SLAVA OSNIVAČA HERCEG NOVOG, KRALJA TVRTKA

SLAVA OSNIVAČA HERCEG NOVOG, KRALJA TVRTKA

236
0
Podijeli

U organizaciji crkvenih opština sjutra će biti obilježena krsna slava osnivača i zaštitnika grada kralja Tvrtka – Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana.

Proslava počinje u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Savina koju će služiti episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i zahumsko-hercegovački Grigorije.
Programom proslave je predviđen i koncert mješovitog crkvenog hora “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice. Proslavi krsne slave osnivača i zaštitnika grada prisustvovaće i predsjednica opštine Nataša Aćimović sa saradnicima.
Ranijih godina proslava je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Herceg Novi, Generalnog Konzulata Republike Srbije i udruženih hercegnovskih crkvenih opština.
U Herceg Novom, gradu koji se propagira kao grad multikonfesionalnosti, multietičnosti i multikulturalnosti slavi se krsna slava kralja Tvrtka I Kotromanića, koji je ovaj grad osnovao 1382. godine. Jedni to doživljavaju dokazom da je upravo tako, dok drugi u svemu vide svojevrsni pritisak SPC. Nije riječ o slavi grada, čije ustanovljenje su svojevremeno tražili i odbonici lokalne Skupštine, već slava njegovog osnivača Tvrtka. Zato, mnogi tumače i da bi trebalo da Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana slave svi stanovnici Novog.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code