Skupština MARP-a u Igalu: Jača Mreža za afirmaciju radio-amaterskog pokreta

Skupština MARP-a u Igalu: Jača Mreža za afirmaciju radio-amaterskog pokreta

1343
8
Podijeli

Radno-svečanoj Skupštini MARP-a (Mreže za afirmaciju radio-amaterskog pokreta) u Institutu Igalo prisustvovao je veliki broj aktivnih crnogorskih radio amatera. Nedavno održano svjetsko prvenstvo u brzoj telegrafiji, u organizaciji MARP-a, ocjenjeno je kao najbolje do sada:

– Ono je rezultiralo  pozitivnim finansijskim ostatkom od 8300 eura – rekao je predsjednik MARP-a, Dragan Đorđević. Sva sredstva utrošena su za nabavku savremenih radio stanica, od kojih su tri danas uručene predstavnicima radio klubova iz Bijelog Polja, Bara i Herceg Novog.

Picerija i restoran

Ovi klubovi, osim redovnih radio-amaterskih aktivnosti, značajno su doprinjeli realizaciji svjetskog šampionata u Herceg Novom. Posebno je istaknuta uloga predsjednika Radio kluba “Herceg Novi”, Andrije Radmana-4O1AR.

Na današnjoj Skupštini čula se i odlična vijest, da je ekipa 4O3A, koju predvodi Ranko Boca, četvrti put ispunila oštre kriterijume za učešće na radio-amaterskoj Olimpijadi, koja će ove godine biti održana u Minhenu.

Ne manje važna je i činjenica da su u toku dva tečaja za radio-amatere operatore.

Na Skupštini je razgovarano i o problemima crnogorskih radio-amatera i klubova, kao i o načinu za njihovo prevazilaženje.

8 Komentari

 1. E pa sve mogu da shvatim ali mi nije jasno da neko pljuje na Radio Amatere! Ti pljuvacu i dezurni dislajkacu! Jesi li ove dislajkove preko tora pribavio? Hahah e jado jedan jadni i neretni. A prvi bi dosao da trazis pomoc. Da imas mozga kao sto nemas bilo bi ti puno lakse. Ali ti si vjerovatno neki sujetan iskompleksiran lik. Pih
  0  0
 2. Iz cuvene hercegnovske gimnazije su iznikli neki od najboljih radio amatera u nasem gradu.Mene veseli cinjenica da je najbolji od najboljih moj savremenik i sto zivi u uzem centru Herceg Novog.
  14  1
 3. Ono kad neko tipa @baofeng misli da je otkrio ameriku time sto je otkrio aliexpress…sam pokazao covek koliko zna sta je radioamaterizam…da ne kazem sta je razlika u talasima ili ne daj boze neki drugi termin tipa cw ssb rtty itd…ali bitno je da bot sedi i pljuje cak i kad se nesto zaista pozitivno dobro desi.
  Boticu moj dragi, izguglaj malo pa vidi koliko kostaju HF stanice tipa ICOM i YAESU. Izguglaj usput i cijene ostalih modernih brendova tipa FlexRadio…ako ti je muka, taj npr Flex kosta oko 7000$ pa ti razmisli…eeee boticu boticu
  22  3
 4. Kao neko ko je nešto malo učestvovao u ovome, želim da kažem sljedeće: Ne sporim činjenicu da se određene stanice tipa “Baofeng” mogu kupiti za relativno malo novca. Imaju i one nekakvu upotrebnu vrijednost, ukoliko ih koriste obučeni i licencirani radio-amateri. Nažalost, upravo zbog niskih cijena, ovakve uređaje koriste i kojekakve neznalice, koje upotrebom istih samo zagađuju frekventni opseg, a mogu dovesti i do ozbiljnijih posljedica. Radio uređaju koji su danas dati na korištenje su najsavremenije sprave koje pokrivaju i kratke i ultra kratke talase i rade svim vrstama emisije. Proizvođači su ozbiljne kompanije “Yaesu” i “Icom”. Naravno, i njihove cijene su u skladu sa mogućnostima i kvalitetom. Obzirom da sam autor izvještaja sa današnje Skupštine MARP-a, ni jednom riječju nijesam pomenuo da su tri danas podjeljena uređaja sve što je nabavljeno. Kupljeno je još radio stanica i opreme i one će biti dodjeljene klubovima koji svojim aktivnostima to zasluže. Ozbiljno bavljenje radio-amaterizmom je vrlo skup sport, pogotovo zbog činjenice da radio-amateri plaćaju sve dažbine, kao da je u pitanju najluksuznija roba. Bez obzira na sve, oni su uvjek te, “krvavo” plaćene uređaje, stavljali u funkciju zaštite ljudskih života i imovine. Humanost, kao osnovna karakteristika pravih radio-amatera, često je, uz skupe radio uređaje, plaćana i životima. Zato @Baofeng, iako ne znam ko ti je Katnić, znam kako bi mogao (trebao) da nazove radio-amatere. Može telefonom, može putem radio stanice, ukoliko ima Licencu, može i lično. Može kako hoće da nazove, ali da kaže može samo jedno. “Ljudi, svaka čast”!
  23  4
 5. #baofeng
  Ti za pocetak trba da naučiš šta je radio-amater, pa onda da naučiš šta je kratko-talasna amaterska radio stanica, zato se potašulaj i pokri po ušima… a to sto ideš u lov sa baufengom , da je države zatvorili bi te i oduzeli ti taj baufeng, jer je koristenje radio talasa na taj način nedozvoljeno.
  ’73
  25  4
 6. Ovi izgleda nijesu čuli za Aliexpres pa za 8300 eura kupili tri radi stanice . Valjda se zato i zovu amateri
  a Katnić bi ih mogao nazvati i drugojačije.
  5  31

Ostavite komentar

*

code