su očigledne, ali je sreća da mi imamo video i foto dokumentaciju kojom ćemo potkrepiti sve naše navode i “potopiti” sramni izvještaj inspektora Lompara koji nam je, da ponovimo, odmah po dolasku u Bijelu, prije pregleda, saopštio da je brod suv.
Sa indignacijom odbacujemo navode iz izvještaja koji su nam bili dostupni iz medija, očekujemo da će relevantni inspekcijski organi, koje smo mi pozvali, utvrditi pravu istinu vezanu za pokušaj izazivanja havarije i katastrofe u Bijeloj i Boki. Kako poštujemo sebe i svoje znanje i rad tako poštujemo i znanje inspekcijskih organa od kojih očekujemo istinite izvještaje. Nadamo se da će tako i biti, a naš rad i naša istina ogledaju se u foto i video dokumentaciji i prije svega, u tome, što smo spriječili haos – ističu bijelski sindikalci.
Podsjećaju i da su odbili ponudu agenta osiguravajuće kuće koja je osigurala brod da, za desetine hiljada eura koje bi im bile odmah isplaćene, brod spuste i omoguće njegovo isplovljavanje iz Bijele.
– Od svojih zahtjeva nećemo odustajati. Danas je 46. dan od kada protestujemo ispred kapije firme i NEĆEMO odustajati niti dozvoliti da bilo čiji interes, posebno kroz laži i insinuacije, ugrozi naša elementarna ljudska i prava koja smo stekli radom – zaključuje se na kraju saopštenja predsjednika Sindikata JBB, Mladena Krivokapića.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code