Skupština odlučila: Privremeno zaduživanje Opštine, put do Plave špilje…

Skupština odlučila: Privremeno zaduživanje Opštine, put do Plave špilje…

29
Podijeli

Zbog reprogramiranja kredita iz oktobra prošle godine, Opština Herceg Novi kreditno će se kratkoročno zadužiti na iznos od 283.334,26 € kod CKB AD Podgorica, odlučili su odbornici lokalnog parlamenta na 7. redovnoj Skupštini Opštine Herceg Novi sa 19 glasova za, 5 uzdržanih.

Jedini koji je uputio komentar, odnosno pitanje u raspravi po ovoj tački dnevnog reda bio je odbornik DPS-a Dragan Janković. Njega je intersovalo za šta se konkretno Opština zadužuje i da li će to uticati na realizaciju opštinskog budžeta za 2018. godnu.

Picerija i restoran

Odgovor je ispred obrađivača – Sekretarijata za finansije, dala Irena Vučković. Ona je objasnila da se ne radi o novom zaduženju, već reprogramu već postojećeg kredita.
Dodatno pojašnjenje dao je i predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović:

– Mi smo u ovoj stvari dužnik, a cilj svakog dužnika je da što realaksiranije izmiri dug. Naša odluka je bila da, umjesto odjednom dug  podjelimo i platimo u 12 mjeseci, što je jednostavnije i prihvatljivije za Opštinu Herceg Novi – pojasnio je on.

Odbornici su sa 19 glasova usvojili i predlog odluke o kratkoročnom zaduživanju u visini od 300 hiljada eura na period od 12 mjeseci, koje se odnosi na realizaciju projekata „Fortress Reinvented“, „CoCoTour“, “Adriatic canyonig“, „Adrinet“ i „Begin“.

Na sjednici su objedinjenje prvih 5 tačaka, koje se odnose na izgradnju lokalnih objekata, među kojima su vodovodona infrastruktura na Luštici, izgradnja lokalnog puta do Plave špilje, kanalizaciona infrastruktura na Podima lokalitet Topovi.

Odbornik Izbora, Mladen Ivanović komentarišući predog Odluke o izgradnji pristupnog puta do Plave špilje skrenuo je pažnju da infrastruktura u netaknutom prirodnom predjelu može dovesti do zagađenja, od vizuelnog do ekološkog. Infrastruktura će usloviti izgradnju ugostiteljskih objekata, ali i omogućiti ljudima da motornim vozilima dođu do te lokacije, smatra on.

Sekretarka za prostorno planiranje i izgradnju, Marina Sekulić ustvrdila je da izgradnja infrastrukture, ako se uradi po planu, može samo valorizovati određenu lokaciju.
Mogućnost zagađenja biće predupređena detaljima u tehničkoj dokumentaciji, gdje će biti obrađene energetska efikasnost i zaštita prorodne sredine.

Svih 5 odluka koje se odnose na izgradnju objekaza od lokalnog interesa su usvojene.
Na Predlog odluke o davanju u zakup nepokretne imovine odbornk DPS-a Ranko Konjević ustvrdio je da je rok od 5 godina predugačak, jer prevazilazi okvir trajanja mandata ovog saziva lokalne uprave.

Sa tom konstatacijom saglasan je odbornik Dragan Janković, koji je predložio da rok bude 3 godine, sa mogćnošću produženja. On je ukazao i na prospust lokalnih javnih preduzeća, koja nisu dostavila stanje o imovini, iako su o tome obavješteni još u decembru prošle godine.

Janković je takođe zatražio pojašnjenje o produženju ugovora sa zakupcima lokacija za privremene objekte, koji plaćaju samo jedan m², jer smatra da niko od tih zakupaca nije iskoristio samo taj jedan metar, već vjerovatno mnogo više.

Predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović takođe je krtikovao lokalna javna preduzeća, jer nisu dostavila stanje o imovini.

