SO Herceg Novi: Prošle izmjene ovogodišnjeg i (ne)realan budžet za 2018.

SO Herceg Novi: Prošle izmjene ovogodišnjeg i (ne)realan budžet za 2018.

3406
36
Podijeli

Posljednje skupštinsko zasjedanje u Herceg Novom obilježila  je rasprava o izmjenama ovogodišnjeg budžeta, svedenog na 14,6 miliona eura i usvajanje  budžeta za narednu godinu, u iznosu od 17.9 miliona eura.

Iz opozicionog DPS-a kritikovali su izvršnu vlast za propuštene prilike da obezbijede više novca u kasi, po osnovu naknada za komunalno opremanje grada, s obzirom na gotove projekte. Odbijen je amandman Andrije Radmana (DPS) da se 400 hiljada eura, planiranih za Autobusku stanicu, presumjeri za uređenje lokacije za Osnovnu školu u Igalu. Takođe, odbornici vladajuće koalicije (Demokrate, DF, Novska lista, SNP,SDP) nijesu glasali za amnadman Borivoja Vukovića (DPS) da se dio sredstava predviđenih za Autobusku stanicu i komunalnu infrastrukturu (100 hiljad eura) preusmjeri za neophodno ulaganje u Sportski centar.

Picerija i restoran

Andrija Radman je tokom rasprave kazao da je ova vlast mogla iz manjih projekata da uveća budžet za 2, 8 miliona eura, po osnovu naknade za komunalno opremanje

Mogla su se sredastva povući u ovoj godini  i za lokaciju Jabučnjak za Autobusku stanicu, kao i za osvjetljenje  Starog grada, za što je  urađen projekat i sredstva odobrena od 120 hiljada eura – primjetio je Radman, tražeći obrazloženje za navode da  su aktuelnoj vlasti iz DPS-a i Izbora ostavili ogromne dugove, te da je trećina vraćena:

– Tvrdim da je prethodna administarcija vraćala prethodne (nasliješene) dugove ,a nove nije pravila. Sve smo sanirali, izuzev rata kredita koji se vode po 7 do osam godina – naglasio je Radman.

Kapitlani budžet ove godine umanjen je sa projektovanih 20.103.000 na 14.671.000, jer se odustalo od mnogih planiranih ulaganja, poput rekonstrukcije ulice od Galeba do zgrade Novljanka. Za neke projekte potrošeno je manje od planiranog, pa je za rekonstrukciju Šetališta, od Galeba do restorana Mimoza, umjesto 150.000 potrošeno 120.000 eura.

Mladen Kadić (DPS), zamjera, pored ostalog, na terminu gradska renta, jer on još nije u primjeni po novom Zakonu  o planiranju prostora. Dokaz da aktuelna vlast ne misli o razvoju, po njemu je  podatak da je za izradu planske dokumentacije za narednu godinu planirala samo 50 hiljada eura. Time je odustala od ulaganja i od prihoda, smatra Kadić. On sumnja da će ova vladajuća garnitura ispuniti obavezu od 9 mjeseci koje je lokalnim zajednicama dalo Ministarstvo da završe sa izradom planskih dokumenata, te da će Opština Herceg Novi uspjeti da pripremi skoro 40 planova i usvoji PUP. Kadić smatra da će doći do blokade razvoja Herceg Novog, jer je i samo 20 hiljada eura predviđeno budžetom za razne Studije. Po njemju je i premalo novca, svega 50 hiljada eura, planirano za zaštitu palmi od surlaša, a posebno ne opravdava to što nijesu predviđena sredstva za izradu katastra zelenih površina, sa čim je prošla vlast odmah krenula.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, pak, tvrdi, da je predloženi budžet planiran kako treba, jer su ranije planirani prihodi bivše vlasti bili nerealni. Naknada za komunalno opremanje planirana je na 4, a realizovana svega sa 2,4 milina eura. Prigovorio je prethodnicima za potrošena sredstva  od Azmonta i  naknade za komunalno oprtemanje  od 4 miliona eura, pozajmicu od Društava za vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu  od milion eura za tekuće obaveze:

– Tako je doveden u pitanje nastavak kanalizacionog kolektora, jer smo imali velike primjedbe izvođača i svakodnevne nevolje da vratimo 800 hiljada eura na račun Društva, kako bismo opet bili likvidni i dovršili projekat. Neraelana stavka je bila i kapitalna donacija od 700 hiljada ura i prihodi od privrednih subjekata, čiji je osnivač Opština. Kada smo došli u Opštinu ni jedan projekat nije bio napisan. Kako ste ih mislili realizovati, jer za 90 odsto stvari niste imali projektnu dokumentaciju? Jeste li imali usmene dogovore sa investitorima? – pitao je Katić, prebacujući obavezu na državu, da za investitore na Luštici izgradi infrastruktkturu iz sredstava zakupa zemljišta. Ponovio je da su po preuzimanju vlasti zatekli dug od 6,2 milioan eura po osnovu pozajmica, kredita i dobavljača.

