SO Herceg Novi: Da Vlada preuzme finansiranje zarada osoblju Bolnice

SO Herceg Novi: Da Vlada preuzme finansiranje zarada osoblju Bolnice

53
Podijeli

Nakon dvoipočasovne rasprave na vanrednoj Skupštini u Herceg Novom, o alarmantnoj situaciji u Opštoj privatnoj bolnici Meljine, pune politikanstva i demagogije, iskristalisala su se tri novo-stara zaključka o kojima su se odbornici javno izjašnjavali.

Sa 17 glasova vladajuće koalicije usvojen je zaključak Dragane Stanišić iz SNP-a, da Skupština opštine predloži Vladi Crne Gore da pored finansiranja izvršenih usluga, preuzme i finansiranje zarada zaposlenih do okončanja sudskog spora sa Atlas grupom, kao i da predloži Skupštini Crne Gore donošenje lex specijalisa kojim bi bili stvoreni pravni uslovi za rješenje problema Bolnice Meljine.

Picerija i restoran

Potrebnu većinu nijesu dobila dva zaključka odborničkog kluba DPS-a, da Opština opredijeli jedokratnu pomoć za isplatu dvije mjesečne plate zaposlenima u Bolnici Meljine, zbog javnog interesa nastavka nesmetanog funkcionisanja zdravstvene ustanove. Takođe nije prošao ni zaključak da Opštna Herceg Novi prati dešavanja u Bolnici i najmanje jednom u 3 mjeseca organizuje SO na tu temu.

Obrazloženje Slobodana Radovića Kruša da je DPS bio uzdržan oko prvog zaključka, jer Vlada ne može prihvatiti da finansira plate privatnoj ustanovi, a onda i predsjedika Skupštine, Miloša Bigovića da je on bio uzdržan oko predloga DPS-a da Opština obezbijedi 2 plate osoblju, jer se ne smije dozvoliti da neko ko se zadužio sa 100 miliona eura na takav način ispravlja greške, dovoljno govori o odnosu pema ovoj ustanovi, moći i nemoći lokalne vlasti da spasi Bolnicu.

Inače, vanredna Skupština je počela ocjenom predsjednika dr Miloša Bigovića da je nedolazak pozvanih predstavnika Vlade, Atlas grupe i menadžmenta Bolnice,  “krajne neodgovorno, neprofesionalno i neljudski”, ali ne prema odbornicima, već prema građanima Herceg Novog. Podsjetio je da je, bez obzira ko je u Opštini bio na vlasti, grad imao uvijek jedinstven stav i podržavao zaposelne u Bolnici. Tako je i 2015. godine, kada je DPS bio u vladajućoj koaliciji sa Izborom usvojeno jednoglasno niz zaključaka kojima je zatraženo da Bolnica bude u sistemu javnog zdravstva i da se raskine ugovor sa Atlas  grupom.

Odbornici vlasti ukazivali su da je prodavac Vojne bolnice “namigivao” Atlas grupi prilikom potpisivanja ugovora, kojeg ni u čemu nije ispoštovao. Vlada je po više osnova iz ugovora mogla da aktivira činidbenu garanciju i raskine ugovor, ali je “namigivala investitoru čitavih deset godina i sada se nalazimo u ovoj situaciji”, kazala je dr Tamara Vujović (Demokrate).

Milorad Ivanović (Izbor) rekao je da iako lokalna uprava nema veze sa bilo kojom privatizacijom u Herceg Novom, treba da najoštrije zatraži da Vlada otkloni sve izvjesniju opasnost od nestanka Bolnice. Njenim nestankom građanima bi bilo oduzeto ustavno pravo na zdravstvenu zaštitu.

Maja Bakrač (DPS) podsjetila je da je na inicijativu njene partije pokrenuta vanredna Skupština, da izlazak na ulicu odbornika nije način za rješenje statusa Bolnice, te da je dva puta u državnom parlamentu tražila da se pomogne ustanovi. Ustvrdila je da Vlada radi sve što je u njenoj nadležnosti da sačuva Bolnicu i pored ostalog donijela privremenu odluku o njenom uključivanju u javni sistem zdravstva. Pokrenula je raskid ugovora sa Atlas grupom, a svakog mjeseca država uplaćuje Bolnici 100 hiljada eura, što nije dovoljno…  Zamjerila je što Opština ne vidi prioritete i izdvaja novac za boks mečeve i crkvene manifestacije umjesto za pomoć osoblju Bolnice.

Njoj se priklonila i Nada Karadžić (DPS), ukazujući da su trenutno najveći problem Bolnice zarade.

Mirko Džuović (Demokrate ) i Jovan Subotić (Novska lista) kritikovali su odnos Vlade prema Hreceg Novom koji je za Podgoricu “sociološki eksperiment”:

– Najviše me pogađa što odluke da odbijaju dijalog donose ljudi koji se ne liječe u Crnoj Gori kada im to treba – kazao je Subotić.

