SMEĆE I ŠUT UGROŽAVAJU OKOLINU TVRĐAVE ŠPANJOLA

SMEĆE I ŠUT UGROŽAVAJU OKOLINU TVRĐAVE ŠPANJOLA

161
0
Podijeli

Briga za tvrđavu Španjola i njenu okolinu, uprkos glasu savjesnih građana i početnih aktivnosti nosilaca vlasti u Herceg Novom da se ona sredi i valorizuje u turističke svrhe, još nije dala prave rezultate.

Neka veća akcija čišćenja, obavi se pred kakvu manifestaciju, poput novske Skalinade, a nakon toga – građanski “aktivizam” nadjača “branioce” ekoloških i kulturoloških vrijednosti.
Na e-mail redakcije Radija Jadran pristigla je fotografija našeg sugrađanina i redovnog čitaoca portala, na kojoj otpad, kako sitniji tako i kabasti, presipa kontejner i dočekuje sve putnike namjernike u ovaj spomenik istorije.
– To nije mjesto na kojem treba da se odlaže bilo kakva vrsta otpada, a ako se već i odlaže trebalo bi da bude uređeno i ograđeno, jer se u udaljenosti od nepunih 10 metara nalazi dječije igralište, kontejner i ulaz u tvrđavu.
Mnogo puta upozoravamo i skrećemo pažnju kada naiđemo na nekoga ko odlaže otpad, ali sve je bezuspješno. Automobilima dovoze pune vreće šuta i građevinskog materijala i izbacuju na tom mjestu. Pored toga što je okolina i unutrašnjost tvrđave svakog dana sve zapuštenija, odlaže se i otpad. Opasnost je dovesti djecu na ovo igralište, kaže naš sugrađanin.
Načelnik Komunalne policije, Zoran Bijelić, kaže nam da se otpad sa tvrđave odvozi svakodnevno, te da će obavijestiti preduzeće “Čistoću” da pošalju jedno od vozila za odvođenje otpada.
– Tu su generalno problem ljudi koji ne žive tu u okolini, a koji koriste priliku i dovoze otpad. Znam da vozila Čistoće odvoze otpad redovno, mada možda su ovog puta kasnili, jer se uređivao stari park Boke, pa su svi bili skoncentrisani tamo, pojašnjava Bijelić.
One koji ne posjeduju ni osnove kućnog vaspitanja, ekološke svijesti, trebalo bi konačno kažnjavati, onako kako obično i najviše “zaboli” – “po džepu”. No, budući da je uvijek riječ o “nekim pojedincima”, pred tvrđavom bi, sva je prilika, trebalo da dežura i uniformisano lice.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code