Skupštine stanara zakonska obaveza, u protivnom slijede sankcije

Skupštine stanara zakonska obaveza, u protivnom slijede sankcije

7
Podijeli

S obzirom da je počela ljetnja turistička sezona kada veliki broj etažnih vlasnika koji tokom kalendarske godine nemaju prebivalište, a ni boravište u Herceg Novom, Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora intezivno obavlja inspekcijski nadzor kako bi shodno Zakonu o održavanju stambenih zgrada  što veći broj stambenih zgrada formirale organe upravljanja.

– U našoj opštini od momenta stupanja na snagu nove zakonske regulative imamo 230 stambenih zgrada koje imaju formirane organe upravljanja i još 7 koje su u proceduri. Ukoliko u stambenoj zgradi postoje formirani organi upravljanja zahvaljujući Skupštini etažnih vlasnika lakše se obezbjeđuje i nesmetano održavanje, redovno, nužno i hitno održavanje – navodi načelnica Marija Andrić.

Picerija i restoran

Od radova na redovnom održavanju i njihovoj kontroli ubuduće posebno će biti kontrole redovnih servisa protivpožarne instalacije i protivpožarnih aparata u zgradi, dodaje Andrić.

Brojna su ovlašćenja komunalnog inspektora kada je riječ o ovoj oblasti.

– Pored kontrole da li su etažni vlasnici formirali organe upravljanja i naredbe da to urade, ukoliko nisu, komunalni inspektor ima obavezu provjeravanja da li je etažni vlasnik otklonio kvar bez odlaganja, a kojim bi mogao da nanese štetu drugim posebnim ili zajedničkim djelovima stambene zgrade, potom da li je upravnik obezbijedio obavljanje hitnih radova, da li je etažni vlasnik na čijem su posebnom dijelu izvršeni hitni radovi nadokandio utrošena sredstva sa zajedničkog računa, da li je upravnik otvorio zajednički račun, da li etažni valsnik daje akontaciju za troškove, da li upravnik vodi evidenciju o korišćenju sredstava za održavanje stambene zgrade, da li podnosi izvještaj o korišćenju sredstava skupštini etažnih vlasnika kao i brojna druga ovlašćenja propisana Zakonom o održavanju stambenih zgrada – podsjeća Andrić.

Apeluje na sve sugrađane koji su vlasnici prava svojine u stambenoj zgradi da sada kada u većini stambenih zgrada imaju dovoljan broj lica zahvaljujući kojem postoji  nepohodan kvorum da sami shodno zakonskim propisima krenu u postupak organizovanja organa upravljanja, kako bi izbjegli primjenu sankcija zbog činjenja prekršaja.

7 Komentari

 1. onaj gospodin sto je placen u opstini da vodi racuna o formiranju skupstina stanara mogao bi da konacno pocne raditi,a ne da samo uziva u kancelariji i prima platu.ovih 230 skupstina formirano je uz pomoc vrijedne i cestite branke sucur.

  5
  1
 2. U mojoj zgradi,koja je useljena prije 28 godina ima 20 stanara.5 zivi preko cijele godine,15 su vikendaši.7 vikendasa odbija svaku saradnju.Racune za čistoću placa samo jedan vikendas. Vodu na zajednickom satu placa polovina i za sebe i za drugu polivinu stanara, sto je primoralo 7 stanara da uvedu svoja brojila( 800e), medju njima svih 5 koji ovdje zive.Zajednicke kvarove, rjesava naj ugrozeniji uz pomoc onih koji tu stalno zive.Cistocu odrzavaju 3 zene koje tu stalno zive.Vikendasi i njhovi gosti su zaduzeni za prljanje i nered,cast izuzetcima.Posebni problem su: probijeni prozori, vrata i balkoni na vanjskim zidovima, ogradjivanje zajednicke povrsine oko zgrade, sve bez zakonskog odobrenja i za licnu upotrebu. Imali smo sve organe, cak i pecat, ali niko niko nije izdrzao duze od 3 godine.Dilema je bila:ili se tuci ili odustati.Volio bi da vidim tog prinudnog upravnika i inspektora koji ce : zazidati sva vrata i prozore na vanjskim zidovima i srusiti ograde na zajednickoj povrsini.Ovo za pocetak !!!!!!!

  29
 3. u mojoj zgradi ja i još pet porodica plaća održavanja, ostali ništa. jedva čekam da vidim koje će sankcije snositi neplatiše. bojim se da ćemo mi koji plaćamo ispasti gubitnici. jednostavno ljude nije briga u kakvom okruženju žive, bacaju smeće kroz terase, stanove ne kreče po 10 godina, drže ljubimce iza kojih ne čiste, i jednostavno nemaju kulturu stanovanja. a da vidim samo komunalnu policiju da kažnjava neplatiše. i upravnike zgrada….

  37
  1
  • Upravo tako. Ista situacija i u mojoj zgradi, u ulazu gdje ja stanujem. Dvoje troje komšija, i to većinom starijih, održava ulaz. Ljudi stanuju u ulazu po 15-20 godina, i duže, sijalicu nijesu promijenili u ulazu. Ili makar ispred svojih vrata ako ne đe drugo. Nema šanse. Moja majka od 69 godina, i komšija prvi isto godište, ribaju ulaz “gospođama”. Jedini svijetli primjer komšinica mladjih godina, koja pored ovo dvoje oriba često ulaz. O stanovima koji se izdaju, gdje po prozorima i balkonima lupaju polu odvaljene škure, suvislo je i pričati..

   24
 4. axxaxaxaxaxa a makte se 😀 No rasformirajte te servise i te policije , i rasteretite opštinu od jedno 200 viška uhljebljenih pa da rasporedimo te ljude malo u zelenilu , otvorimo neku fabriku za proizvodnju sira ili domaćih mesnih prerađevina , pojačamo poljoprivredu

  24
  4
 5. A vatromet u Igalu bez prisustva vatrogasne službe.
  Kakva je to neodgovornost , a stalno se apeluje za preventivu od požara.
  Žalosno ali živa istina.

  24
  6

Ostavite komentar

*

code