SKELA NA ZADUŽBINI MUSIĆA: DOK SE NE URUŠI, ILI DOK CRKVENA OPŠTINA...

SKELA NA ZADUŽBINI MUSIĆA: DOK SE NE URUŠI, ILI DOK CRKVENA OPŠTINA STARI GRAD NE ULOŽI 200 HILJADA EURA

180
0
Podijeli

Sudbina zadužbine Nikole Musića na trgu Bellavista, odnosno na vrhu Stepeništa Kralja Tvrtka, još je neizvjesna, jer za njenu sanaciju Crkvena opština Stari grad, odnosno Mitropolija crnogorsko primorska, nema finansijskih sredstava, saznaje Radio Jadran.

Početkom septembra na prednjem dijelu onoga što je ostalo od ove zadužbine, koja se nalazi na veoma frekventnom mjestu, postavljena je zaštitna skela, radi kolike-tolike sigurnosti prolaznika. No, tu će, sva je prilika, ostati do daljnjeg, a moguće i dok se objekat skroz ne uruši.
– Glavni problem i dalje je oko 200 hiljada eura koliko bi prema grubim procjenama trebalo da obezbijedi Crkvena opština Stari grad, kojoj je kuća data “na rukovanje” – kaže za Radio Jadran, službenik za nekretnine pri Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Zvonko Popović:
“Skela ostaje do daljnjeg. Iskoristićemo je da se sa kuće olupa malter, ukloni krovna konstrukcija koja je propala, a na stepeništu bi trebalo da bude dodata još jedna skela za sve to, ali zaista ne znam kada će to biti, jer sve zavisi od novca”, pojašnjava Popović.
On je ranije za naš radio kazao da bi se nešto više trebalo znati sredinom oktobra, kada stigne protojerej Radomir Nikčević, ali prema njegovim saznanjima – aktivnosti nema.
Redakcija Radija Jadran nastojala je da stupi u kontakt i sa protojerejom Nikčevićem, ali se na telefon dostupan redakciji, nije javljao.
Inače, UTU za rekonstrukciju zadužbine postoje. Neophodno je napraviti projekat i predračun radova. Sredstva bi, najvećim dijelom trebalo da obezbijedi Crkvena opština Stari grad, u saradnji sa donatorima. Da je rekonstrukcija zadužbine Musića što hitnije potrebna potvrđuje i podatak da je vlaga uveliko nagriza zidove komšijskih zgrada.
– Urbanističkim planom predviđena je njena rekonstrukcija i stavljanje u funkciju, pa bi tako kuća Musića trebalo da bude pretvorena u objekat kulturno vjerskog sadržaja, nešto kao muzej sa bibliotekom i salom za kulturne događaje, kazao je ranije u razgovoru za naš radio hercegnovski arhitekta, Ranko Kovačević, bivši predsjednik, a sada član Odbora crkvene opštine Stari grad.
“Rekonstrukcijom je predviđeno da se tu prebaci riznica manastira Savina, da bude dostupna turistima i građanima, eventualno biblioteka, neka univerzalna dvorana, na spratu smještaj za goste. Dakle, da bude neki manastirski objekat, ali otvoren za posjetioce”, kazao nam je tada Kovačević.
No, predugo je zadužbina prepuštena zubu vremena, trošna i svakodnevno prijeti urušavanjem. Zbog skele otežan je prolazak ispod Sat Kule do Trga Belavista. „Utroba” zadužbine služi i dalje nesavjesnima za odlaganje šuta i drugog otpada. Oštećena je u zemljotresu 1979. godine i od tada do danas niti jedna špahtla maltera na njoj nije izlivena. Svojevremeno, dio kuće koristili su kao svlačionice članovi KK “Primorje”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code