Slijedi nasipanje plaža na području Herceg Novog, Kotora i Tivta

Slijedi nasipanje plaža na području Herceg Novog, Kotora i Tivta

3939
6
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_plaza_hnJavno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je nakon sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke zaključilo ugovor sa  “Đokić group” D.O.O. iz Bara za nasipanje plaža pijeskom na području Boke Kotorske. Posebnim Elaboratom iz marta 2016. godine predviđeno je nasipanje 422 m3 na 18 lokacija na području opštine Kotor, 140 m3 na 7 lokacija na području opštine Tivat, kao i  745 m3 na 26 lokacija na području opštine Herceg Novi.

– Prihranjivanje će biti obavljeno  mašinskim ili ručnim razastiranjem odgovarajuće vrste pijeska na plažama koje će prethodno biti očišćene od otpada. Prilikom realizacije posla minimalna količina materijala će se nasipati direktno u more, odnosno  najveća količina pijeska će biti razastrta po postojećoj površini plaže – saopštili su iz Morskog dobra.

Picerija i restoran

Nasipanje će se obaviti pijeskom koji se vadi na separacijama u koritima rijeka, a koji je prirodnim procesom taloženja i abrazivnim dejstvom vode, obrađen do nivoa da se dobije zaobljeni oblik zrna, prečnika 4-8mm. Za izvođenje predmetnih  aktivnosti, Javno preduzeće je pribavilo saglasnosti opština Tivat, Herceg Novi i Kotor.

Agencija za zaštitu životne sredine je 4.aprila  odobrila  Javnom preduzeću nasipanje i  plaža i u zaštićenom prirodnom dobru “Kotorsko-Risanski zaliv”. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je angažovalo stručnjake Instituta za biologiju mora za izradu studije „Uticaj nasipanja pijeskom na prirodne karakteristike plaža u zaštićenom prirodnom dobru „Kotorsko-Risanski zaliv“. Njome  će se izvršiti analiza i ocjena uticaja  nasipanja plaža, odrediti kriterijumi za izbor lokacija prilikom izrade budućih elaborata nasipanja plaža.

6 Komentari

  1. Ovo je smijesno, kakvu god objavu radio Jadran postavi, bilo da je dobra ili loša nama nikad nije pravo. Nikad nam nista ne valja. Uvijek losi komentari sa podrugivanjem. Naucili smo da se uvijek zalimo i da trazimo drugoga za krivca.Iskreno mislim da se najviše žale oni koji su šljegli sa śevera, a njih je izuzetno mnogo! PODRZIMO NOVI !!!

  2. Katastrofa…ja koliko vidim iz Herceg-Novog, prema uscu rijeke Sutorine,tamo je Morsko dobro i opstina HercegNovi srusila dio plaze…koji je bio divan i uredjen…pa neka i tamo sad naspu malo pjeska….valja se.. PS navalite na lopatanje…

  3. Ajde sokoli naši, pa opet naspite onaj žuti “građevinski” pijesak za malterisanje i gradnju !? Nemojete slučajno đe doćerati, kakav riječni ili morski fini pijesak..I ovaj put bacite i džak cimenta, tu đe budete nasipali, da imamo komplet materijal..

Ostavite komentar

*

code