SO Herceg Novi: Prošle izmjene DUP-a za Hotel Park u Bijeloj i...

SO Herceg Novi: Prošle izmjene DUP-a za Hotel Park u Bijeloj i informacija o lanjskoj sezoni

2811
7
Podijeli

so hn 040216Zbog hitnosti pred odbornicima lokalnog parlamenta danas se na početku zasjedanja našla prije najvaljenog dnevnog reda, odluka o izmjenama DUP-a Blace Jošice u Bijeloj, za lokalitet gdje uveliko niče hotel Park.
Usvajanju izmejna prethodila je burna rasprava u kojoj su odbornici opozicije iz SNP-a i SDP-a, prije svega, tvrdili da nijesu protiv gradnje novih hotela, ali jesu proitiv nelegalnih investitora. Po Danijeli Đurović i Draganu Šimraku sporan je investitor kompanija Carine koja još nije platila porez od 900 hiljada eura za transakciju prilikom kupovine “Južnog Jadrana”, a tu su i sredstva opštine od pola miliona eura. Osim toga svi su svjedoci kolikom brzinom se gradi hotel Park, a izmjene tek sada traže, pa je pitanje za opozicionare i da li Carine imaju građevinsku dozvolu. Posumnjali su i da je sačuvano vrijedno zelenilo iz nekadašnjeg parka, kao i da investitor bez dozvole pravi plažu. Zatražili su jednake aršine za sve investitore.
Predsjednik Skupštine Andrija Radman podsjetio je da je za godinu dana otkako je promjenjena vlast u Herceg Novom krenula gradnja 4 hotela i u pripremi su još dva, a prošla vlast se ne može pohvaliti ni jednim za 14 godina. Odbio je insinuacije opozicije da je riječ o koruptivnim radnjama i da se gradi bez procedure. Ponudu Dragana Šimraka iz SDP-a da će glasati za izmjene DUP-a ukoliko natjeraju vlasnika Parka, Čeda Popivića da uplati porez, Radman je odbio, jer kako je rekao imaju dovoljno glasaova da idu naprijed i bez te partije. Sekretar za urbanizam i prostorno planiranje, Mladen Kadić kazao je da ne trče u susret investitorima već novom Novom. Jer ako se nešto može uraditi za deset dana ne treba čekati godinu. Investitor u Bijeloj gradi Park u skladu sa dozvolom resornog Ministarstva, jedino što zaprepašćuje jeste da radi tolikom brzinom, jer ima para. Mada mu nije zavirivao u džep Kadić bi Popoviću dao i da gradi novi hotel Tamaris u Igalu. so hn 040216 2Potrebno je da dobije dozvolu za još 3000 kvadrata prostora za što je potrebno napraviti izmjenu DUP-a, ali svi parametri su po važećem PUP-u, kazao je Kadić, dodajući da su iz Ministarstva već dobili saglasnost na takav planski dokument. On je ustvrdio i da je zelenilo sačuvano u kompletu, a biljke dislocirane u skladu sa propisima.
– Ne radi se o koruptivnim radnjama, nego se poštuje Prostorni plan Opštine. Kada izmjene plana budu usvojene investitor će kod Mnistarstva pokrenuti inicijativu za dozvolu za dodatnih 3000 kvadrata i nastaviće da gradi – objasnio je Kadić.
Na kraju su za izmjene DUP-a, koje znače zeleno svjetlo za nastavak gradnje hotela sa 4 zvjezdice i 250 soba u Bijeloj, glasali 18 odbornika DPS i Izbora, 4 odbornika su bila protiv i 5 uzdržanih. Raspravljajući dva i po sata o informaciji o prošlogodišnjoj sezoni i Anketi turista, koja je takođe prihvaćena sa 18 glasova vladajuće koalicije, iskristalisala su se i dva zaključka. Odbornik Kluba Demokrata, Mirko Mustur, predložio je da nadležni što prije organizuju sastanak ili okrugli sto sa predstavnicima turističke privrede, Mjesnih zajednica i sa svim zainteresovanim koji će analizirati prošlogodišnju turističku sezonu i predložiti obavezujuće smjernice za pripremu ovogodišnje. Takođe, Mustur je predložio i da jedna tačka dnevnog reda na svakoj narednoj Skupštini bude posvećena pripremama za glavnu sezonu. Oba zaključka, sa 25 glasova su jednoglasno prihvaćena.
Nije prošao predlog odbornice SNP-a, Danijele Đurović da se informacija i Anketa vrate na doradu s obzirom da ih prate brojni netačni podaci i cifre. Na opšte odobravanje naišli su i pisani predlozi i diskusija starog turističkog radnika i predsjednika Udruženja turističkih agencija Herceg Novog, Ilije Budeča o neophodnim aktivnostima koje treba riješiti u novskom turizmu.

so hn 040216 1Program mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone usvojen je sa svih 26 glasova prisutnih odbornika. On je i dopunjen predlozima i preporkama Danijele Đurović (SNP), Zorana Kovačevića (DPS) i Sandre Požgaj (DPS). Tako će, pored ostalog, za efikasnije odvoženje smeća do ljeta biti nabavljeno manje vozilo za uže ulice i Šetalište Pet Danica. Obavezana je i Turistička organizacija da primjeni novu metodologiju koja će dati relevantne podatke o svim segmentima ponude grada u Anketi turista.
Skupština je glasovima vladajuće koalicije razrješila i imenovala nove članove u upravljačkim tijelima “Čistoće”, Gradskog muzeja i Galerije, kao i Gradske biblioteke i čitaonice. Prije početka sjednice povučen je predlog za imenovanje Mladena Ivanovića u Odbor direktora Parking servisa, zbog mogućeg konflikta interesa. Predsjednik Skupštine, Andrija Radman, je informisao da je zatražio mišljenje Agencije za antikorupciju za sve odbornike o mogućem konfliktu interesa.

Picerija i restoran

7 Komentari

  1. Gospodine Popovicu samo zidajte i nasipajte! Ocekujemo da Baosici budu sledeci! P.s. Ne valja kad je rusevina,kad je ledina,ne valja kad nema plaza…sta Vam valja “sposobna gospodo”!
    0    0
  2. Haha; Da nije danas bilo ucesca opozicije,mislio bi da su zakonitost,pravda,postena procedura pobjegli iz ovog grada.Ovako se nadam da ce pojedini investitori kao i pojedini lokalni i drzavni funkcioneri koji omogucavaju ovakvo poslovanje imati priliku da se na miru preispitaju u kaznenim ustanovama.
    0    0

Ostavite komentar

*

code