Sjutra u Institutu za biologiju mora radionica o održivom ribarstvu

Sjutra u Institutu za biologiju mora radionica o održivom ribarstvu

0
Podijeli

U kotorskom Institutu za biologiju mora, sjutra od 10 časova, biće održana radionica na temu „Održivo ribarstvo – borba protiv nelegalnog ribolova“. To je jedna od aktivnosti projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora Boka Akvarijum – MonteAqua“ koji je omogućen donacijom norveškog Ministarstva vanjskih poslova.

– Cilj radionice je uvećanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore za prihvatanje odgovarajuće zakonske regulative i sprovođenje akata za dostizanje pune transpozicije evropske legislative u oblasti morskog ribarstva i nelegalnog ribolova. Kao primjer dobre prakse prezentovaće se iskustva Slovenije u tom procesu – saopštavaju iz Instituta.

Picerija i restoran

Predavači na radionici su predstavnici uprave i ribarske inspekcije iz Slovenije, kao i predstavnici uprave, odnosno Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Crne Gore.

Radionica se temelji na EU direktivi 1005/2008 uspostavljanje sistema Zajednice za sprječavanje, suzbijanje i zaustavljanje nezakonitog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova (Council Regulation (EC) No. 1005/2008 establishing a Community system to prevent, deter and eliminate illegal, unreported and unregulated fishing – IUU Regulation)

– Na žalost, svi smo svjedoci da je u posljednje vrijeme u Crnoj Gori veoma izražen nelegalni ribolov koji se obavlja bez dozvole i uz upotrebu eksplozivnih i električnih naprava (dinamita i agregata). Nezakonit i neprijavljen ribolov nije problem sa kojim se suočava samo Crna Gora, već predstavlja globalni problem koji izaziva niz negativnih ekonomskih, socijalnih, ekoloških i pravnih posljedica. Ova aktivnost često je povezana sa drugim kriminalnim aktivnostima i ugrožava bezbjednost ljudi i hrane – navode u Institutu.

Pored direktne ugroženosti ljudskih života, negativnog uticaja na ovu privrednu djelatnost, upotreba dinamita, agregata i drugih nedozvoljenih aktivnosti u ribolovu značajno utiče na cjelokupnu životnu sredinu, čime se biodiverzitetu nanosi trajna i nepopravljiva šteta.

– Upotreba dinamita, ribolov nedozvoljenim alatima i u zabranjenim područjima, veoma destruktivno djeluje i na livade morske trave – Posidonia oceanica, koje predstavljaju odraz vitalnosti morskog ekosistema i koje imaju nekoliko ključnih uloga u funkcionisanju morskog ekosistema: proizvode i oslobađaju velike količine kiseonika, grade kompleksne ekosisteme koji daju utočište i mjesto oporavka mnogim ribama i beskičmenjacima od komercijalnog značaja, stabilizuju morsko dno i redukuju eroziju obale. Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice, te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, posidonia je u Crnoj Gori strogo zaštićena vrsta Rješenjem o stavljanjem pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta („Sl.list CG“, br. 76/06), dok je kroz evropsko zakonodavstvo štiti Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije (92/43/EEZ) – preciziraju u Institutu.

Stoga je, pored zakonskih mjera, neophodno i koordinisano djelovanje državnih institucija, korisnika ili upravljača ribolovnim vodama ili ribljeg fonda, NVO sektora, sportsko rekreatnivnih ribolovaca i građana, kao i podizanje svijesti o svim negativnim efektima ovakvih aktivnosti, zaključuju u Institutu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code