Skupština Novog jednoglasno o privremenom rješenju za Vrtić i OŠ Milan Vuković

Skupština Novog jednoglasno o privremenom rješenju za Vrtić i OŠ Milan Vuković

4250
10
Podijeli

so hn 180716 2Poblem predškolskih i školskih ustanova isključiva je nadležnost i obaveza Ministarstva prosvjete, ali zbog  urgentnog rješavanja vanredne situacije u Vrtiću na Savini i OŠ Milan Vuković, sa oko 1000 djece koji su zbog kliziišta ostali bez prostora, Opština Herceg Novi smatra to javnim interesom i izražava punu spremnost za učešće u obezbjeđivanju uslova i prostora za nesmetano funkcionisanje vrtića JPU “Naša radost” Savina i JU OŠ “Milan Vuković”. To je prvi zaključak, koji je usvojila SO Herceg Novi.

Zadužen je i nadležni skupštinski odbor za društvene djelatnosti da zajedno sa predstavnicima prosvjete, Savjeta roditelja i nadležnim Sekretarijatom, koordinira  izradu predloga odluke kojim bi se od nadležnih državnih institucija tražila prioritetna realizacija kapitalnih investicija u obrazovno vaspitnim ustanovama na teritoriji Oštine Herceg Novi i takav predlog Odluke uputili u skupštinsku proceduru, najkansije do 15.septembra.

Picerija i restoran

Skupština opštine Herceg Novi obavezuje izvršni organ lokalne samouprave da u što kraćem roku obezbjedi sprovođenje procedura i finansiranje adaptacije prostora za ugrožene predškolce i osnovce u školskom centru “Ivan Goran Kovačić”, okvirnog iznosa 80.000,00 eura sa pratećim radovima adaptacije pratećih prostorija u objektu u iznosu od 100.000,00 eura. Zatim za adaptaciju prostora te smještaj učenika OŠ “Milan Vuković” u bivšoj upravnoj zgradi “Prvoborca” u iznosu koji će biti utvrđen nakon izrade premjera i predračuna radova, kao i u obezbjeđivanju uslova i obezbjeđenja sredstava za troškove zakupa kroz prebijanje međusobnih potraživanja i obaveza između zakupodavca i Opštine Herceg Novi.

Takođe za adaptaciju prostora u Domu omladine Stari grad za potrebe smještaja dijela učenika OŠ “Milan Vuković

Uz sve treba  poštovati  pozitivne  zakonske prospise, a naročito Zakon o javnim nabavkama.

Skupština opštine Herceg Novi traži od Vlade Crne Gore da pokrene proceduru za oslobađanje Opštine Herceg Novi plaćanja PDV-a na investiciju uređenja prostora za privremeno funkcionisanje vrtića JPU “Naša radost” na Savini i JU OŠ “Milan Vuković”.

Formiran je i tim za praćenje sprovođenja aktivnosti na adaptaciji prostora za funkcionisanje vrtića JPU “Naša radost” Savina i JU OŠ “Milan Vuković”, i to Jarmila Radović, Boris Seferović, Vladimir Gardašević, Tatjana Vuković.

Formiranju i jednoglasnom usvajanju ovih pet zaključaka prethodila je rasprava o  stanju predškolskih i ustanova osnovnog obrazovanja, što je kao dopunu dnevniog reda zatražio predsjednik Skupštine, Andrija Radman.

On je podsjetio da je u aprilu zatvoren vrtić na Savini zbog urušavanja i ugrožene bezbjednosti skoro 300 mališana, a onda je i Ministarstvo zabranilo rad OŠ Milan Vuković  u neposrednoj blizini, sa preko 700 đaka. Opština se ponaša kao dobar domaćin iako je sanacija i gradnja školskih  objekata isključiva briga Ministarstva, kazao je Radman. Za predškolsku ustanovu Naša radost biće adaptirano pet  učionica ŠC Ivan Goran Kovačić. Adaptacija će iziskivati 80 hiljada eura. U prostorijama zadužbine Ukropina u Igalu smjetsiće se jaslične grupe.

so hn 180716Trenutno jedino prihvatljivo rješenje za Dnevni centar je u zgradi Boke na Savini, na mjestu bivšeg Kubusa, na površini od 200 kvadrata. Tu ima mjesta za 14-oro korisnika Dnevnog centra preko 18 godina, a četvoro mogu boraviti u Dječjem domu Mladost, kazao je Radman. Objasnio je i da nije prihvatljivo rješenje Ministasrtva da se skoro 1000 djece rasporedi u obrazovnim ustanvama od Kamenara do Sutorine.

Zato su iz lokalne usprave uspjeli da sa španskim vlasnikom bivše upravne zgrade Prvoborca u Meljinama obezbijede zakup prostora, od trećeg do petog sprata, kojeg treba adaptirati za 28 odjeljenja OŠ Milan Vuković, odnosno13 učionica. Prvačići ove škole radiće u adaptiranim prostorijama Omladinskog centra u Starom gradu, sa četitiri ili pet prostorija.

Za adaptaciju zgrade u Meljinama je potrebno bar 200 hiljada eura i vlasnik je voljan da se napravi kompenzacija i da ga za uzvrat  Opština oslobodi poreza, odnosno naknade za građevinsku dozvolu. Opština je sa Direkcijom za javne nabavke dogovorila hitan javni poziv za izvođača radova u trajanju od samo jednig dana, a deset dana će biti ostavljen rok žalbe. Međutim izvjesno je da će  školska godina u OŠ Milan Vuković kasniti bar 15 dana. Sve treba da dobije i  saglasnist Ministarstva prosvjete.

