Slike Mitka Bulajića u Galeriji “Josip Bepo Benković”

Slike Mitka Bulajića u Galeriji “Josip Bepo Benković”

4
Podijeli

Retrospektivna izložba slika i prezentacija monografije crnogroskog slikara posljeratne generacije, Novljanina, Mirka Mitka Bulajića, povodom Dana Herceg Novog biće priređene u srijedu, 25. oktobra u 20 časova u Galeriji “Josip Bepo Benković”.

Rođen 1926. godine na Cetinju, Bulajić pripada drugoj generaciji slikara koji su 1951. završili čuvenu Srednju umjetničku školu koja je osnovana na Cetinju, a kasnije preseljena u Herceg Novi. Nakon toga diplomirao je na Višoj pedagoškoj akademiji u Nikšiću. Cio život se vrlo predano, osim slikarstvom, bavio i pedagoškim radom u više hercegnovskih škola. Od 1958. godine je bio član ULUCG.

Picerija i restoran

Bulajić je do sada crnogorskoj publici predstavljen kroz dvije samostalne izložbe i to 1957. godine u Herceg Novom i posthumno u galeriji Spnaker 1996. godine. Prvi je dobitnik nagrade Hercegnovskog zimskog likovnog salona za sliku 1969. godine. Radio je i kao scenograf u Hercegnovskom amaterskom pozorištu.

U početku je slikao klasično i to najčešće pejzaže Boke i motive s mora i mrtve prirode, ali vrlo brzo izrazita maštovitost i sanjarenje, kome je bio sklon, mijenjaju njegov likovni izraz, pa zajedno sa kolegama, slikarima  Batom Pravilovićem i Lukom Berberovićem biva začetnikom  „novskog“ nadrealizma.

Mitko Bulajić je nepravedno pao u zaborav i ova izložba uz reprezentativnu monografiju treba da skrene više pažnje na ovog umjetnika, koji je nezaobilazan u proučavanju savremene crnogorske likovne umjetnosti.

Iza ovog sjajnog slikara nije ostao veliki broj radova, pa će na izložbi novskoj publici biti prikazano četrdeset slika rađenih tehnikom ulja na platnu. Od tog broja biće izloženo 25 slika koje je prethodnih godina njegova ćerka Dragana otkupila od novskih institucija i kolekcionara, kao i slike iz Umjetničke galerije sa Cetinja  i slike koje su za ovu svrhu ustupili umjetnikovi prijatelji.

Na otvaranju izložbe biće predstavljena Bulajićeva monografija autorke, istoričarke umjetnosti i likovne kritičarke, Ljiljane Zeković

Inače, u februaru 2014. godine postavkom djela Voja Stanića, Đorđija Bata Pravilovića i Mitka Bulajića, u sklopu “Praznika Mimoze Portonovi” otvorena je galerija “Stanica” na Škveru. Tada su predstavljene četiri Bulajićeve slike iz 70-ih godina prošlog vijeka.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code