Andrija Radman (DPS) demagogiju je upravo pripisao aktuelnoj vladajućoj koaliciji. Jer, rebalansom Opština može obezbiejditi sredstva za radnike Bolnice, a to je u interesu grada. Podsjetio je da je to činila prethodna vlast, kada je trebalo obezbijediti prostor za boravak najmlađih i to bez reklamerstva.  Dok sudske instance ne riješe spor bolnica mora biti u funkciji:

– Može se sve ako se hoće, ako se neće, onda pričamo o namigivanju i demagogiji – poručio je Radman.

Uslijedila je njegova replika sa Milošem Bigovićem, koji se saglasio sa Radmanom da se sve može kada se hoće, zato se čudi što Vlada neće da pomogne. Dokumentovao je dopisima “prebacivanje odgvornosti” za Bolnicu sa Savjeta za privatizaciju na Ministarstvio zdravlja, pa oni na Ministarstvo finansija i tako u krug.

Nevena Keković (DPS) podsjetila je da su rješenje za Bolnicu nudile Demokrate u predizbornoj kampanji, a sada ga nemaju, a to je bio izborni štih i drugih partija iz vlasti.

Na sve je prilično razočarano reagovala predsjednica Sindikata Bolnice Slavica Drobnjak, očekujući da odbornici budu realniji. Brine je što se ispolitizovala teška situacija u ustanovi. Kazala je da znaju da Opština nema mogućnosti da finansijski pomogne, ali da su iz Sindikata tražili od Vlade da se uključi u rješavanje statusa ustanove i lokalna uprava.

– Zajednički treba da idemo ka očuvanjiu institucije od značaja za grad i građane. Mi se bavimo liječenjem i nemamo ni politički, niti nacionalni, niti bilo kakav drugi uticaj. Stavili smo plate na drugo mjesto u zahtjevima, jer prvo treba sačuvati instituciju. Ministarstvo je pozitivno odgovorilo i tokom iduće sedmice očekujemo neka rješenja – kazala je Drobnjak i zamolila odbornike da ne koriste Bolnicu za ubiranje političkih poena..

Tatjana Fanfani (SD) priznala je da je nedolazak pozvanih neodgovoran čin koji govori o njima samima, jer, “na kraju ćemo ipak dočekati rješenje iz Vlade Crne Gore”. Saglasna je sa predlozima Slobodana Radovića da ipak treba pomoći radnicima, kao zahvalnost Opštine prema njehovom trudu i zalaganju.

U završnoj riječi predsjednik Opštine Stevan Katić ustvrdio je da se potvrđuje  maćehinski odnos države prema Hreceg Novom. Jer, ugrožen je opstanak Bolnice.:

– Ne znači ništa radnicima jedna plata ili dvije, jer je neko 10 godina tolerisao loše stanje. Bolnica je puna tereta i ograničenja, a to je vlasniku dozvoljavao neko iz države. Trebalo bi predložiti lex spcialis u državnom parlamentu da Bolnica postane dio javnog zdravstva, do rješavanja spora sa Atals grupom, da Vlada preuzme sve zaposlene Bolnice i da se ne čeka 20 godina do okončanja sudskog spora – kazao je Katić, upozoravajući da je stanje i u drugim Bolnicama javnog zdravstva veoma loše.

Na to je Andrija Radman zamjerio Katiću na demagoškom pristupu, jer savjetuje šta Vlada treba da uradi izbjegavajući što bi mogla da uradi Opština.

53 Komentari

 1. Koliko glupih nepismenih komentara..Država je prodala bolnicu pod odredjenim uslovima.Uslovi nisu ispunjeni i Ugovor mora da raskine država,a Sud da kazni kupca zbog nepoštovanja Ugovora. Ne kapiram kakvo je rješenje da Opština da plate,šta je s tim riješeno? Kakvo palamudjenje. BOLNICU DA VRATI DRŽAVA U ZDRAV.SISTEM JE JEDINO RJEŠENJE..ali znamo odlično da država ima preča posla i da im bolnica u Hn ne pada na pamet.

 2. Ja iskreno ne znam zbog cega ne primjenimo izborova rijesenja,onaj Kruso kakav god da je bio jedino je realno imao viziju razvoja i prevazilazenje problema.Gospodo iz skupstine,ego pod noge I nazovite Krusa da nam svima pomogne….,niko od vas izuzev Bigovica i Radmana nije kadar da nista zbori.

