Sjećanje na pogibiju narodnih heroja Đurkovića i Ilića i prvoboraca Pavičića i...

Sjećanje na pogibiju narodnih heroja Đurkovića i Ilića i prvoboraca Pavičića i Šarenca

1376
3
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_14Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor je ove godine domaćin obilježavanja sjećanja na pogibiju neustrašivih proletera, narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca.
U četvrtak će na spomenik na Podima kod Herceg Novog u 10.30, a na spomenik na Savini, na mjestu njihovog strijeljanja, u 11 h položiti cvijeće i odati poštu, zajedno sa predstavnicima Udruženja Tivta i Herceg Novog.
Članovi Mjesnog Komiteta za Herceg Novi i rukovodioci Orjenskog partizanskog batoljona, narodni heroji, Nikola Đurković i Savo Ilić, kao i prvoborci Dašo Pavičić i Stijepo Šarenac poginuli su prije 73 godine, u borbi protiv stotinak okupatorski vojnika, 50-ak četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista Antikomunističkog bataljona „Orjen“.
Kako navode iz kotorskog Udruženja, njihovu junačku pogibiju pokušale su zasijeniti sluge okupatora igrajući “Krvavo kolo“ na glavnom Trgu u Herceg Novom oko njihove odjeće, veseleći se smrti bokeljskih rukovodećih komunista i vjerujući da je za sva vremena osigurana vlast okupatora i izdajnika.
Iz Opštinskog Odbora Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotora pozivaju članove Udruženja i građane da prisustvuju podsjećanju na ovaj istorijski događaj, koji se zbio 21. januara 1943. godine.