U ime obrađivača, Direkcije za imovinu i zastupanje, direktorica Jelena Poledica objasnila je po zakonu maksimalni rok za davanje u zakup nepokretne imovine 5 godina, ali to ne znači da će svaki zakup toliko i trajati.

– Kada se daje nepokretnost u zakup, sva zainteresovana lica traže nešto duži rok da bi se opravdala njihova ulaganja. Sa druge strane, član 39, stav 2 Zakona o državnoj imovini, koji upravo i govori da se imovina daje na period od 5 godina, tako da smo se uvezali sa tom zakonskom odredbom – pojašnjava Poledica.

Ona je kazala da su jedino Vodovod i kanalizacija DOO i Javni servis Radio Herceg Novi dostavili izvještaje o imovini, koji su pristigli neposredno prije Skupštine, zbog čega se nisu našli u materijalima.

Kada je riječ o zakpupu jednog kvadrata, Poledica je pojasnila da se radi o namjeni privremenog objekta, koja je bila predviđena na toj površini, poput štandova za prodaju kokica ili kukuruza.

Odbornik Dragan Janković postavio je pitanje i o preseljenju prostorija Radija Herceg Novi, o kojem se, kako je kazao, priča po gradu, dok Skupština o tome još uvijek nije obavještena. Informaciju je potvrdio predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović, koji je kazao da lokalna uprava sagledava sve mogućnosti kako bi mogla realizovati taj projekat.

Predlog Odluke o pravu davanja u zakup nepokretne imovine Opštine Herceg Novi usvojen je sa 19 glasova za, bez glasova protiv i sa 8 uzdržanih.

Informacija o stanju imovine Opštine Herceg Novi sa mjesnim zajednicama i javnim preduzećima i Informacijom o davanju u zakup imovine kojom raspolaže Opština Herceg Novi od strane Direkcije za imovinu i zastupanje “primljena je k znanju”.
Izvještaj o realizaciji Programa rada Turističke organizacije Herceg Novi za 2017. godinu sa Izvještajem o realizaciji Finansijskog plana za 2017. godinu i Iskazom o finansijskoj poziciji, koji se donosi u oktobru 2018. godine za odbornicu DSP-a, Nevenu Keković je besmislen. Ona je postavila pitanje efekata izvještaja.

Izvještaj je u ime obrađivača, TO Herceg Novi, iznijela tadašnja v.d. direktorica, Ana Stanišić, a uvojen je sa 19 glasvao za, 7 protiv i bez uzdržanih.

Odbornici su na današnjem zasijedanju usvojili i Predloge Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o službi Komunalne policije, o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine o osnivanju „Agencije za razvoj i zaštitu Orjena-Herceg Novi“ Društvo sa ograničenom odgovornošću.

Usvojeno je i Rješenje o imenovanju žirija za Oktobarsku nagradu i povelju.

29 Komentari

 1. GLAVNA ULICA KROZ STARI GRAD KUDA IDU SVI TURISTI SA SKVERA JE NEPOPLOCANA OD ZEMLJOTRESA. POPLOCAJTE JE SELJACI. STARI GRAD JE ONO OKRUZENO BEDEMIMA(ovo da tacno znate gdje je jer je razumljivo da vi tuda ne idete, blize vam je seoski ambijent)

  18
  5
 2. A podvodni tunel do mamule i zanjica I zip lajn Podi-Rose…Ajde coece gori ste od ideja ,,Izbora,,od prije neku godinu

  22
  6
 3. Ja zaboravih dali je sjednica bila zbog rebalansa=reprogramiranja za plate i troskove vlasti? A sto ovako vazne odluke ne obrazlazu predsjednik opstine i meneđer siMRAK?