  9
  11
 3. Sram vas bilo! Po ovom vasem prepucavanju se vidi koliko nikome od vas nije stalo da rijesi problem, ni da pokusa. Svi ste dobri samo na rijecima, a kada treba nesto pokusati, prebacujete problem jedni na druge. U pravu je S.Drobnjak, ispolitizovali ste situaciju. I ja sam razocarana. Ni pameti, ni ideja , ni volje od vas da se nesto pomogne. Jedino opravdanje sto niste usvojili zakljucak da se sastajete svaka 3 mjeseca sa ovom temom je sto je ovo sprdnja od skupstine i nema nikakve koristi od vas !

  29
  7
 4. Sram vas bilo, ali i nas koga smo doveli na vlast. Sve price – o rjesavanju statusa instituta, bolnice, izgradnji skole, mnogo hotela, puteva – pale su u vodu jer niste u stanju ni ulice da operete a ne da govorite o visokoj politici i o problemu privatne bolnice. Hajte kuci komplet cijela opstina. Svi!

  35
  7
 5. zasto doktorica elez samo daje izjave za medije a kada treba nesto obrazloziti podvije rep? sto danas nije bila da kaze nesto iz ugla bolnice? i jos mnogo pitanja tu ima.

  22
  23
 6. hajde da budemo iskreni malo zbog sebe i zbog bolnice – zasto vlast nije izglasala pomoc radnicima bolnice? Ma prosto ih nije briga! Eto. Ukratko. Samo hoce kratke poene da ih ne zaboravimo do jeseni. A danas su se bas obrukali sto su po drugi put glasno rekli da – nece da pomognu. Sram ih bilo. Najvise njih i Atlas grupu.
  Ovo je bila prva skupstina da je dps dominirao a ovi sjedali kao jadnici bas upadljivo.

  28
  6
 7. Svi ovi koji su navedeni u gornjem tekstu su djelimično u pravu, ali nepristrasno tvrdim da je odgovornost snose potpisnici kupoprodajnog ugovora i onaj ko je u obavezi da kontroliše uslove ugovora. Nažalost svi prebacuju krivicu jedni na druge, a narod u Herceg-Novom pati i ispašta. Volio bi da nekom od odgovornih ona tri minuta koja djele između života i smrti u budućnosti presude upravo u Bolnici Meljine.

  35
  4
 8. Prema vijesti i ocjenama komentara, vidi se da će u ovom gradu uskoro izbiti opštenarodni pičvajz…

  Ako nismo u stanju jednoglasno međusobno da kažemo da nam BOLNICA treba, da mora da se uradi sve da se spasi i na to imamo negativno izglasavanje hitne pomoći zaposlenima i gomilu negativnih glasova na komentarima koji direktno podržavaju takav stav, ovom gradu ne predstoji ništa drugo nego da zamre

  40
  1
  • Poštovani Isidore. Ne radi se ovdje o poštenom narodu Novoga. Nego se radi o bijednim politikantima , svih fela i partija , kojima ne bi trebalo ni dvije vezane, ćorave kokoške dati na čuvanje. Jer ni to ne bi umjeli. A kamo li da utiču na neke vitalne odluke, kakva je sudbina Bolnice, Banje… Da ne pominjem ono što je već u nepovrat propalo.

   6
   2
 9. Ma, pitam se zašto ovdje spominjani Slobodan Radović – Krušo kao uspješan biznismen ( a i ostali novski biznismeni) ne uplate sredstva za isplatu bar dvije plate radnicima Bolnice.

  35
  14
 10. 60% saziva hercegnovske skupštine ne priznaje državu.
  Pošto smo pare spiskali na popove, boks i koncerte,ne damo pomoć radnicima bolnice.
  Sjetimo se demokrata i snpeovaca pred izbore,bolnica im je bila prioritet,a Danijela je govorila da će opština učestvovati na tenderu za operativnu obalu brodogradilišta.
  Od svega ništa.

  38
  9
 11. Koliko lokalnu samoupravu interesuje bolnica vidi se iz cinjenice da je potpredsjedniku Konjevicu bitnija tribina i navijanje nego problem bolnice…Danas nije bio na skupstini jer je morao na utakmicu.

  36
  5
  • Jes 100%, tacno si ga provalio,hahaha.
   Ladno nije bio na hitnoj sjednici jer je isao da navija za Crvenu Zvezdu,a ovamo se slikava i prikazuje kako mu je stalo do bolnice i gradjana.
   Hahahah svaka cast,ni u ludilu ne bi privalio.
   E Mića Mića.

