Slavljenik od 130 godina: Gradska muzika Herceg Novi ispunila grad notama

Slavljenik od 130 godina: Gradska muzika Herceg Novi ispunila grad notama

3628
5
Podijeli

U prepoznatljivim crvenim uniformama, uz pratnju mažoretki, brojnih građana i gostiju, Gradska muzika Herceg Novi prodefilovala je večeras gradom, svirajući takođe poznate koračnice i marševe. Time je počeo trodnevni program obilježavanja velikog jubileja – 130 godina od osnivanja najstarijeg aktivnog društva na ovim prostorima.

gradska-muzika-defile-1Defile je krenuo od Tople, a nastup su završili na Trgu Nikole Đurkovića. Kapelnica Valentina Kulinović nakon defilea i zbog tako velikog jubileja, veoma je zadovoljna i ponosna na svoje članove:

Picerija i restoran

Defile je bio uspješan, sinhronizovan. Publika je oduševljena, jer smo ostavili lijep utisak. Ovaj jubilarni defile imao je u svom sastavu čak deset mališana, novih članova. Imamo i nove uniforme. Vesna Vukićević je bila jako vrijedna i uspjela je da na vrijeme završi šivešnje za sve članove, na čemu joj zahvaljujem – ističe Kulinovićka.

gradska-muzika-defile-3 Jadranko Marić koji je član Gradske muzike trideset godina, takođe je veoma ponosan zbog jubileja i obnovljenog rada Gradske muzike.

– Muzika je sve u životu, ljubav prema muzici, prema članovima, prema zgradi koja je raritet ovog grada, tako da je sve kada se uđe u ovaj prostor lijepo i predivno, puno nota, puno ljubavi, puno srce. Ne bih bio član muzike da nije tako – ushićen je Marić.

gradska-muzika-defile-2Ustvari, proslava velikog jubileja počela je već sinoć nacionalnom  premijerom filma “Igla ispod praga”. Gradska muzika je nastupila na filmu, a sinoć je imala i kraći nastup na ceremoniji ispred Dvorane Park.

Današnji orkestar Gradske muzike čini i desetak mlađih članova, a Marić se prisjeća kako je nekada funkcionisala:

–  Gradska muzika se nekada zvala Škola od muzike, jer grad nije imao Muzičku školu, pa su se svi muzičari, zanatlije, obični ljudi školovali u toj školi i odatle su se crpili izvori za Gradsku muziku. Danas imamo Muzičku školu, a ova je ostala da bude interna za interne muzičke talente, pa svu djecu koja imaju imalo talenta mi ih podržavamo, imamo profesore koji dolaze i drže časove, uče ih. Kada oni procijene da dijete može da odsvira bar nekoliko marševa ulaze u glavni orkestar, a mi stariji muzičari pokušavamo da ih uvedemo u tajne sviranja, mada niko od nas nije završio akademiju – kaže Marić.

gradska-muzika-defile-4 Mlađi članovi Gradske muzike parirali su starijima i odlično izveli defile. Đorđe Vlahović kaže da je bio dobar nastup, ali i da su se malo umorili:

– Ponosan sam što sam dio Gradske muzike i volim da nastupam. Mene je naučio da sviram Jovica Mijanović i volio bi da sviram kao on jednog dana. Sviram bariton u orkestru, a u Muzičkoj školi harmoniku.

gradska-muzika-defile-6 Večeras je u prostorijama Gradske muzike organizovana dodjela plaketa, diploma i zahvalnica starim članovima, ali i svim ljudima koji su zaslužni što ansambl ovoliko traje.

Program se nastavlja sjutra od 10 h na Trgu Nikole Đurkovića mini koncertom Gradske muzike, a zatim od 10:30 do 12:30 koncertom klapa i vokalnih sastava iz Boke: “Castel Nuovo”, “Fortuna” i ženske vokalne grupe “Lira” iz Novoga i “Bellezza” iz Tivta.

gradska-muzika-defile-5

Centralna proslava “Koncert limenih i duvačkih orkestara iz Crne Gore i regiona” zakazana je za nedjelju 18. septembra na Kanli kuli od 20 h. Program će uključiti koncerte i defilee domaćina i gostujućih orkestara i mažoretki, svečanu večeru za učesnike i nastup dubrovačke klape “Ragusa”.

5 Komentari

 1. Pretjerano se zadnjih godinu dana forsira ova muzika,postali su dosadni koliko su eksploatisani,iza svakog coska svaki dan naletis na njih,ocigledno buducnost od njih zavisi,hehe.
  0  1
 2. Boravim kao turista u Herceg Novom.Zasto nigde nisam videla reklamu ili obavestenje o ovom dogadjaju?Zaista mi je zao sto se organizatori nisi malo vise potrudili da i nas goste H.N. o tome obaveste.
  0  0
 3. Е то. Баш је добро што ће и Дубровчани доћ. Мош мислит. Славиш 130 година и зовеш Дубровчане да ти увећају радост. Невјероватно.
  0  1
 4. Gradska Mizika je tekovina naseg grada i treba joj i u buduce posvetiti posebnu paznju i sve beneficije za opstanak naseg istoriskog indetiteta,za generacije koje dolaze i buducnost kakvu smo sebi odredili.
  Bez Gradske Muzike,buducnost se ne moze graditi.
  Sretan 130-ti rodjendan.
  1  0

Ostavite komentar

*

code