Snimanje i fotografisanje službenih lica zabranjeno samo u posebnim situacijama

Snimanje i fotografisanje službenih lica zabranjeno samo u posebnim situacijama

6503
7
Podijeli

Mobilni telefon danas je mnogima i fotografski aparat, koga koriste u svim prilikama. Međutim, da li jer to  uvijek dozvoljeno, odnosno da li je zabranjeno snimanje službenih lica pripadnika  Komunalne policije ili Uprave policije prilikom obavljanja poslova iz njihove, Zakonom utvrđene nadležnosti?

–  Načelno to nije zabranjeno, izuzev u posebnim okolnostima – odgvorio je na pitanje koje je inicirao posjetilac portala Radija Jadran, v.d. rukovodioca Službe Komunalne policije u Opštini Herceg Novi, Ranko Konjević.

Picerija i restoran

On kaže da je snimanje  zabranjeno u situacijama kada radnja snimanja ujedno predstavlja elemenat nekog krivičnog djela ili prekršaja, kao i u slučajevima kada je to izričito propisano pojedinim zakonima.

– Primjera radi, zaštita privatnosti od objelodanjivanja podataka predviđenih zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti ili radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na planiranja inspekcijske kontrole i nadzora organa vlasti – navodi Konjević.

Službenici imaju pravo da u pojedinim situacijama zabrane snimanje, a najčešće se tu radi o prekršaju ometanja službenika, odnosno kada se lice koje snima miješa u obavljanje službene radnje, ne poštuje upozorenja kojima je cilj bezbjednost, nesmetano preduzimanje službenih radnji ili u određenim situacijama i zaštita prava na privatnost lica, jasan je Konjević.

Isti zakon važi za pripadnike Uprave policije, s tim što su u tim slučajevima posebne okolnosti zabrane, odnosno specifična ograničenja snimanja malo drugačija.

Kao primjere posebnih okolnosti, osim postojanja elemenata krivičnog djela ili prekršaja, Konjević navodi slučajeve kada je to u interesu prevencije istrage i gonjenja osumnjičenih, kao i radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na: sprječavanje izvršenja krivičnog djela, prijavljivanje krivičnog djela i njegovog izvršioca, sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom i krivičnom postupku, dokaze prikupljene izviđajem i istragom, mjere tajnog nadzora, zaštićenog svjedoka i svjedoka saradnika.

Iako u nekim zapadnim zemljama građane ohrabruju da moblinim telefonima snimaju službena lica prilikom obavljanja dužnosti, kod nas ta praska još nije zaživjela.

7 Komentari

 1. Da imaju obaveza I da rade nesto pametno, kome bi padalo na pamet da slikaju gradjane..samo da vidim da mene neko uslika ,slomio bih mu aparat..

  11
  13
 2. Zakon jasno kaze da je snimanje zabranjeno u slucajevima neposredne inspekcijske intervencije ili tacnije receno u toku samog cina izricanja disciplinskim mjera ili primjeni disciplinskih radnji. Mene konkretno zanima jedna stvar: kada neko od gradjana slika sluzbeno vozilo komunalne policije( koje je usput i nepropisno parkirano) a sluzbenici su ‘svratili na hamburger’ ,da li se tada preduzimaju ikakve disciplinske mjere prema sluzbenicima ili se sve zavrsava na usmenoj opomeni.

  26
  2
 3. Ove nase komunalce ne mozes ni snimiti koliko se vozaju, bio bi zanimljiv podatak koliko goriva sipaju mjesecno i koliko predju km, takodje i uporediti intervencije i voznju u prazno ili u privatne svrhe…

  75
  3

Ostavite komentar

*

code