Snežana Milović (Građanska lista): Samohrane majke i sve ranjive grupe moraju imati...

Snežana Milović (Građanska lista): Samohrane majke i sve ranjive grupe moraju imati pomoć grada

3121
0
Podijeli

Građanska lista za Herceg Novi je poseban i značajan dio u svom programu posvetila ranjivim grupama, djeci sa posebnim potrebama, licima sa invaliditetom, samohranim majkama koje od države i grada nisu prepoznate kao ranjiva grupa, a one to suštinski jesu, saopštila je Snežana Milović, koordinator za socijalnu politiku u Građanskoj listi za Herceg Novi – Mišo Škobalj.

–  Svaka žena koja sama podiže svoju djecu, zna koliko je to u Crnoj Gori teško. Samohrane majke , odnosno samohrani roditelji, nemaju nikakvu pomoć države niti lokalne uprave.

Picerija i restoran

Prepuštene smo same sebi

– Plan Građanske liste za Herceg Novi – Mišo Škobalj je da na nivou lokalne uprave iniciramo i realizujemo projekat „MOJA MAMA RADI“, u okviru kojeg bi samohrane majke dobile svu moguću pomoć – od besplatne pravne podrške da bi ostvarile pravo na alimentaciju, do inicijativa na nivou države da samohrane majke postanu ranjiva kategorija koja bi dobijala finansijsku pomoć iz fonda za socijalnu zaštitu jer je ogroman broj žena samohranih majki socijalno ugrožen a po sadašnjem zakonu nemaju pravo ni na kakav vid socijalne zaštite, najavila je Milović.

Ona je dodala da su ranjive kategorije, a tu se misli na one koje država formalno prepoznaje, i one koje država ne prepoznaje kao takve, kao što su samohrane majke, na margini društva.

–  Kada su u pitanju samohrane majke, to su, u ogromnoj većini, žene koje se kao lavice bore da obezbijede egzistenciju svojoj djeci i sebi, a takođe, u ogromnoj većini su trpjele i trpe zlostavljanje.

Želimo da vratimo dostojanstvo i sigurnost majkama koje same podižu svoju djecu. Takođe, posebnu pažnju ćemo posvetiti sugrađanima sa posebnim potrebama, a kroz Udruženje preduzetnika Herceg Novog ćemo obezbijediti posao za djecu iz Doma u Bijeloj kada dođe vrijeme da napuste ovu ustanovu, kaže Milović.

Osim toga, Građanska lista Herceg Novi – Mišo Škobalj iniciraće osnivanje socijalnog preduzeća u kojem bi radili najugroženiji građani Herceg Novog, i na taj način obezbjedili egzisteniciju.

–  Naš plan nije da dajemo milostinju, već da ljudima damo posao. Oni, u najvećemo broju, samo to i traže“, zaključila je Milović  i pozvala sve samohrane majke, od Sutorine do Kamenara, kao i sve Novljane iz ranjivih grupa da ih kontaktiraju.

–  Da udružimo snage i zajedno krenemo da radimo i borimo se za svoja prava i bolji život za nas i našu djecu“, zaključuje se na kraju saopštenja.

Iz Udruženja privrednika napominju ih možete kontaktirati na e-mail gradjanskalistazahn@gmail.com ili preko  FB stranice: www.facebook.com/gradjanskalistazahercegnovimisoskobalj

Plaćeni izborni program

Nema komentara