„Sloga“ ponovo u Barseloni

„Sloga“ ponovo u Barseloni

1734
1
Podijeli

kud sloga za stevana 210316 2KUD Sloga iz Đenovića predstavljaće Crnu Goru na Internacionalnom festivalu folklora “Cantonigros”, koji će biti održan u Barseloni od 12. – 18. jula. Biće to njihov drugi nastup na festivalu, na kojem su daleke 1985. u konkurenciji od preko 50 društva, iz 24 zemlje, bili ovjenčani titulom prvaka svijeta u amaterskom folkloru.

Predsjednica društva, Ankica Vujnović za Radio Jadran kaže da su u KUD-u svi uzbuđeni, da vježbaju i nastupaju svakodnevno, međutim, ambicije su usklađene sa opštom situacijom. Bili su kaže pozivani i ranijih godina da nastupe na ovom festivalu i eventualno ponove uspjeh od prije tri decenije, međutim, tek su se ove godine stekli uslovi da  ponovo otputuju u Barselonu:

Picerija i restoran

“Krećemo na put 12. jula, a takmičarski dan kada nastupamo je 16. jula. Jesmo uzbuđeni, ali smo vrlo suzdržanih očekivanja. Predstavićemo se sa tri igre iz Male Crne Gore – Vrsute i Boke. Riječ o programima koji moraju trajati između 10 i 12 minuta. Propozicije i pravila su jako strogi i ne smijemo prekoračiti ni sekundu”, kaže Vujnovićka.

Ukoliko to žiri bude zahtijevao, odigraće i neku igru iz zemalja regiona.

“Nove generacije u KUD-u treba da vide gdje su to starije kolege i članovi nekada nastupali, a onda i da ozbiljno odradimo program za koji se spremamo i nadamo se da ćemo Crnu Goru predstaviti u najboljem mogućem svjetlu i da ćemo ostaviti dobar utisak”, dodala je ona.

Prema njenim saznanjima, za sada su jedino KUD iz Crne Gore koje će nastupiti na ovom festivalu, iako još  ne zna koliko će učenika i iz kojih sve zemalja biti, ali je sigurno da će učestvovati članovi CIOFF-a, Međunarodnog savjeta organizacija festivala folklora i narodne umjetnosti. Konkurencija će biti vrlo jaka uz borbu do samog kraja, zaključila je Vujnovićka.

Ekipa KUD-a Sloga, njih 35-oro biće smješteni u gradu Vik, u oblasti Kantonigros u Katalunji, gdje su bili smješteni i prije tri decenije.

Kako je stasavala „Sloga“?

KUD “Sloga” Đenovići je osnovano 1937. godine. Na samom početku djelovalo je kroz dvije sekcije – diletantsku i muzičku koje su formirali građani tri sela: Đenovića, Baošića i Kumbora. Sa svojim repertoarom lakih pozorišnih komada i skečeva, nastupali su po mnogim mjestima Boke, posebno u Morinju, Bijeloj, Podima, Baošićima i Zelenici. Poslije svake priredbe, zabava se nastavljala muzikom za ples, što je tada bilo vrlo popularno. Tokom II Svjetskog rata rad društva je prekinut, ali se poslije oslobođenja obnovio i nastavio i uz stare i nove aktivne članove učestvovao na mnogim smotrama dramskih amatera u Boki i Crnoj Gori.

Pedesetih godina jenjava rad u dramskoj sekciji, a ističe se novoosnovana folklorna sekcija. Igre i pjesme naroda Jugoslavije postaju veliki izazov za mlade  kraja i okoline i KUD “Sloga” postaje društvo opštinskog značaja. Upornim i dugogodišnjim radom stvara se kvalitetan ansambl narodnih igara, koji je postepeno prevazilazio lokalne okvire, učestvujući na republičkim i saveznim smotrama. Tokom smotri, društvo uspostavlja prisne prijateljske odnose sa mnogim folklornim društvima širom Jugoslavije (sa društvom iz Valpova i pobratimske) i svojim kvalitetom skreće pažnju i postaje cijenjeni amaterski folklorni ansambl.

Osamdesetih godina započinje period najvećih uspjeha i stvaranja međunarodne reputacije. “Sloga” gostuje u Grčkoj, Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Holandiji, Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Najveći uspjeh postiže 1985. godine u španskom gradiću Kantonigrosu, na festivalu svjetskog amaterskog folklora, osvajanjem prvog mjesta u konkurenciji 46 folklornih anasambala iz 36 zemalja svijeta.

Predsjednik SFRJ Josip Borz Tito je 1978. odlikovao ovo društvo  Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code