Sjećanje na Antona Lukatelia

Sjećanje na Antona Lukatelia

1
Podijeli

U Herceg Novom je na današnji dan 1916. godine rođen slikar i grafičar, Anton Lukateli. Prikaz njegovog života i stvaralaštva dao je Nikola Vujošević u knjizi “Memento – crnogorska moderna umjetnost”, koji je zapisao da je Lukateli izgrađivao pacifistički i humanistički odnos i otpor prema svim vidovima ispoljavanja nepravdi i nasilja.

Anton Lukateli je slikarstvo učio u rodnom Herceg Novom od profesora Čajkova. Bio je aktivan učesnik NOR-a od 1941. godine, pa u njegovom cjelokupnom likovnom stvaralaštvu dominirala ratna tematika.

Picerija i restoran

“U predasima borbi pratio je sve što ga je interesovalo i uticalo na njega, pravio skice, portrete, plakate, karikature. Objavljivao je u listu ‘Partizanska riječ’ Prve proleterske brigade i raznim biltenima. Bili su to ciklusi linoreza i crteža jednog dokumentarnog pristupa, s dubokim ljudskim sučutstvom i saosjećanjem u sudbonosnim događajima i čovjekovim teškoćama”, zapisao je Vujošević.

U prvom broju “Pobjede”, koji je izašao 24. oktobra 1944. godine, nalazi se njegov linorez “Kraj”. Lukateli je jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i njegov prvi sekretar.
Sa Milanom Božovićem bio je autor prvog socijalnog dinara u Crnoj Gori. Osim toga uspješno se bavio scenografijom.
Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi. Najznačajnija postavka je bila Sveslovenske grafike 1946. godine u Pragu.

Međutim, vrijednu izložbu grafičkih listova i sjećanje na ovog stvaraoca, humanistu i njegova djela sa herojskim likovima, priredili su prošle godine JU “Muzeji i galerije” i Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšić, u galeriji “Ilija Šobajić“ u Nikšiću. Autori postavke 16 grafika bili su istoričarka umjetnosti Kristina Radović i kustos galerije Milosav Milatović.

Priče o grafikama Lukatelija imaju danas jaku poruku – da rata više ne bude, a da fašizam zbog koga su svi oni dali živote I dalje prijeti i da se moramo odlučno boriti da se ovo zlo u korijenu sasiječe, poručeno je sa otvaranja izložbe.
Anton Lukateli je preminuo 1992. godine u Beogradu.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code