“Sinergija” počinje pripreme za aktivaciju tvrđave Španjola

“Sinergija” počinje pripreme za aktivaciju tvrđave Španjola

8
Podijeli

Iz NVO Sinergija prošle godine načinili su prve i najzahtjevnije korake u aktivaciji tvrđave Španjola u Herceg Novom, a u predvečerje danas nastavljaju u istom smjeru – ka potpunoj revitalizaciji i obnovi ovog neopravedno zapostavljenog kulturnog dobra.

Najavljuju otvaranje sezone aktivnosti na Španjoli u 18 h, uklanjanjem zelenila štetnog po objekat, raščišćavanjem šuta, različitim popravkama i sanacijom.

Picerija i restoran

Pored akcija čišćenja i osposobljavanja određenog dijela prostora tvrđave za siguran boravak u njemu, prošle godine je organizovana i manifestacija pod nazivom Španjola 016 koja je  oživjela ovaj prostor i na kratko mu obezbijedila pažnju koju zaslužuje. Na završnom muzičkom događaju ove manifestacije sakupljena su određena sredstava koja su takođe usmjerena na uređenje tvrđave, pa je uslijedilo i postavljanje informativnih tabli na oba prilaza tvrđavi, podsjećaju iz ove NVO.

–     Iako je prošlogodišnja manifestacija naišla na nerazumjevanje lokalnih upravnih organa, što je rezultiralo prekidanjem muzičkog programa posljednjeg dana manifestacije, generalni utisak cjelokupnog događaja i aktivnosti koje su mu prethodile i uslijedile, bio je veoma pozitivan. Na osnovu stečenog iskustva kroz aktivnosti na tvrđavi i generalno boljeg uvida u problematiku ovog kulturnog dobra, proizašao je ozbiljan projekat za nastavk uređivanja i obnavljanja ovog prostora kako bi on bio na korist i uživanje svih stanovnika i posjetilaca grada, a ne samo pojedincima na eksploataciju i na štetu društva – kažu u Sinergiji.

Ove godine projektom su predviđene nove akivnosti, podijeljene u  dvije faze. U prvoj fazi je predviđeno uređenje terena, koje podrazumjeva detaljnu taskaciju svog zelenila unutar i oko tvrđave, koje potom treba ukloniti, kao i da se objekti raščiste od šuta i budu sasvim prohodni.  U planu su takođe i djelimične popravke, postavljanje zaštitnih ograda, podvlaka na mjestima gdje je to potrebno i na kraju postavljanje informativnih tabli za sve objekte u tvrđavi.

Drugu fazu projekta čini manifestacija ŠPANJOLA, koja će se održati od 7. do 12. avgusta.

– Program manifestacije je već ustanovljen i njime su predviđene izložbe slika, fotografija, radionice za djecu i odrasle, slikanje murala, izvođenje prostornih instalacija, prezentacija programa Omladinskog kulturnog centra i KINO istraživačke kuće. Program će pratiti raznoliki muzički događaji tokom svake noći, dok će posljednja dva dana biti muzički orijentisana, kada će se publici predstaviti poznata imena elektronske muzičke scene.

Za “buđenje” Španjole i novim projektom Sinergija je aplicirala kod različitih fondova. Za sada su odobrena određena sredstva od Fakt-ovog fonda Građanska akcija, uz pomoć kojih danas otpočinju prvu fazu uređenja prostora tvrđave Španjola. Za početak će ukloniti suvišno zelenilo iz objekata, a nakon toga slijedi uklanjanje šuta kako bi čitav prostor bio saglediv i jasan.

–     Pozivamo sve zainteresovane građane Herceg Novog,  koji žele aktivno doprinijeti razvoju svoje zajednice da dođu danas u 18 h na Španjolu kada će početi pripremna faza realizacije projekta uređenja terena tvrđave. Za sve volontere biće obezbijeđen potreban alat kao i osvježenje u vidu lunch paketa. Akcija će se  ponavljati  narednih dana i tokom vikenda – poruka je iz NVO Sinergija.

Radi detaljnijih dogovora i preciziranja termina rada na terenu možete se prijaviti kao učesnik ove akcijena mail office@sinergija.me ili putem telefona 067177073.

8 Komentari

 1. E ljudi moji ,nije se rodio ko bi Vam ugodio . I da se rade zurke svakog dana to Vam smeta? A to sto ova omladina nema dje da izadje to nista . Sramno

 2. Ovo je iskljucivo radi interesa pojedinaca, i zbog organizovanja nocnih zurki. Sta to oni sredjuju na Spanjoli? Kratkorocne pripreme su iskljucivo radi zurke, a dugorocno nista osim dvije table u vrijednosti od 50.00eura. Tako da te vase velike projekte pocnite realizovati, a ne samo kopirati politicki nacin fukcionisanja.

  4
  1
 3. Замислите, неки људи нису на продају и знају за општи интерес. Хммм и Црљо, немојте мудровати, нисте у стању.

  2
  2
 4. Da nije nas sve bi to bilo lijeo,da je srece ovo i slicno ovome bi bilo osnova turizma i donosilo veliki profit ovome gradu. Zaposljavalo novljane! Ali ne na frizider nekog kome je obecano iz vladajuce ili ove druge mada su svi isti ako cemo pravo…. Problem je u tome sto ce nas kupiti i okrenuti jedne protiv drugih za 20€ ako je njima to u korist ?

  3
  1
 5. Hmm…Podrzavam svaku akciju. Nadam se da ova nije kao proslogodisnja da zamaze oci radi licnog interesa tj. oganizovanja zurke.
  Moramo konstantno brinuti o Spanjoli, ali vidim da to ovdje nije slucaj.

  8
  6

Ostavite komentar

*

code