Slikarstvo Mirka Mitka Bulajića nosi poruku upozorenja i opomene, ali i humanističke...

Slikarstvo Mirka Mitka Bulajića nosi poruku upozorenja i opomene, ali i humanističke pouke

9
Podijeli

U Geleriji Josip Bepo Benković večeras je otvorena retrospektivna izložba 40 radova Mirka Mitka Bulajića, rođenog Cetinjana, ali sudbinski veznaog do kraja života za Herceg Novi.

Umjetnik čije je djelo ugrađeno u imanentne vrijednosti crnogorske likovne umjetnosti XX vijeka, Mirko Mitko Bulajić, ostavio je skroman slikarski opus, ali njegovo stvaralaštvo predstavlja najautentičniji primjer likovnih pravaca koji međusobno korespondiraju, kazala je istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zeković:

Picerija i restoran

– Nadrealizam i fantastično slikarstvo u Crnoj Gori bilo bi uskraćeno za svoje dubinske filozofsko psihološke implikacije i estetsko-likovne vrijednosti bez djela Mitka Bulajića – ustvrdila je Zeković, dodajući da je riječ o slikaru prefinjene likovne kulture, tananog senzibiliteta i lirske topline.

Mitko je bio u duši sanjar i vizionar, čije je djelo ušlo u antologijske vrijednosti naše likovne baštine. Ljiljana Zeković je podsjetila na njegov stvaralački put od rodnog Cetinja, gdje je zvaršio Gimnaziju i 1947. upisao Umjetničku školu. Međutim, već godinu kasnije se seli za Hreceg Novi, gdje je izmještena Umjetnička škola. Ovdje zasniva porodicu i posvećuje se svom slikarstvu i pedagoškom radu. Prve pouke o slikarstvu dobio je od eminentnih stvaralaca, profesora u Umjetničkoj školi, Petra Lubarde i Mila Milunovića. Od obojice je prihvatio motivsko opredjeljenje za pejzažno slikarstvo.

– Polazeći od specifičnosti bokokotorskog ambijenta, koji je predstvljao njegov životni i duhovni mikrokosmos, Bulajić je stvorio sopstveni mitski svijet. Njegovo djelo suštinski se bavi problematikom koja je, na neki način, odraz egzistencijalističke filozofije XX vijeka – naglasila je Zeković.

To su pitanja otuđenosti čovjeka i gubljenje njegovih osnovnih ljudskih vrijednosti u bezličnom i duhovno osiromašenom društvu sadašnjice.

– Bulajićevo slikarstvo nosi poruku upozorenja i opomene, ali i humanističke pouke. Umjetnik traži, luta, nalsućuje, predviđa…krećući se na krilima svoje oslobođene imaginacije – istakla je Zeković.

Kćerka pokojnog slikara, Dragana Lučić, kazala je da je njen otac za nju i njenu porodicu bio čovjek koji je posjedovao poseban senzibilitet koji može da se vidi i osjeti na njegovim slikama:

– Vjerovatno je ta karakteristika doprinijela njegovom kratkom životu. Umro je daleke 1980.godine, a od tada do danas mnogo toga se promijenilo. Tako je na žalost ostao u zaborav sve do danas kada su se pokrenule porodice Bulajić i Lučić da organizuju izložbu sa monografijom – kazala je Dragana Lučić i zahvalila brojnim pojedincima, organizacijama i prijateljima

Brojnu publiku pozdravila je i proglasila izložbu otvorenom novoizabrana vd direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, Ivana Palikuća. Ona je kazala da je toj ustanovi velika čast što predstavlja djelo jednog od najznačajnijih herecgnovskih slikara posljeratne generacije, začetnika tzv. novskog nadrealizma.

Glumica Hrecegnovskog pozorišta Dragana Vlaović je pročitala pjesmu Bosiljke Pušić posvećenu njenom kolegi i prijatelju, Mitku Bulajiću.

Na spratu Galerije su predstavljeni reprezentativna monografija, autorke Ljiljane Zeković i dokumentarni film o Mitkovom životu, iz arhiva RTCG.

9 Komentari

 1. Bio sam sinoc i cesto idem na izlozbe..malo me je zaboljelo sto medju brojnim posjetiocima nije bilo nikoga iz Opstine od celnika…To se Dejanu Mandicu ne bi nikada desilo.nego bi stigao na sva tri dogadjaja i na utakmicu Jadrana i na koncert gradu u cast u Muzickoj skoli a pogotovo na Mitkovu izlozbu.

  16
 2. Mitko…nas dobri nastavnik. I sada se sjecam kako smo svi plakali okupljeni u skolskom holu kada su nam saopstili da je umro. Onako velik, pravi gorstak a iz njegovih izrazajnih ociju je uvijek virio sakriveni osmjeh. Nije ocjenjivao talenat, jer ga nismo mogli svi imati, ocjenjivao je trud i posvecenost. Lijepo sto su njegovi radovi izlozeni. Pocivaj u miru nastavnice!

  22
 3. Sjecam se postovanog nastavnika Mitka predavao mi je likovno 4 god.Pamtim ga kao velikog perfekcionistu koji je trazio da svaki nas rad bude do detalja uradjen.Trudio se da nas kroz nase djecije radove uvede u ljepotu likovne umjetnosti.Mislim da je u tome i uspio bar kod mene.Hvala mu na tome.

  17
 4. Lijepo se sjetiti mog dragog nastavnika koji nas je učio slikanju i čitanju slika.
  Jednom sam nešto lijepo nacrtao i još uvijek osjećam njegovu toplu ruku koju mi drži na glavi.
  Divan čovjek,nastavnik i roditelj.

  35

Ostavite komentar

*

code