“SKRIPT FEST”: Nagrada Mariji Čolpi za filmski scenario

“SKRIPT FEST”: Nagrada Mariji Čolpi za filmski scenario

1028
3
Podijeli

skript fest colpa 2Na prestižnom Međunarodnom festivalu filmskih scenarija “SKRIPT FEST”, koji je održan od 10. do 12. novembra u makedonskoj Kinoteci u Skoplju, specijalno priznanje za scenario “Lov na vepra” dobila je magistarka dramaturgije, Marija Čolpa iz Herceg Novog.
“Lov na vepra” proglašen je najboljim na Konkursu za filmski scenario, a nagrada se dodjeljuje i za dosadašnji i sveukupni scenaristički angažman i doprinos. Zahvaljujući na ukazanom povjerenju na svečanosti dodjele nagrade Čolpa je kazala da joj predstvlja neobično zadovoljstvo da primi ovako značajno priznanje u Makedoniji i gradu Skoplju.
– Cjenim ambiciju prof.dr Hrista Petreskog bez čijeg pregalaštva ovaj festival ne bi dosegao najviši nivo međunarodne vidljivosti. Takođe, ova nagrada ne pripada samo meni, već je za nju zaslužna i koleginica Spec.Art Ružica Vasić, koja je upornošću koscenariste zaslužna da se na ovakav način upriliči ova scenaristička storija -istakla je Čolpa.
Scenario pod nazivom “Lov na vepra” nastao je sublimiracijom njena dva dramska teksta “Plan B” i “Lov na vepra” koji su pisani za pozorište.
skript fest colpa 1– Ovo je potvrda da timski rad i prijateljstvo, no prije svega profesionalan odnos prema zadatom cilju, udruženi u ambiciji da se izvuče priča koja će prvenstveno uticati na temu kojom se na indirektan način bavi “Lov na vepra” a to je nasilje u porodici, donose zagarantovan uspjeh i priznanja – iskakla je Čolpa.
Autorka je, pored ostalog, nagrađivana na međunarodnim festivalima u Sarajevu i Vrači u Bugarskoj.

O ovogodišnjem Skript festu

Picerija i restoran

skript fest colpa 3Festival “Skript fest” započet je predavanjem Ane Vasilevske o dilemama, krizi i vještini pisanja scenarija u mekedosnkoj kimenatografiji. Uslijedila je projekcija filmova Međunarodne filmske asocijacije SIFEŽ i prezentacija nagrada: Skript most dodjeljen je Dušanu Makavejevu, nagrada Skript fest – prof. Vladimiru Blaževskom, nagrada Skript feniks – prof. dr Mišu Netkovu i nagrada Skript present – Toniju Cifrovskom i nagrada Skript trend – mr Mariji Čolpa.
Svečanost je obogaćena promocijom knjige “Proljećni emigrant” Kalina Ilieva (Bugarska) sa besjedom Jordana Plevneša i promocijom knjige “Kidanje, kino život”, Tonija Cifrovskog, a završena projekcijom filmova studenata sa filmske Akademije ESRA i učenika osnovnih i srednjih škola iz Skoplja.
Drugog dana priređena je radionica sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Skoplja sa temom: Savremena literatura – potencijalna inspiracija za uspješan scenario, sa primjerima iz makedonske kinematografije. Upriličeno je dodjeljivanje nagrada za najbolje kratke i dokumentarne filmove.
Trećeg festivalskog dana je održana radionica sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Skoplja sa temom: Priče direktno inspirisane iz svakodnevnog života (vježbe percepcije, oživljavanje dijaloga u slici) nakon čega su uručeni certifikati za učestvovanje na Skript fest radionicama.
Skript fest je održan zahvaljujući podršci Agencije za film Republike Makedonije.

3 Komentari

  1. Stanite malo, uz iskrene cestitke Colpi. Ali, na diplomi lijepo pise da je to nagrada za neki kontinuitet rada/???/ i doprinos filmskoj umjetnosti /????/ a ne nagrada za scenario za film Lov na vepra. Nesto se tu ne slaze. Ovo mu dodje kao plaketa.
    0    0

Ostavite komentar

*

code