Slovenački djevojački hor “Veter” trijumfovao na fetsivalu u Herceg Novom

Slovenački djevojački hor “Veter” trijumfovao na fetsivalu u Herceg Novom

1199
0
Podijeli

Dekliški zbor “Veter” iz Ljubljane pobjednik je II Međunarodnog festivala horova u Herceg Novom i dobitnik nagrade “Laureat”, kao i novčane nagrade od 500 eura. To je odluka žirija, pa su tako Slovenci  drugi put trijumfovali na ovom festivalu. Nagradu je u ime hora primila dirigentica, Teresa Podlogar.

festival-horova-nagrade-1Oni su takođe dobitnici i Zlatne diplome u kategoriji omladinskih horova, zajedno sa Djevojačkim zborom “Pjevačkog zbora mladih” “Josip Kaplan” iz Rijeke, kao i Mešanim mladinskim pevskim zborom “Veter”iz Ljubljane.

Picerija i restoran

U kategoriji A, u kojoj se takmičilo 6 omladinskih horova, srebrnu diplomu dobio je ženski crkveni hor “Sveti Kiril i Metodij” iz Velesa, dok su bronzane diplome dodijeljene dječijem horu “Leptirići” iz Kule kao i djevojačkom horu “Vile” takođe iz Kule.

U kategoriji B, u kojoj se takmičilo 7 horova odraslih, zlatna diploma dodijeljena je komornom zboru “Krog” iz Ljubljane. Srebrne diplome zavrijedili su: mešoviti hor “Gortinija” iz Đevđelije, kamerni hor “Sveti kralj Stefan Dečanski” iz Knjaževca, riječki komorni hor “Val” i mješoviti hor “Šumatovac” iz Aleksinca.

festival-horova-nagrade-2

Bronzane diplome dobili su ruski hor “Zima” iz Bara i mješoviti hor KUD-a “Fadil Dogdibegović – Dikan” iz Kaknja.

U žiriju festivala bili su počasna gošća, docent Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i dirigentica hora “Collegium musicum”, Dragana Jovanović, dirigentkinja Jasenka Ostojić Radiković iz Zagreba, dirigent Sebastijan Vrhovnik iz Ljubljane i prošlogodišnji član žirija Girgio Giuiott iz Torina.

Festival je zatvoren jutros, revijalnim koncertom na trgu iza Muzičke škole, u kojem su nastupali: Vokalni ansambl “Musica Viva” iz Sombora, hor “Sveti kralj Stefan Dečanski” iz Knjaževca, Mešani mladinski zbor “Veter” i Komorni zbor “Krog” iz Ljubljane.

Festival je organizovala NVO Fortuna, Muzička škola Herceg Novi, uz podršku Turističke organizacije i crkve Sv. Jeronima koja je ustupila portu za takmičarski i dio revijalnog dijela festivala.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code