SKUPŠTINA: TURISTIČKI AUTOBUSI VIŠE NEĆE ZAOBILAZITI HERCEG NOVI

SKUPŠTINA: TURISTIČKI AUTOBUSI VIŠE NEĆE ZAOBILAZITI HERCEG NOVI

88
0
Podijeli

Hercegnovski odbronici usvojili su u nastavku 10. redovnog zasjedanja Skupštine opštine započetog prije 15 dana, preostalih 8 tačaka dnevnog reda. Kao što se moglo i pretpostaviti, odluka o izmjenama i dopunama Odluke o regulisanju drumskog saobraćaja u Herceg Novom, izazvala je najviše polemike.

Prolazak turističkih autobusa kroz grad sa desetominutnim zadržavanjem kod bivšeg hotela Rudnik, zabrana saobraćaja lokalnim putem ispod Jadranske magistrale, na relaciji Igalo-Herceg Novi-Meljine, te dozvoljeno saobraćanje sa magistrale kod Kanli Kule ali ne i obratno, pokrenulo je dosta pitanja.
Bojazan koju su odbornici iskazali u najvećoj mjeri odnosila se na stvaranje saobraćajnog kolapsa prilkom prolaska turističkih autobusa kroz grad, kao i zbog njihovog zadržavanja zbog iskrcaja putnika.
Tako se Boris Seferović (NOVA) zapitao šta će se dogoditi ukoliko autobusi idu jedan za drugim, kako će to funkcionisati, kao i koliko će vremenski trebati da 60-ak turista iz autobusa sa platoa uđu u sam centar grada. I bez ovih izmjena saobraćaja svjedoci smo da se u centru tokom sezone događaju zakrčenja od po sat te je po njemu ovaku odluku trebalo detaljnije razmotiriti.
Danijela Đurović (SNP) bila je sličnog mišljenja, ukazujući na u posljednje vrijeme smanjen broj parking mjesta, kako zbog uklanjanja metalne garaže na Autobuskoj stanici, tako i drugačijim iscrtavanjem parking mjesta u centru grada u Njgoševoj ulici.
Odbornica Žaklina Babović (NOVA) je predložila da se turističkim autobusima omogući zadržavanje i iskracj putnika na Dubravi, jer se ponuđenim rješenjem postavlja pitanje šta će biti sa taksistima kod bišeg SDK-a.
Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić, pojasnio je da su ovom odlukom htjeli da ožive grad i podignu nivo turističke ponude. “Najlakše je sjedati i ne činiti ništa, ali mi želimo da ubrzamo neke stvari u gradu i da ga „civilizujemo” – poručio je Kadić.
Drugačije iscrtana parking mjesta u gradu omogućiće lakši prolzak autobusa, koji su nekada morali da voze i po trotoaru i ugrožavali pješake.
Metalna garaža će prema Kadićevim riječima biti premještena na dvije lokacije, na parkiralištu kod bivšeg Zanatskog centra koje nije dovoljno iskorišteno. U saradnji sa stručnim licima iz autoprevoznog preduzeća Blueline tačno su propisane dimenzije autobusa koji će moći da prođu uska grla u gradu.
– Ni jedna odluka nije donijeta ad hock, pa tako i regulisanje saobraćaja kod Kanli kule, jer će se time od kružnog toka u Meljinama do Autobuske stanice smanjiti gužve. Za svaku novu odluku treba vremena da zaživi i da se promjene navike življenja građana – istakao je Kadić.
Kao odbornik odluku je komentarisao Andrija Radman (DPS) rekavši da kao koalicija na vlasti pokušavaju nešto da promijene na bolje, ali da će uvijek biti onih koji su za i protiv.
– Ništa se ne može promijeniti preko noći, ali je glavna svrha ove odluke da grad dobije turističku svrhu. U Kotoru od posjeta turista zarade od 10 do 15 eura po gostu. Ili smatrate da bi bilo najbolje da na ulasku u Kamenare i na Debeleom brijegu postavimo table sa natpisom da nam gosti ostave u koverti po 10 eura, ali da što brže prođu kroz grad – rekao je Radman.
Odbornici Đurović je zasmetalo Kadićevo „civilizovanje grada”, smatrajući da to znači da i građani nisu civilizovani, na šta je on odgovorio da bez obzira na sunovrat Novog u posljednjih 14 godina, ovo je i dalje najkulturniji i najcivilizovanji grad u Crnoj Gori.
– Grad nema prostorno plansku dokumentaciju, te ima problema u svim segmentima života građana, pa se civilizovanje grada odnosilo na to – kazao je Kadić.
Usvojen je zaključak da se organ lokalne samouprave obaveže da u skupštinsku proceduru na prvom sljedećem zasjedanju stavi odluku o izmjenama odluke o administrativnim taksama kako bi se ukinula nadoknada za ulazak stanara u zonu sa posebnim režimom saobraćaja.
Odbornici su danas između ostalog prihvatili izmjene i dopune Odluke o organizovanju Javne ustanove „Herceg-fest”, uz predlog da ubuduće na pečetku ove JUK budu zastupljena oba pisma.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code