   21
   3
 12. “Macehinski odnos drzave prema Herceg Novom”. Katicu, a koji je odnos Herceg Novog prema drzavi?Blizi su vam “Palma” i Jagodina, popovi SPC i ruski popovi od vlastite drzave i njene vlasti. Sto od njih ne zatrazis pomoc? Ja razumijem da se radi o egzistenciji zaposljenih u bolnici i hospitalizaciji onima kojima treba ali to je nalicje kapitalizma. Svaki kapitalista (gazda) ima prvenstveno u vidu priliv kapitala. Vazniji su mu soldi od ljudi. a to je slucaj i sa Knezevicem.Opstinari, ne moze se (niti smije) pomagati drustvenim parama privatna imovina pa makar to bila i bolnica

  30
  10
 13. Inače, vanredna Skupština je počela ocjenom predsjednika dr Miloša Bigovića da je nedolazak pozvanih predstavnika Vlade, Atlas grupe i menadžmenta Bolnice, “krajne neodgovorno, neprofesionalno i neljudski”…
  reče ljudina i moralna gromada

  39
  9
 14. Dakle: Nasi specijalci protestvuju na ulicama, vicu na sav glas kako su nas svi upropastili sem njih, i onda kada treba nesto da preduzmu, onda prebace krivicu i odgovornost na Vladu?

  Nasa opstina toboze nema para, a organizuju se razni boks mecevi i kicasti provodi na istorijskim mjestima, a da ne pricamo o iscrtavanju parkinga ljudima ispred kuce i boravisnim taksama…

  Pa dajte malo ozbiljnosti, trazili ste tu vlast, trazili ste da se pitate, na sva zvona ste zvonili o prevarama i malverzacijama i kako cete vi da poboljsate ovaj grad. Evo vam prilike, pokazite petlju, uradite nesto.

  Uostalom, nakon danas ce se tacno znati da li radite za ovaj grad i gradjane, ili ste jos jedni prevaranti u nizu.

  25
  16
 15. Svjedoci smo da u opstinskim klupama sjedi 70% nesposobnih i nekompetetnih poslanika koji samo dizu ruku kako im stranka nalozi i misljenja sam da bi otvorene liste dje bi se glasalo za ljude a ne za partije umnogome promjenile sliku opstinskog parlamenta i da bi rad istog bio mnogo kvalitetniji i ucinkovitiji!

  31
  5
  • Možda u Norveškoj. Kod nas bi to samo napunilo džepove poslanika, koje bi, jednog po jednog, kupovale partije. Ne mogu poslanici biti bolji od naroda iz kojeg dolaze. I u koji se vraćaju, mada misle da neće više nikad.

 16. Iz ličnog iskustva znam da cjelokupno medicinsko osoblje Bolnice “Meljine”, i pored svih muka koje su ih zadesile, radi predano i profesionalno. Svi dobro znate da je posebno odgovoran posao Upravnika svake bolnice, pa i ove, jer, sem profesije koju ulaže u zdravlje bolesnika, mora da brine o platama zaposlenih, tekućim nabavkama itd. Ne bi volio da sam u koži Dr. Elez. Razapinju je “i jedni i drugi”, a ona korekto obavlja svoj posao. Opština Herceg Novi mora da odbrani bolnicu, pa makar morali da od građana zatraže i neku vrstu samodoprinosa, kako bi je stavili pod svoju kapu. Kad su svojevremeno građani hercegnovske opštine samodoprinosom mogli bez ičije pomoći da izgrade vodovod od Plata do Novoga, čvrsto mislim da mogu sačuvati i bolnicu.

  38
  6
 17. Ne mora čovjek biti pravnik, da bi znao da ne može odlučivati o obavezama trećih lica bez njihovog pristanka. Tako će, vjerovatno, Vlada donijeti odluku da Opština plati. S jednakom obavezom da se ispuni : )

  14
  1
 18. Turisticka organizacija i parking servis ne znaju sta ce sa viskom para, orocavaju sredstva, a kao se nema za pomoc nama zaposlenima. I mi u bolnici imamo djecu,rezije,kredite itd. i mi smo gradjani ovog grada…

  40
  8
 19. Pohvalio bi izlaganje,polemiku i odnos prema problemu po meni trenutno najboljeg politicara Herceg Novog Radmana i vodjenje sjednice od strane Bigovica,sto se same sjednice tice mislim da se 99% novljana pita zasto je uopste odrzana posto je rezultat 0!

  29
  13
 20. STA reci opstina izdvaja 300 000 za Amfilohijja izdvaja za organiziranje boks meceve a nema da isplati 2 plate uposlenim sramota,toliko o njihovoj brizi o bolnici

  71
  30
  • Dodaj tome i Trg ćirilice koji je crkvena manifestacija a finansira je opstina. Mjesec dana. Kad saberemo, mogle bi se plate u bolnici premostiti do konačnog rješenja. S jedne strane beskrupulozno Knezevic obmanjuje javnost i radnike, a s druge strane opstina demagoski pravi prljave političke poene a prstom nece da mrdne. A strada bolnica sa dobrim i vrijedinim zaposlenim i gradjani Herceg Novog.

   36
   10

Ostavite komentar

*

code