Snežana Matijević najviše zaslužna za bolji položaj Roma i Egipćana

Snežana Matijević najviše zaslužna za bolji položaj Roma i Egipćana

1
Podijeli

U kampanji koju je sprovela NVO Mladi Romi za predsjednika/cu opštine koja je svojim zalaganjem u najvećoj mjeri unaprijedila položaj romske i egipćanske manjine u opštini proglašena je Snežana Matijević – predsjednica Opštine Tivat.

Četvoročlanu komisiju činili su predstavnici NVO Mladi Romi, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. Odluku su donijeli na osnovu pristiglih prijava i propratne dokumentacije šest lokalnih samouprava (Bar, Berane, Herceg Novi, Tivat, Podgorica i Nikšić). Predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori učestvovala je u ulozi posmatrača.

Picerija i restoran

Konkurs je objavljen u okviru projekta Zajednička inicijativa za osnaživanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i Turskoj koji je usmjeren na uspostavljanje struktura koje će im olakšati da aktivno učestvuju u lokalnoj i nacionalnoj politici, procesu donošenja odluka i uspostavljanju konstruktivnog sistematskog dijaloga između vlasti i romskih nevladinih organizacija.

Osim u Crnoj Gori, kampanja se sprovodi i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji, a rezultirala je odabirom 5 predsjednika opština koji su doprinjeli unapređenju položaja romske i egipćanske manjine.

Rad odabranih predsjednika će predstavljati primjer dobre prakse koji će biti promovisan kako na lokalnom i nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, a odabrana predsjednica iz Crne Gore učestvovaće u studijskoj posjeti Briselu u aprilu ove godine.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code