SLOBODAN RADOVIĆ KRUŠO – U SUSRET POZIVU ZA ČLANSTVO U NATO BUDE...

SLOBODAN RADOVIĆ KRUŠO – U SUSRET POZIVU ZA ČLANSTVO U NATO BUDE SE RECIDIVI PROŠLOSTI

677
2
Podijeli

Svjedoci smo da se ove jeseni dešavaju neke neobične pojave. Jedna od njih je i želja da se vlast mijenja sa ulice u jesen. Obično su to proljećne pojave.

Mada, ako znamo da Crnu Goru prvog decembra očekuje još jedan veliki uspjeh u međunarodnoj politici, koji dodatno potvrđuje njenu nezavisnost, demokratski kapacitet, ekonomsku stabilnost i ustavnopravni poredak, onda se ne treba čuditi zašto su se baš sada probudili neki od političkih recediva iz ne tako daleke nam prošlosti, navodi u saopoštenju predsjednik OO DPS-a Herceg Novi, Slobodan Radović Krušo.
– Kada ste mali, roditelji vas uče da uvijek težite da budete dio društva onih koji su dobri – najbolji. Isto se to pravilo primjenjuje i u težnji Crne Gore da se integriše u društvo najrazvijenijih demokratija, koje bez izuzetka, u svim segmentima, obezbjeđuju visok kvalitet života svojim građanima. Od trenutka kada je crnogorsko rukovodstvo, kao jedan od prioritetnih ciljeva u međunarodnoj politici, postavilo evroatlanske integracije, do momenta dobijanja poziva za učlanjenje u NATO, uslijedio je naporan rad, od globalnog, preko nacionalnog do institucionalnog nivoa – tvrdi Radović.
On smatra da je jedan od najtežih zadataka na tom putu bio kreiranje odnosa javnosti prema tom pitanju, a DPS se i ovaj put osjetio pozvanom da kao najveći i najodgovorniji politički subjekat u državi preuzme zahtjevno istorijsko breme usmjeravanja državne politike, dodaje Radović. Organizovan je čitav niz tribina, okruglih stolova i drugih manifestacija, radi upoznavanja javnosti sa vrijednostima koje će Crnoj Gori donijeti učlanjenje u NATO, podsjeća predsjednik OO DPS-a.
– Iskustvo iz tog perioda nam govori da građani nisu bili upoznati sa benefitima koje ove integracije donose. Pored bezbjednosnog aspekta, učlanjenje Crne Gore u NATO će donijeti i rast investicija, pogotovo iz najrazvijenijih zemalja. Za mlade se otvaruje čitav niz mogućnosti od stipendiranja do učestvovanja u raznim međunarodnim naučnim projektima. U oblasti ekologije, kroz
saradnju unutar saveza, Crna Gora može obezbjediti niz povoljnosti u cilju unapređenja stanja okoline. Zdravstvena zaštita građana se podiže na viši nivo, pogotovo u odnosu na globalne prijetnje poput raznih epidemija.
Takođe iskorišćenost turističkih kapaciteta raste, kako zahvaljujući većem osjećaju bezbjednosti uz rast emitivnog tržišta na zemlje saveznice. Od velikog značaja je i mogućnost plasmana prehrambenih artikala proizvedenih u Crnoj Gori u skladu
sa zahtjevima i standardima NATO-a.
– Generalno, pristupanje NATO-u Crnoj Gori pored bezbjedonosnog, donosi i čitav niz drugih prednosti, koje će obezbjediti
ekonomsku stabilnost i ukupnu održivost nacionalne ekonomije. Zahvaljujući kvalitetnom radu u prethodnom periodu, koji je donio napredak prepoznat i pohvaljen kod svih relevantnih međunarodnih subjekata, stav crnogorske javnosti se u odnosu na članstvo značajno
promjenio i da nas većinska Crna Gora želi i očekuje učlanjenje naše države u NATO savez – ističe Radović.
Za očekivati je da će Crna Gora u decembru dobiti pozivnicu da se priključi društvu najboljih, te da će nakon toga i građani Crne Gore imati priliku da, bilo preko svojih političkih predstavnika u parlamentu ili direktno, iskažu svoju većinsku podršku državnoj politici Crne Gore u nastavku integracionih procesa – zaključuje predsjednik OO DPS-a, Slobodan Radović Krušo.

Picerija i restoran

2 Komentari

 1. Kakva “lupetanja” čovjek može da iznese u javnost, da će učlanjenjem u NATO Crna Gora imati nekave “benefite” (novi termin u komunikaciji sa građanima?): demokraski kapacitet (?), ustavni poredak(?), ekonomski prosperitet i stabilnost, procvat turizma, i td.
  Pa koja “mala” zemlja ima takve koristi od NATO saveza? “Veliki” uređuju “male” i igraju se sa njihovom sudbinom preko ovog saveza. Kada se pogleda što sve NATO radi po Svetu u proteklom periodu, ovakvo mišljenje je prava “tragedija”.
  0  0
 2. Spomenuti recidivi (što ne reći – boljke) su samo želja tog naroda da bude pitan želi li u NATO ili ne. To što se DPS trudi da “obuči” narod šta su prednosti, ne znači da nema i mana priključenju (treba li spominjati Snoudena (Edward Snowden), WikiLeaks i druge koji godinama ukazuju kako je “fina” ta NATO “demokratija”).
  Pored toga, za većini građana, mnogo bolniji “recidiv” je recimo nepotizam, na svim nivoima društva, ili “doživotne” titule predsjednika – već se i buđ nahvatala.

  NATO, Mamula, “seljenje” dugogodišnjih lokalnih manifestacija… koliko nam to treba “leba i igara”?
  0  0

Ostavite komentar

*

code