SKUPŠTINA CRNE GORE ODBILA UGOVOR O ZAKUPU MAMULE – SDP PRESUDIO

SKUPŠTINA CRNE GORE ODBILA UGOVOR O ZAKUPU MAMULE – SDP PRESUDIO

126
0
Podijeli

Odluka o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula nije dobila neophodnu većinu u crnogorskm parlamentu, baš kao ni Aneks Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, za razliku od odluke o prihvatanju Aneksa Ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan.

Na ishod glasanja presudno su uticali glasovi SDP-a.
Tako je od 80 poslanika izjašnjavajući se o zakupu Mamule, o čemu je Vlada ugovor poptpisala sa švajcarskim Orascomom, 39 bilo za, 34 protiv, a sedam je bilo uzdržano, među kojima i četiri iz SDP-a, a jedan je bio protiv.
Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan je na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.
Prema planovima investitora, lokacija će rekonstrukcijom dobiti muzej i butik hotel sa 23 sobe i malim spa centrom, dvije male plaže, pristanište, dva bazena i klub za vodene sportove koji nijesu na elektropogon.

Picerija i restoran

DETALJI IZ RASPRAVE

Odbijanju predloga za Mamulu prethodila je rasprava u kojoj je opozicije tvrdila da je riječ o rasprodaji kulturnih dobara, dok su u Vladi bili uporni u stavu da je Orascom kvalitetan investitor.
Poslanik DPS-a, Slobodan Radović je ocjenio da su ulaganje od 15 milioan eura, kao i planovi invetistora za Mamulu dobri za Opštinu Herceg Novi i za sveukupnu turističku ponudu Crne Gore, kao i za posjetioce iz okruženja. Osim toga, investitor planira da ulaže u infrastrukturu i dovede i vodu i struju na ostrvo.
– Treba da budemo jako srećni što imamo ovakvog investitora i da činimo sve da on ne odustane, a ne da na bilo koji način radimo nešto što bi ga odvratilo od njegovih planova, kazao je Radović.
Za poslanika Demokratskog fronta Vladislav Bojovića Ugovor o Mamuli sadrži niz spornih odredbi sa stanovišta ustavnosti i usklađenosti sa zakonima. Donosi privileguje Orascomu i dokazuje da Vlada rasprodaje kulturna dobra.
Nezavisni poslanik, Obrad Gojković, ustvrdio je da je cilj ugovora omogućiti investitoru “da niko mimo njegove volje ne može da kroči jednim prstom na Mamulu”. Po njemu predlog ugovora je nezakonit, ekonomski neopravdan i procedura nije u redu.
I poslanica Socijaldemokratske partije, iz vladajuće koalcije, Draginja Vuksanović, bila je kategorična da je ugovor sa Orascomom primjer nezakonitog pravnog posla.
Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, smatra da nije loše valorizovati ostrvo sa tvrđavom Mamula, ali moramo zaštiti i obezbijediti maksimalne finansijske efekte i privesti ovo interesu Crne Gore i uključiti istorijsko-kulturni aspekt valorizacije.
Za poslanika Liberalne partije Andriju Popovića, popstojeće stanje Mamule je najgore i zato nema razloga da se ne da u zakup kompaniji Orascom na 49 godina i time, kako je kazao , promijeni žalosno stanje ostrva. Istiovremeno Popović je zamjerio vlasti što vode već duže tihi rat “koji drži zarobljenom Crnu Goru”.
– Raskinite koalcijiu, to je pošteno i pravedno prema biračima i idemo na izbore. Gledajte interese države i njenih građana, kazao je Popović.
Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, rekao je da je Vlada postala real estate agencija koja samo izdaje u zakup.

GVOZDENOVIĆ: PREDLOŽENO DOBRO RJEŠENJE ZA MAMULU

Obrazlažući zašto treba sklopiti posao sa Orascomom oko dugoročnog zakupa Lastavice sa tvrđavom Mamula ministar održivog razvoja i turzma, Branimir Gvozdenović, kazao je, pored ostalog, da je spreman da snosi posljedice ukoliko predložena rješenja nijesu dobra i nijesu u skladu sa pravnim sistemom.
– Ovaj projekat nalazi se u planu privatizacije osam godina i tri puta je bio raspisan tender. Tek sada, nakon dobre pripreme, imamo mogućnost da dođemo do kvalitetnog partnera. Najlakše je, ne raditi ništa. Tada nećete imati nijedan problem, smatra Gvozdenović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code