Skupština: Naslijeđene i nove boljke u prostornom planiranju, opozicija brani Kadića

Skupština: Naslijeđene i nove boljke u prostornom planiranju, opozicija brani Kadića

2915
17
Podijeli

so hn 150416 2Izvještaj o uređenju prostora Opštine Herceg Novi za 2015. godinu, uz osvrt na razloge zbog kojih je razriješen, sada već bivši, sekretar za urbanizam, Mladen Kadić, kao i usvojeni predlog Novske liste, da se lokalni parlament na narednom zasijedanju izjasni o povjerenju predsjedniku Skupštine, Andriji Radmanu, obojili su žučnim tonovima današnju sjednicu.

U zvanično napisanom obrazloženju razrješenja Kadića, sa potpisom predsjednice opštine, Nataše Aćimović, glasilo je da je Kadić razriješen „jer je Sekretarijat prestao da postoji“.

Picerija i restoran

Međutim, odbornik Izbora i savjetnik za investicije predsjednice Aćimović, Dušan Radović Krušo je dao svoje obrazloženje. U jednom trenutku zbog toga je ušao u verbalni konflikt sa predsjednikom Skupštine. On je, naime, Radmanu prebacio da ne govori istinu. Identičnu kvalifikaciju izrekao je i odborniku Građanskog saveza, Nikoli Gojkoviću.

Radović je, naime, saopštio, da Agencija za izgradnju i razvoj mora da radi krovni prostorni dokument Opštine, PUP:

– Ovu moju ideju je opstruirao tadašnji sekretar Kadić i Nikola Gojković, tadašnji predsjednik, jer su raspisali tender za izradu PUP-a. To je razlog zbog čega je Kadić smijenjen. I ne samo to, nego što su se na tender javile dvije kompanije, od kojih je jedna njegova. Moja namjera je i dalje da Agencija za izgradnju i razvoj grada, koja bi okupila stručni tim, izradi PUP Herceg Novog, ukoliko naravno ne bude novih opstrukcija – insistira Radović.

Predsjednik, Andrija Radman je upozorio Radovića da se ne može na takav način izražavati o čovjeku koji nije prisutran, te da zakon nije dopuštao drugačije rješenje od raspisivanja tendera za PUP. Nezavisni odbornik Obrad Gojković, je ustvrdio da je Kadić smijenjen jer nije želio da stane iza koruptivnih odluka vlasti: podzemnog pokretnog stepeništa, podvodnog tunela ili trajektne linije Zmijice – Luštica itd.

– Kadića ste smijenili jer je radio u interesu grada i građana. Smijenili ste profesionalca. Ali tako to radi DPS, „ ukonite“ čovjeka koji vam smeta, onda pokušavate da na mala vrata provučete problematične odluke.

Gojković je zatražio od Radman da jasno saopštio zbog čega je Kadić smijenjen, i zbog čega je Predlog odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa – podzemnog prolaza sa pokretnim stepeništem, povučena sa dnevnog reda prvog dijela 19 redovne sjednice SO. Nije dobio odgovor već konstataciju da što god bi odgovorio, Gojkoviću se ne bi dopalo.

Dušan Radović Krušo je objasnio, da je podzemno pokretno stepenište kao predlagač, povukao upravo Izbor „ne zbog pritisaka iz Podgorice, već iz Opštine“, predloživši odbornicima da ih povede na studijsko putovanje u Peruđu, kako bi se uvjerili da stepenište nije nešto čega se treba plaštiti.

I odbornik Građanskog saveza, Nikola Gojković, je imao riječi hvale na Kadićev rad, podsjetivši da je lani resorno Ministrastvo pritiskalo Opštinu i kao imperativ stavilo da PUP mora biti urađen i u saradnji sa Radmanom, tender je raspisan onako kao je to zakon nalagao.

Koristeći instituciju slobodne stolice, u ime četiri NVO Olivera Doklestić je kritikovala Prostorni plan posebne namjene obalnog područja, koji je po njoj rađen po diktatu centrale u Podgorici i na štetu priobalnih opština.

– Suspendovan je PP Opštine Herceg Novi, pa samim tim i drugi planovi, a PUP nemamo. Planovi koji još važe, naprosto nemaju spojnicu. Imamo li kapacitet da se pobunimo? – zapitala je Doklestić podsjećajući da je do 500.000 eura opredijeljeno lani za izradu PUP-a, kao i drugih baznih dokumenata.

Radman je kazao da nova vlast ne može postići za godinu ono što je propustila stara u kojoj je bio i Obrad Gojković. Podsjetio je da je bivša vlast još 2008. godine bila u obavezi da do 2012. godine izradi PUP. Tender za izradu PUP-a raspisala je nova vlast, lani, ali on nije prošao jer su se firme koje su konkurisale tužile. Upozorio je i da je postojeći PP po novom zakonu van snage, te da je Opština praktično blokirana, potezima minule vlasti. To se ogleda, između ostalog i u tome da pojedini obrađivači od 2009. godine nisu završili planove, iako im je za to plaćeno. Čak se do njih ne može ni doći. Radman je obećao da će uraditi sve u granicama mogućeg i zakonskog  kako bi hitno počela izrada Prostornog urbanističkog plana Opštine.