  20
  4
 4. Jadan saziv! A vidi vidi i Becicevi vise nisu sa cevenim kravatama, esarpama. To otvara pitanje koalicije Becic -Abazovic! Novljanke i Novljani smo uvjek bili svoj na svome! Jeste nekima trebalo skoro dve godine da uvide Beybi komplekse,… Zato ostaje jos malo do prevremenih izbora u H.Novom. A tada ljudi: brisati sve neznalice, preletace, setace,…

  20
  5
 5. Kako je moguce da izvjestaj sa Skupstine Opstine Herceg Novi na javnom servisu Radio Herceg Novi bude objavljena a onda skinut sa portala nakon par sati?Znam da ovo nije mjesto za ovo pitanje ali drugog nema.Sta se to zeli sakriti,po cijem nalogu i ko?Cega se sa jucerasnje Skupstine neko boji?Javni servis?!Prema portalu Radio Herceg Novi,Skupstine nije ni bilo.Najveceg predstavnickog tijela.Sta je onda njihov posao.Hvala Radio Jadranu jer da njega nema ni za ovo se ne bi znalo.

  17
  6
 6. Dokle će narod ovo da trpi?Vjerujte, trebalo bi svi da pođemo i metlom ih išćeramo iz Opštine!Ovo je horor, dokle ćemo gledat ovu propast?

  21
  6
 7. Jeste li izracunali koliko vas je konobar,izvinjavam se,direktor Ralevic kostao do sada tj koliko je bolje rezultate ostvarivao g-din u svakom smislu te reci Savo Morovic.Izracunajte pa konobara u konobare a ozbiljnog coveka u direktora!!! Ralevic ce vas kostati glasova

  20
  4
 8. ovi samo znaju da asfaltiraju izgleda.. Divno ce bit taj put, pa kad krenu kumovi da zavrsavaju dozvole za kuce. Isti ste ko DPS, mozda i gori sa vasim fiks idejama.

  17
  4
 9. Tako je novljani, kopajte jamu sto dublju da nekad ne izadjete kad skroz potonete!
  Pa koja je ovo ovca osmislila da mi je znati???
  Pa zahvaljujuci spilji izleti se od budve do bara prodavaju i samim tim i vi imate korist jer vam gosti sa brodovima dolaze na skver.
  Lijepo li je nekad u Budvu pisalo na bilbord: Ne idite u Herceg Novi tamo nema vode!
  Treba ogradu stavit oko grada da da niko ne dolazi, kad je sorta prokleta!
  Grdji ste od DPS-a

  51
  7
 10. Kopnom se moze napraviti put do iznad Plave Spilje a kako dalje ,visece skale do ulaza, pa kako dalje da se udje u Spilju , pa iako se udje nekako dje da se stane ,treba praviti pontone.
  Na sto ce to liciti a kad udari jugo pontoni ce razbiti od stijene.
  Da prave tunel kroz stijene i neki ulaz opet im treba platforma da stanu turisti.
  Za tako nesto treba promjeniti cijeli prirodni ambijent oko Plave Spilje.

  44
  3
 11. Bolje zabranite uplovljavanje u Plavu špilju sa upaljenim motorima.
  Unutra ne može da se diše od izduvnih gasova kad se skupi nekoliko brodića.
  Ekološki, nego šta.

  59
  4
 12. Nije mi jasno, postojili opozicija u Herceg Novom po mom misljenju nikad DPS nije imao losiji odbornicki klub, predstavnike naroda cute i slusaju bez ideja i harizme.

  35
  10
 13. Prošli skupštinski saziv je maštao o tunelu iz Zelenike do Luštice, o uspinjači od Starog grada do Španjole, liftu sa šetališta do Bokinog parka… ali ova ideja o putnoj infrastrukturi do Plave Špilje je toliko loša i nema svrhu osim da uništi prirodu i draž izleta budućim turistima da je nevjerovatno da je to nekom palo na pamet. Valorizujte nešto konkretno u gradu, popravite rasvjetu, očistite ulice, obezbijediti parking bilo šta a da je civilizacijska tekovina a ne put kroz netaknutu prirodu. Prevazilazite sami sebe po onome po čemu ste poznati a to je nesposobnost i nestručnost.

  95
  9
 14. Kako niko nikad ne napise da je nacelnica Sekulic dala potpis za onu kucu na autobusku? Onakav objekat u samom centru grada? Zasto svi cutite? Nije bitno koja stranka !

  59
  10

Ostavite komentar

*

code