– Svakodnevno imamo ogromna dugovanja u javnim preduzećima, gdje se nije poštovao zakon. Šlag na tortu je i dolazak poreske inspekcija u JKS, koja je utvrdila njihovu obavezu prema PDV-u od pola miliona eura od kraja 2014. do kraja 2017 – naveo je predsjednik Katić, optužujući prethodno rukovodstvo da je o tome trebalo da vodi računa.

On je ustvrdio i da lokacija Jabučnjak za Autobusku stanicu u Meljinama ne odgovara, jer je Planom reorganizacije PKB-a  imovina predviđena na 3,6 miliona eura, odnosno prodaja 28 hiljada kvdarta.

U replici Katiću, Andrija Radman je kazao da je PKB izašao iz stečaj, te da je već bio postignut dogovor sa PKB-om za Autobusku, za koju nije potrebno 28 nego 10 hiljada kvadrata. Radman je ustvrdio i da ništa nijesu dužni turskom izvođaču Ćeltikćoglu, koji je, kako je kazao, pokušavao da izvuče sredstva, jer je nesposoban da završi posao i nelikvidan. Smatra i da je infrastruktura na Luštici lokalna obaveza, jer ne grade svi investitori turističke komplekse, već nekretnine za prodaju.

Skupštinska većina izglasala je i Odluku o budžetu za 2018. godinu, u uznosu od 17.9 miliona eura. U ime predlagača, sekretarka za finansije,  Irena Vučković je, pored ostalog, ukazala da su najznačajniji prihodi od poreza na imovinu 5,7 miliona eura, ili 31,7 odsto planiranog budžeta, pa prihod od naknada za komunalno opremanje od 3 miliona, ili 16 odsto. Rashodi operativnog budžeta su 11,7 miliona eur. Značajana sredstva opredijeljena su za sport , socijana davanja, NVO sektor… Planirano je i 300 hiljada eura za sporazumni raskid radnog odnosa. Kapitalni buždet je 6 miliona, što podrazumijeva ulaganje  u putnu infrastrkturu, podzemne kontejnere, hidrotehičku insfrastruklturu i sekunadrnu kanalizacionu mrežu, avanturistički park na Vrbanju i druge manje projekte. Budžet je realan, poručila je Vučković.

Tako, međutim ne misle u DPS-u, pa je Dragan Janković posumnjao u realnost planiranih javnih primanja. Porez na nepokretnosti se uvećava na skoro milion eura, kao i turistička taksa, koja je 220 hiljada i znatno veća u odnosu na 140 hiljada ovogodišnjih sredstava po tom osnovu. Zar je to realno, pitao je Janković, jer to znači i da bi efekti sezone trebalo da su dvostruko veći. Gdje je uporište za uvećana sredstva od komunalne naknda od milion eura? Jer, Odluka po novom Zakonu o komunalnim djelatanostima nije počela da se primjenjuje ni u jednoj Opštini, kaže Janković. On ne vidi razlog ni da kabinet predsjednika izdvaja 20 hiljada eura za doček Nove godine, kao ni za sredstva Vodacomu od 85 hiljada eura. Smatra i da je 30 hiljada eura za Dnevni centar skromna suma, a zamjera što nije predviđen iznos za adaptaciju Gimnazije i sredstva za školu u Igalu, odnosno za projekat kako bi se konkurisalo za kapitalni budžet Crne Gore. Njemu se priključio i Mladen Kadić, koji je ustvrduio da je budžet sve samo ne razvojni, jer grad nema projektnu dokumentaciju;

– Herceg Novi je za 14 godina doveden na rub civilizacije prostornog planiranja i razvoja zbog potpunog nerada administarcije i ulazimo u sivu zonu poslovanja – mišljenja je Kadić.

Jednoglasno, bez diskusije, prošla je  treća tačka dnevnog reda, Predlog odluke o zaduženju Opštine Herceg Novi na 205 hiljada na period od 12 mjeseci. Ovim sredstvima  biće realizovana Odluka prethodnog skupštinskog saziva  o učešću Opštine za rješavanje stambenih pitanja državnih službenika i namještenika.

Odbornici su potom, zahvaljujući glasovima većine, usvojili i  Odluku o Mjesnim zajednicama, uz obrazloženje sekretarke Vesne Samaržić da je to bilo neophodno, jer je postojeća zastarjela i stvara  probleme u funkcionisanju Mjesnih zajednica.

