SINDIKAT „VEKTRA BOKE“: STEČAJEM KOMPANIJE SVI GUBE

SINDIKAT „VEKTRA BOKE“: STEČAJEM KOMPANIJE SVI GUBE

104
0
Podijeli

Nakon vijesti o stečaju u „Vektra Boki”, za koji su nakon osam godina borbe za svoja prava, saznali iz medija, Sindikat Vektra Boke AD traži pomoć svih, od opštine do države, jer radnici imaju velika potraživanja od kompanije. Njih 30-ak koji su stekli uslov za penziju, a sada su „ni na nebu ni na zemlji”.

Iz Sindikata „Vektra Boke” su ocijenili da je za stečaj u kompaniji najviše kriva država, koja nije reagovala na vrijeme i raskinula kupoprodajni ugovor sa vlasnikom Draganom Brkovićem. Angažovali su advokata zbog svog statusa i potraživanja za 118 radnika koji bi trebalo da završe na birou.
Kada je „Vektra Montenegro” kupila HTP „Boku” prije osam godina mnogo je obećavala. Pominjalo se i ulaganje od 300 miliona eura u nove hotele. Danas, međutim, opšte je poznato, da ne samo da grad nije dobio niti jedan hotelski krevet, nego je čak izgubio. “Tamaris” je porušen prije dvije godine, hotel „Igalo” potpuno devastiran, neki manji objekti prodati da bi se izmirili dugovi za komunalije, poput „Amerike” na Belavisti. Gradski restoran u srcu Novog je leglo glodara, baš kao i potpuno razrovani motel „Dubrava” na Savini… Jedino”Plaža” još kako-tako radi.
Sindikalci više ne pominju mnogo tu ispričanu priču. Traže spas za sebe otkako je 12. juna uveden stečaj u „Vektra Boku”. Predsjednik Sindikata Vojo Miljanić kaže da će prihvatiti svaki dobar savjet, a obraćali su se nedavno skupštinskim odborima, Ministarstvu rada i socjalnog staranja. Očekuju podršku opštine, mada još nisu imali sastanak sa stečajnim upravnikom Srećkom Mrvaljevićem niti dobili rješenja.
„Situacija za nas radnike nije nimalo dobra, a ako nije za nas nije ni za grad Herceg Novi, niti za Crnu Goru, jer stečajem svi gubimo. Od našeg rada i primanja svi bi imali koristi. Ali, dugovanja prema nama su sada velika, radni staž nije uplaćen od avgusta 2010, tri lična dohotka, 23 prevoza, novac za dva regresa i jedna razliku u platima, za što imamo pravosnažne presude. U toku je sudski spor za još dvije razlike u platama i pojedinačne tužbe” – kaže Miljanić i dodaje da su već angažovali advokata.
Za stanje u „Vektra Boki” Ljilja Banković okrivljuje državu:
– Ovdje je 6 fondova potpisalo ugovor kada je Dragan Brković kupovao ovu našu imperiju. Oni su bili dužni da kontrolišu Brkovića. Ukazivali smo svim ministarstvima i inspekcijama da smo zakinuti, da Brković ne ispunjava obaveze, kao i da nema ništa od investicija, ali nam niko nije odgovarao.
S obzirom da je glavna sezona na pragu, vjerovatno će stečajni upravnik ponuditi radnicima da umjesto na biro rada ostanu na poslu. Ali, ko će raditi u kuhinji, na 150 stepeni, za minimalac od 193 eura, zapitao se Miljanić. Lična odluka je radnika šta će prihvatiti. On se nada da će stečajni upravnik imati razumjevanja i onima koji ostaju dati veće plate.
Na pressu Sindikata čulo se i da je dojučerašnji izvršni direktor Vektra Boke Milić Popović na odlasku ustvrdio da će za tri-četiri mjeseca oporaviti kompaniju:
– Kazao nam je da će se žaliti Apelacionom sudu, da će podnijeti plan reorganizacije kompanije. U slučaju da se on prihvati rekao je čak da će vratitii sve radnike u „Vektra Boku”.
Danas nismo mogli doći do menadžmenta, jer su još juče napustili kancelarije u hotelu „Plaža”. Već sjutra će u njih useliti stečajni upravnik kome je primarno da sagaleda šta je ostalo od imovine „Vektra Boke”, kolika su joj dugovanja, ko je sve na listi potražilaca i kako organizovati rad u sezoni.
Kako saznajemo, u subotu je zakazan Zbor radnika, a za desetak dana stečajem Vektra Boke pozabaviće se i hercegnovska Skupština.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code