Siniša Ćurčija: Uskoro bežični internet, “Škodina“ vozila …

Siniša Ćurčija: Uskoro bežični internet, “Škodina“ vozila …

4511
14
Podijeli

sinisa curcija rjNa nekoliko lokacija u Herceg Novom uskoro će biti dostupan bežični internet, što je projekat Opštine i Telekoma, rekao je u razgovoru za Radio Jadran, načelnik Službe za zajedničke poslove i informacione sisteme Opštine Herceg-Novi, Siniša Ćurčija.
„Planiramo postavljenje hot spotova na četiri lokacije, u Igalu, na Škveru, na Trgu Nikole Đurkovića i na rivijeri u Đenovićima ili Baošićima. Ovo su preliminarne tačke, sve zavisi dokle je stigla optika, koja može da podrži napajanje, jer je cilj da se istovremeno može konektovati 150 do 200 ljudi“.
Prvih sat ili dva biće besplatni, a nakon toga internet će se naplaćivati, što je praksa u gradovima regiona. Telekom radi detaljnu analizu, i trebalo bi da do 1. juna bude aktiviran.

„Škoda“ će isporučiti Opštini 13 vozila

Picerija i restoran

U toku je i nabavka novih vozila, s obzirom na dotrajalost postojećeg voznog parka, pređenu kilometražu, koja je preko 350 000 km po vozilu, potrošnju, ali i novi Zakon o Komunalnoj policiji, po kojem vozila moraju da budu unificirana. Zbog bezbjednost učesnika u saobraćaju, ekonomičnosti, ušteda Opština će dobiti 13 novih automobila:
„Angažovali smo revizorsku kuću koja je uradila elaborat o ekonomskoj opravdanosti i isplativosti kupovine novih vozila, koji je lokalni parlament i usvojio. Na raspisanom tenderu najpovoljnija ponuda je „Škode“, a ugovor bi trebalo da potpišemo sljedeće sedmice. Rok za isporuku vozila je 45 dana. Sva vozila će biti pod kaskom osiguranjem“ – navodi Ćurčija.
Pet vozila je planirano za Komunalnu policiju, tri za Lokalnu upravu javnih prihoda, tri za kurirsku službu i dva luksuznija za predsjednika i delegacije.
„Plaćanje je dogovoreno u tri rate, bez kamate, što je i bio uslov iz tendera. Prva uplata je prilikom potpisivanja ugovora, druga u junu i treća u septembru, tako da smo se ponijeli „domaćinski“ da ne bi morali plaćati kamate i ići preko lizinga. Vrijednost nabavke je 167.000 eura, ali će se dio troškova nadoknaditi prodajom 14 starih vozila koja će opština prodati preko licitacije“ – kaže Ćurčija.

Sistem 48 sati

U lokalnoj samoupravi bi uskoro trebalo da fukcioniše tzv. Sistem 48 za rješavanje komunalnih problema primjedbi građana. Oni će moći da dostavljaju prijave preko SMS poruke, e-maila, call centra, ili preko aplikacije:
„Cilj je da se odgovor dobije u roku od 48 sati od trenutka primanja poziva ili sms. Prijavljeni problem preko call centra biće klasifikovan, dodjeljen onoj javnoj ustanovi, preduzeću ili agenciji iz čijeg je to djelokruga rada. Te službe će po primljenoj primjedbi da reaguju i odgovor dostave Call centru koji je u obavezi da povratnu informaciju daju građanima. Ukoliko problem nije u nadležnosti lokalnih službi biće proslijeđen državnim službama. Ovaj sistem ne radimo proforme, već želimo da bude u potpunom kapacitetu i funkciji za građane“ – naglašava Ćurčija.
U toku februara se radi na razvoju programa, mart je predviđen da bude testni rad, u aprilu probni rad sistema, a u maju da program počne sa radom u punom kapacitetu. Na projektu neće biti angažovana nova radna snaga:
„Call centar će raditi u sklopu Komunalne policije, intencija je da radi tokom čitave godine, a radno vrijeme će biti od 7-19, a od 19-7 će građani preko telefonske sekretarice moći prijavljivati probleme“ – navodi Ćurčija.
Kako bi građanima što više približili rad lokalne samouprave, planirano je otvaranje Info punktova koji bi pružali informacije iz službi i sekretarijata.
„Smatramo da i pored Građanskog biroa, treba da imamo info punkt gdje će građani prije dolaska u zgradu opštine moći da dobiju informacije i formulare, kako bi što više rasteretili zgradu opštine, ali prije svega da olakšamo građanima da pravovremeno i kvalitetno dobiju informaciju“.
Po novom Zakonu o Komunalnoj policiji, ona će biti podjeljena u dvije službe, komunalnu policiju i inspekciju, što zahtjeva novi radni prostor:
„U fazi smo traženja i pregovora za novu lokaciju i prostor, što bi trebalo da bude do 1. maja. Oni po novom zakonu imaju veća ovlašćenja, kao i služba MUP-a, pa između ostalog, moraju imati i prostoriju za zadržavanje“ – zaključio je Ćurčija.

14 Komentari

 1. Ima li iko da se posveti pravim problemima ovog grada….da već jednom ovo bogatstvo koje nam je Bog dao iskoristimo…..da nam Vratite nas Herceg Novi….bez tog luksuza,…a sa mnogo više turista….a ta farsa sa autima moraju prec toliko kad se voze u privatne svrhe….što se u našu opstini nemoze dokazat jer ste svi rame uz rame….
  0  0
 2. Da rasterete zgradu opstine.. jer se ne moze u nju uci koliko zaposlenih ima.. A ta komunalna sluzba i ne sluzi nicemu, sem da funkcioneri imaju dje zaposliti svoju djecu.. Treba li nabrajat? Njima trebaju vozila da se vozikaju po gradu, i ceshu.. A gradjani im ni ambulantu ne mogu dozvat ako im pozli… Pitanje za 48 sati sluzbu, sto opstinari ne placaju parking kao mi ostali smrtnici, imaju okle, po sluzbenoj duznosti su tu? I gradjaani na rabotu idu pa placaju..
  0  0
 3. Koga ce da vozi to luksuzno auto???Ko ce da potpise ugovor o kupovini tih auta?Ko je nacelnik sluzbe Komunalne policije??Pitanja,pitanja…nidgje odgovora za 48 h
  0  0

Ostavite komentar

*

code