Međutim, Dragan Janković  je upozorio da se novom Odlukom ukida mogućnost da Zborovi građana biraju Savjete MZ, a uvodi se i Nadzorni odbor, koji može biti u sukobu sa Savjetom. Osim toga, kaže on, trebalo je sačekati novi Zakon o lokalnoj samoupravi, kada će biti obaveza i da se mijenja takođe dotrajali Statut Opštine Herceg Novi. Ovakava Odluka, po njemu, je samo bio način za smjenu sadašnjeg rukovodstva u Mjesnim zajendicama i dovođenje svojih predstvnika, mišljenja je on.

Usvojena je i Odluka za novu deponiju građevinskog i zelenog otpada, “Tisova greda” na Ublima, na površini od  720 000 m². Koristiće se od  1. januara 2018. do 1. januara 2020. godine, a Mladen Kadić je upozorio da se ne mogu isto tretirati građevinski i zeleni otpad. Replicirao mu je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Aleksandar Kovačević, koji je kazao da je Odlukom sve tačno i zakonski definisano.

Sa 19 glasova skupštinska većina je podržala i Odluku o sporazumnom raskidu ugovora o zakupu hotela i restorana u okviru Sportskog centra Igalo.  Tome se najviše usprotivio odbornik DPS-a Borivoj Vuković, koji je ustvrdio da se zakupcu koji je prekšio ugovor čini usluga i opraštaju dugovi od 84 hiljade eura na štetu Sportskog centra i Opštine, a Sportskom centru, kako je kazao, nema budućnosti bez novog parketa.

Prošle su još neke Odluke, a na današenjm zasjedanju je 25 tačaka dnevnog reda, sa dvije dopunjene.

36 Komentari

 1. TO
  U upravni odbor se i izaberu poslusnici koji ne smiju da ukljuce svoj mozak i savjest. Moraju da glasaju za ono sto im “vodje”narede. Ali 100€ je dovoljno da se savjest ne probudi. Tako je u svim savjetima.

 2. Karticu, Bigovicu, Djurovicka…Ako je istina ovo za Turističku sto citam, sto se mene i moje familije tice vise nikada ni glasa! Možete li vi ista da ucinite na ovo izivljavanje potpredsjednika Konjevica? Pa svi znamo da gospodin Obradović nema najbolje reference. Ima li iko petlju da digne glas? Molim Radio Jadran da objavi imena ljudi izvrsnog odbora koji su izabrali Obradovića . Kao sto svi znaju da je to nalozio Konjevica treba narod da zna ko je to utvrdio! Hvala

  8
  1
  • 3 glasa za 1 uzdržani. Željko Dapčević nije prisustvovao. A prava poslastica je ko je potpisao rang listu kandidata. Saznajte nešto i vi, ne mogu sve ja da kažem😉

 3. Odluka o taxi prevozu je najsvjetlija tacka zasjedanja jer se njome olaksava poslovanje malim-privatnim taksistima i omogucava ulazak drugih firmi, skida se monopol dvije firme istog vlasnika!
  Ovo je pokusano i ranije ali je “vizionar” D. Radovic odbranio interese svog prijatelja!

  14
  7
  • Zasto su onda svi novski “mali-privatni taksisti” dostavili zahtjev prije Skupstine sa svojim potpisima 32/36 da se sprijeci ova odluka koja je donesena !

   Jako bih volio da cujem obrazlozenje…Isto tako su demagozi rekli u obrazlozenju predlozene odluke “na zahtjev novskih taxi preduzetnika” , koji su za to saznali i demantovali LAZ dokumentom koji su licno potpisali , imenom i prezimenom !!!

   8
   7
   • A pritom se monopol, ako postoji, razbija primjenom Zakona o zaštiti konkurencije a ne kršenjem Zakona o drumskom saobraćaju.
    Iza ove odluke očigledno stoji uvođenje novog, većeg igrača na taksi tržištu

    7
    4
 4. Nazalost URA nema svoga predstavnika u SO Herceg Novi jer su građani tako odlučili.Mi u pokretu URA ćemo uvjek poštovati volju građana .Da li su građani pravilno odlučili vrijeme će pokazati i to vrlo brzo.

  5
  8
  • Svi znaju da je prošla vlast namještala posao za Autobuska na Sistetu, prošla vlast za kratko vrijeme je tu lokaciju odredila za školu koja je hitno potrebna Igalu, sada nova-stara vlast opet briše školu i na silu i sramotu vraća autobusku da bi pojedinci uzeli kajmak. Sramota!

   8
   1
 5. U starom gradu rasvijeta, u starom gradu ovo, u starom gradu ono. Samo, nikako neko da “zagrize” pa da predlozi ( i da se usvoji) poplocavanje Kalalonge i to od “Magarecih vrata” pa do Oficirskog doma. Mozete li zamisliti, zasticena starina a u Kalalongi skalini i podesti od betona.