Obrad Gojković, nezavisni odbornik, pozdravljajući ova rješenja ustvrdio je da se urušava finansisjka konstrukcija države, koje je pred bankrotom, jer će uskoro na dnevni red doći i stanje u zdravstvu i penzionom sistemu. U državnu kasu je od privatizacija u Novom otišlo 100 miliona eura a sada država nema para da rješava ovakve probleme, kaže Gojković, već Opština i njeni građani kao i ranije „gase“ požar.

Jarmila Radović iz DPS-a  je kazala da je ovo jedino privremeno moguće rješenje i uvjerena je da će resorno Ministarstvo sve učiuniti da ovakve obaveze ne padnu samo na teret Opštine.

Blaga Radanovića i Nikšu Gojkovića  iz Građanske liste plaši  da  će privremeno rješenje potrajati i da će se zatvoriti  škola i vrtić na Savini kao što je iz istih razloga zatvorena 1969. godine i Umjetnička škola u Novom.

Boris Seferović iz Nove je posumnjao da će ista sudbina zadesiti i Srednju školu Ivan Goran Kovačić na Savini, kao i da finansijske obaveze oko adaptacije prostora za zbrinjavanje djece treba da podjele Opština i Ministarstvo „na ravne časti“.

Gordana Rajević iz DPS-a , smatra da nije vrijeme za politikanstvo i da treba hitno djelovati.

Za Mirka Mustura, nezavisnog odbornika, treba razlučiti odgvornost, jer Opština Herceg Novi je kriva što ranije nije izgrađena škola u Igalu, a Ministarstvo je krivo za stanje u ostalim obrazovnim institucijama.

Za Danijelu Đurović (SNP) je zabrinjavajuće to što nije izvjesno kako će se zbrinuti djeca iz Dnevnog centra.

Slobodan Radović Krušo (DPS) kaže da bez obzira na partijska opredjeljena svi treba da su saglasni oko ovog gorućeg problema. Lokalna uprava pronašla je rješenje iako ono možda nije najbolje. Vlasnici objekata ustupili ih po povoljnim uslovima, smatra Radović.

Željko Vavić (Izbor) upozorio je da lokacija bivšeg Prvoborca nije najbolja, jer treba povesti računa o bezbjednisti djece, tu je kružni tok, parking prostor, samoposluga, treba napraviti prilaz sa druge strane i osloboditi parking.

 

10 Komentari

 1. POŠTOVANI ,PRIMJEDBA I SUGESTIJA NA VAŠU CIJENJENU UREDJIVAČKU POLITIKU….

  UVJEK AKTUELNI ,OBJEKTIVNI ,ISTRAŽIVAČI NOVINARI,MOLIO BIH DA KAO RODITELJ I ČOVJEK DANAŠNJICE JKEDNAKO POSMATRATE I DATE PROSTORA PREDŠKOLCIMA,ŠKOLARCIM AI DJECI I OMLADINI SA ZDRASTVENIM SMETNJAMA JER BITREBALI DA SVI BUDU RAVNOPRAVNI U SVOJIM ZAHTJEVIMA I POTREBAMA A NE DA OMLADINA SA ZDRASTVENIM PROBLEMIMA IPAK BUDE U NOVINAMA POMALO DISKRIMINISANA NIKAKO NAMJERNO OD VAS VEĆ PO NAVICI ONIH KOJI ODLUČUJUI OD KOPJIH DOBIJATE INFORMACIJE,BUDITE ISKRENI I RAZMISLITE IMA LI IPAK TOGA,DA LI JE TO OPRAVDANO I KAKO ŽIVJETI SA OVIM PROBLEMIMA NE ZANEMARUJUĆI IH VEĆ IH TRETIRATI KAO SVAKA DRUGA PITANJA —TREBAĆE VREMENA A MOŽDA I JEDNA GENERACIJA DA PRODJE A DA SE DRUGA OBRAZUJE…S POŠTOVANJEM…
  0  0
 2. Izgleda da Obrad najbolje zna đe ima para,pa bi on mogao da obnovi staru školu u Srbinu,jer je to najbolja lokacija za đecu iz mnogo razloga.Njemu treba to dozvoliti da nešto korisno uradi.
  0  0
 3. Odje jedini smislen komentar dade ovaj Vavic iz izbora dok ostali da prostite laprdaju. Zbilja treba pred pocetak skole postaviti sto vise lezecih policajaca oko zgrade Prvoborca da ova njihova igrarija ne preraste u tragediju. Ovi iz DPS-a ko papagaji ponavljaju kako nije momenat za politikanstvo pa se pitam sto su u politiku. Bojim se da je sve ovo uradjeno ne zbog bezbjednosti djece vec zbog licnih interesa i manipulacija. Omrstice se tu pojedini to je sigurno kao i uvijek ali djeca su u igri pa nece im niko kontrirat jer bi im siguran argumet bio kontra napad kako im nije stalo do bezbjednosti djece. Neko rece kriva opstina sto nije napravljena skola u Igalu pa se pitam ko je duzan za izgradnju skola opstina ili ministarstvo? Ako neko zna odgovor neka nama koji se ne bavimo mnogo politikom pojasni. Ima tu sila problema i problemcica ali daj Boze da se ova godina pregura nekako i da djeca sto manje ispastaju zbog nas.
  0  0
 4. A sto ne bi dao krntiju od objekta, bar ce je malo srediti, ionako je ne moze izdati…jos ako dobije za zakup dozvole i sl… puna kapa… tj dobra fajda
  0  0
 5. Ako ovako nastave,svi cemo se iseliti. Kao da nisu mogli raditi dok traje skola. A nadstresnica u vrticu nije pala zbog klizista,nego lose armature.Kolektor traje 4 godine,zamislite koliko ce ovo!!!
  0  0

Ostavite komentar

*

code