Glasovima 18 odbornika vladajuće koalicije, uz 9 protiv prošao je izvještaj, a kasnije i Izvještaji o radu Javne ustanove „Gradska biblioteka i čitaonica“, o prihodima i rashodima za prošlu godinu period 01.01.- 31.12.2015. godine, kao i informacija o realizaciji Programa mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone.

so hn 150416 1Neočekivano: Na sljedećoj Skupštini o smjeni Radmana?

Prije nego što je vladajuća većina usvojila Predlog Programa rada Skupštine opštine za 2016. godinu odbornik Novske liste, Miloš Konjević, doveo je u pitanje, kao i na proteklim sjednicama, rad predsjednika Skupštine Andrije Radmana. Ovoga puta zatražio je da se kao tačka dnevnog reda narednog zasijedanja uvrsti glasanje o njegovom povjerenju.

U jednom momentu i odbornica DPS-a Sandra Požgaj kazala je da će DPS podržati inicijativu Novske Liste, ukoliko Radman i dalje bude dozvoljavao odbornicima da ne diskutuju o dnevnom redu.

Radman je odmah prihvatio predlog zaključka Novske liste i zamolio  kolege iz DPS-a da glasaju za njega. Tako je sa 20 glasova odlučeno da se na narednom zasjedanju preispita povjerenje koje ima u Skupštini predsjednik Andrija Radman.

17 Komentari

 1. Što ga ne smijeniše ranije (Kadića)?
  Prije nego što je maknuo garažu sa platoa autobuske stanice!? Za to ga je trebalo krivično goniti, koliku je štetu napravio u opštinskoj kasi!

  Sad je tamo ponovo nastao haos – isti kao i prije postavljanja garaže: svako parkira gdje hoće, većinom u zoni gdje je predviđeno pristajanje dolaznih autobusa!
  A pauk po čitav dan stoji preko puta, ali do sada nije makao ni jedno nepropisno parkirano vozilo sa tog platoa.

  Baš me interesuje šta nam donosi slijedeće ljeto – kakve nove odluke?
  0  0
 2. U istoriji nije bilo gore i nestručnije stranke na vlasti od DPS! Jedina istina. A kao takvi nisu ni mogli naćipametnijeg saveznika od DRKa!
  0  0
 3. Andrija sa zalosnim Dpsom i Izborom,jos zalosnijom opozicijom odlicno vodi Skupstinu,cak je previse tolerantan.Dopusta da Obrad u svakom javljanju .mimo dnevnog reda prijeti,vodi demagogiju,stvara atmosferu epokalipse…jedinlo on iz cijelog Dps zna da odgovori na optuzbe drugi dizu ruke..pih
  0  0
 4. Koliko je juče bilo opozicija je p****** po Kadiću, a sada ga kao hvale. Eto to su vam dvolični tj trolični Obrad i ekipa. Samo kontra, ne bitno što grad trpi. Sreća naša što će zadnje klupe dugo grijat.
  0  0
 5. ipak je istina da je u dps-u raskol,bošnjak,slobo na jednu andrija na drugu ko je na treću stranu viđećemo iiittdd jedini gospodin je duško što misli to i kaže nikšu za presjednika mz mokrine
  0  0
 6. Da li ce neko postaviti pitanje,koje godine se planira kraj izgradnje kolektora?
  Nas gradane ne zanima kako se zove stranka na vlasti ,nego ono od cega se zivi,odnosno ono sto cemo na kraju mi placati?
  Da li oupste postoji odgovor,jer ovo se odavno otelo kontroli.
  Kada se zavrsi sezona blokirat cemo im radove!!!
  0  0
 7. Sad mi nije nista jasno je li Predsjednica iz iste partije iz koje je i poslanik Dusko Radovic kad imaju razlicita obrazlozenja,nego mene interesuje sta bi sa Autobuskom stanicom na Meljine evo sjutra prvi Maj je li to jos jedna sarena laz Izbora i DPS a.
  0  0
 8. DA LI ĆE OVAJ HERCEGNOVSKI CIRKUS SA PRETHODNIM I SADASNJIM KLOVNOVIMA USKORO OTPUTOVATI U NEKU DRUGU SREDINU, RECIMO U PERUDJU I DA SE NIKADA VISE NE VRATE? ONDA NEKA TAMO PUSTE MASTU I INVESTIRAJU U SVJETSKA CUDA, A NAS DA ZAUVJEK POSTEDE NJIHOVIH DOBROČINSTAVA I DA NAM DOZVOLE DA ZA DOBROBIT NAŠIH POKOLENJA POKUŠAMO DA OKRPIMO RUPETINE KOJE SU ONI NAČINILI DO SADA.
  0  0

Ostavite komentar

*

code