„Školica zimskog guštanja“ – Kako napraviti iglo?

„Školica zimskog guštanja“ – Kako napraviti iglo?

777
2
Podijeli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Planinarski klub Subra organizovaće ove subote nastavak „Školice zimskog guštanja“, jedinstvenom aktivnošću – gradnjom igloa, najavljuju iz kluba.

Okupljanje je u subotu u 9 h na parkingu motela „Borići“, odakle se organizovano stiže u jednosatnom hodu do planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m). Nakon odmora uz topli čaj i uvodnu priču o iglou i načinu njegove gradnje, oko 11 h počeće se praktično raditi na izradi igloa u okolini doma.

Picerija i restoran

„Naučićemo kako odabrati odgovarajuće mjesto, odrediti polje za vađenje blokova za zidanje, rezati ih u pravilne komade i tehniku njihovog slaganja kako bi formirali postepeno kupasti svod igloa“, pojašnjavaju organizatori.

Aktivnost je predviđena za sve uzraste, od djece do „prekaljenih avanturista“ i besplatna je. Iz Subre naglašavaju da je potrebna prikladna deblja garderoba za sniježne uslove: više pari rukavica, ruksak i rezervna roba. Napominju da u dolasku snijeg neće predstavljati problem, budući da se ozbiljniji bijeli pokrivač zadržao tek od prevoja Vratlo, to jest, u zadnjih par minuta pristupa planinskom domu.

Pravljenje igloa planinari Subre već čitav niz godina uspješno izvode u okviru zimske planinarske škole, ali će ovo biti prvi put da ovu drevnu tehniku i vještinu prezentiraju širem krugu.

Naime, iglo je, kao posebna vrsta sniježnog objekta, nekada poznata i masovno korištena samo na dalekom sjeveru, među Eskimima, vremenom postala popularna kao edukacijsko-zabavni sadržaj u svim krajevima svijeta sa hladnom klimom, a Orjen u ovo doba godine to svakako jeste, naveli su organizatori.

Svi koji žele da učestvuju, više informacija mogu dobiti na telefon: 069 360 803.

2 Komentari

  1. Zašto nema organizovan prevoz do motela “Borići” ? Ja bih evo prvi pošao, ali kako bez auta da se obretem u 9 ura na dogovoreno mjesto ? Nema trika..Milsim da bi puno ljudi duž rivijere se odazvalo da ima organizovan prevoz..
    0    0

Ostavite komentar

*

code