Slatki spektakl na kraju XI Međunarodnog dječijeg karnevala

Slatki spektakl na kraju XI Međunarodnog dječijeg karnevala

5356
5
Podijeli

Na tri lokacije, centrom Herceg Novog, nastupali su i defilovali, puna dva ipo sata mališani uključeni u 39 karnevalskih grupa. Najviše njih bilo je iz Herceg Novog, a po jedna grupa bila je iz Slovenije, Makedonije, BiH i Srbije. Maštovite, razigrane i dopadljive karnevalske grupe nastupale su  na Trgu Nikole Đurkovića, ispred Gradske kafane, a potom i Trgu Maršala Tita u Herceg Novom. Tako je uspješno okončan XI Međunarodni dječiji karneval.

Pred nastupe grupa, Mali kapo, Aleksandar Pavlićević  i  princeza karnelava Anica Krsmanović, u pratnji Bokeških tamburina i novskih rajskih ptica, prošetali su od Sat kule do Trga  Maršala Tita. Tu su, kao pravi domaćini, dočekivali skoro 1.000 učesnika maškarane dječije svetkovine.

Picerija i restoran

Praćeni učiteljicama, vaspitačicama, isntruktorima, ali i  brojnom publikom i turistima, koji nisu ispuštali kamere iz ruku, u promenadi su se našli: „Roboti“,„Voz“, „Kauboji“, „Štrumpfovi“, „Gusari sa Mamule“, „ Razigrana livada“, „Dvorske dame“, „Marionete“, „ Strašila“… Na Trgu, ispred zgrade Opštine, čekao ih je zasluženi „ledeni Ledo sat“.

  Idejni tvorac i organizator ove fešte, koja svake godine dovodi sve više gostiju i upotpunjuje turističku ponudu grada, predsjednik Omladinskog centra Herceg Novi, Milijan Mijović, kaže da je i ovoga puta ostavren cilj Međunarodnog dječijeg karnevala, da zbližava djecu regiona:

– Karneval okuplja svu djecu, od predškolaca do srednjoškolaca iz Crne Gore, ali kao i prethodnih godina na karneval su pristigla djeca iz Slovenije, Makedonije, Srbije i BiH. Priča o karnevalu je počela u Dječijem domu Mladost u Bijeloj. Nekoliko godina maskenbal se održavao tamo. Međutim, zainteresovane djece je bilo sve više svake godine i polako smo počeli da „zauzimamo“ gradske ulice – podsjeća Mijović.

Maskenbal je tako prerastao u karneval. Potom je Karneval dobio svog Kapa, „da ima ko da se pobrine za red u karnevalskoj koloni“ ističe Mijović:

– Od 2013. godine Karneval bira i  princezu. Osim dobre zabave, mališani iz svih krajeva regiona imaju priliku da se  druže i zbiliže, a turistička sezona počne na najljepši mogući način, dječijom radošću.

Ako vrijeme dozvoli, djeca će sjutra ploviti zalivom trajektom „Pomorskog saobraćaja“. Oni koji su došli iz drugih gradova regiona, vjerovatno će poželjeti i da zaplivaju.

5 Komentari

 1. Bilo je predivno i za svaku pohvalu.
  Samo što sam šetalište sreo i prebojao od Lobelije do Perle tridese dva vozila na šetalištu.
  Za rubliku vjerovali ili ne.
  Što neko od ove gospode ne pokuša da vozi kroz stradun ili u Trebinje na šetačkoj zoni.
  Sram ih bilo.

  19
  1

Ostavite komentar

*

code