Slovenački hor u crkvi Sv. Jeronima oduševio publiku

Slovenački hor u crkvi Sv. Jeronima oduševio publiku

1772
2
Podijeli

Iako je defile maturanata sinoć okupio najviše publike, dio Novljana odlučio se za koncert u Dvorani Park, uz mnogo manje pompe. Nije, međutim, prošao nezapaženo ni prvi izuzetan nastup Mješovitog hora “Štefan Romih” iz Slovenske bistrice, u crkvi Sv. Jeronima. Koncert je organizovala Muzička škola Herceg Novi. Sudeći po reakcijama posjetilaca, ali i članova hora, bio je to dobar potez uprave Muzičke škole.

slovencaki hor 1Nakon koncerta, dirigentica hora, mr Franja Kmetec, kazala je Radiju Jadran  da su presrećni što su dobili priliku da nastupe u Herceg Novom:

Picerija i restoran

– Htjeli smo da učestvujemo na Festivalu horova koji je najavljen za oktobar, međutim, nismo mogli da se uklopimo, jer tada već imamo ugovorene nastupe. Došli smo zahvaljujući direktorici škole, Nadi Karadžić, koja nam je sve organizovala – od prevoza do smještaja i bila zaista dobar domaćin, kazala je Kmetec.

Hor se novskoj publici predstavio šarenolikim repertoarom od 19 veoma vokalno zahtjevnih kompozicija, većinom slovenačke literature, a među njima se našla i jedna iz čuvenih Mokranjčevih rukoveti “Tebe pojem”.

slovencaki hor 2

Ipak, kuriozitet je bila kompozicija “Baba Yetu” Christophera Tina, za koju je klavirsku podršku dao prof. klavira iz hercegnovske Muzičke škole, Đuro Poznanović:

– Riječ je o molitvi “Oče naš” koju smo pjevali na svahili jeziku i ona nam je standardna na repertoaru. Ne znam koliko je publika uspjela da prepozna jezik, ali je svakako interesantno da makar i na ovaj način saznaju, dodala je Kmetec.

Gromak aplauz prolomiso se crkvom Sv.Jeronima na kraju koncerta, a u znak zahvalnosti, članovi hora podarili su Novljanima pjesmu “Herceg Novi, grade moj”.

2 Komentari

  1. Radule, imali ste najavu koncerta na sajtu kao i na Fb stranici Radija Jadran, pa ubuduće malo redovnije pratite njihove objave a ne a posteriori.
    0    0
  2. Molio bi radio jadran da nas ubuduce obavjesti o ovakvim desavanjima jer ima nas mnogo kojima bi bila privilegija prisustvovati ovakvim dogadjajima.
    0    0

Ostavite komentar

*

code