  20
  1
 6. Kako znam da je gospodin obradovic novi direktor turisticke, paaaa hmmmmm!
  Pa reko mi je gospodin Obradovic, da je izabran od strane izvrsnog odbora kome sam ja rekao da izaberu gospodina Obradovica a ne Simonidu Kordic, inace bi raskinuo koaliciju.
  Eto odakle znam…..

  18
  5
  • Svi znamo da je Obradovic veci strucnjak od Simonide u oblasti turizma i da je sa punim pravom izabran!
   Napred Novska Lista!!!! Svaka cast Milosu Konjevicu!!!!

   13
   29
   • Pravi je strucnjak! Razumije se u turizam kao i Mica. Sve sami strucnjaci sa iskustvom. Maksimalni domet njihovog turizma je kada su bili u Bariju 91 kad je Zvezda bila prvak svijeta!

    23
    2
    • a izvini sto to nije strucnjak? i ako nije ko je to toliko veci strucnjak da je trebao biti direktor???? da nije trebalo da imenuju predstavnika df-a ili dps-a???

     4
     11
     • Postovani kume, direktor TOnije politicka funkcija i ne bira se po partijskoj knjizici nego po kvalifikacijama osoba koje su se javile na konkurs. Gospodina Obradovica ne znam, mozda bi on i bio najbolji, ali ono sto sigurno znam jeste da nema najbolju biografiju za tu funkciju. Mislim da od svih kandidata ima najlosiju. Je l mi treba da podizemo grad ovako? Vjerujemo Mici na rijec ili nekim zakonskim pravilima?

      13
      1
    • Ovo je sramota šta se radi. Kao glasač i aktivista NOVE SRPSKE DEMOKRATIJE, vrlo sam nezadovoljan stanjem stvari i pravcu u kojem se sve odvija. Mi na sledeće izbore nećemo imat ni 1000 glasova, a sve zbog nas samih!
     Mislim da mi treba da izadjemo iz ove koalicije, i ne blamiramo se više! Da nam tamo jedan nepismen čovjek vrši kadriranje u opštini. Da naši kadrovi – konretno Simonida Kordić ne može dobit mjesto turističke iako je ubjedljivo najbolji kandidat!
     Demokrate i N Lista kupe zasluge konstantno za ono što mi uradimo! Pod hitno moramo da preispitamo u kom pravcu ide naša politika!!!!

     11
     3
     • Slažem se, Novska lista je pokazala da je gora od DPS-a, da mogu sve bi uzeli od čistačice do direktora a pred izbore kao njih nista ne zanima oni nece depolitizaciju. DF cuti i nista ne preduzima. Ne znam samo sta cuvaju i koga. Poštenije vam je izac iz takve koalicije nego bit saucesnici u svemu ovome. kako kaez ona nasa stara: Gori je onaj sto drzi vrecu nego onaj sto krade. U ovom slucaju DF je taj sto drzi vrecu.

      12
      2
  • U pravu si da su tako odlucili. Medjutim postoji rok za zalbu i tek nakon toga ukoliko se niko od prijavljenih ne zali on dobija pravosnazno rjesenje. Posto ima najlosije kvaliifikacije od svih sto su se prijavili na konkurs, vidjecemo kako ce se zavrsiti. Ja znam da ce se dvije osobe zaliti. Ukoliko on ostane nikada vise necu glasati ni za jednu stranku koja je sada na vlasti a pogotovo ne za novsku listu. Ja nemam favorita ali je ovo stvarno preslo svaku mjeru. Usput, JOS JEDNOM VELIKO HVALA DR. SAVU MARICU NA DEPOLITIZACIJI KOJU JE OBECAO! Neka odgovori sta je ovo?

   33
   4
 7. Sramota
  Od ovih Blečićevaca i preletačevića da oni vode grad .
  Dvije nacrtane curke ne umiju da sacuvaju a ne da dovedu investitora u grad.
  Kapitalna investicija njihova je Maestro😂😂😂😂😂😂.

  25
  6
 8. U te “još neke odluke koje su prošle” su odluka o auto-taksi prevozu koja ukida ograničenje broja vozila potpuno protivno Zakonu o prevozu o drumskom saobraćaju, pa usvajanje izvještaja o radu turističke organizacije sa kupovinom pa poklanjanjem vozila Komunalnoj policiji što je nenamjensko trošenje sredstava i zaobilaženje zakona o javnim nabavkama, pa neusvajanje izvještaja o radu Vodakoma za 2016 sa saslušavanjem njihovih predstavnika od strane Bigovića u stilu Višinskog i odluka o zahtjevu da se ispita zašto je nastavljen rad sa Čeltičogluom u oktobru 2015 iako je pitanje zašto se i danas radi sa njim i još sto čuda i podataka o kojima obični građanin neće imati gdje da pročita

  25
  7
  • Na prvoj slici na pocetku stranice, ova naljepsa zenska osoba sto sjedi prva sa lijeve strane u desnom djelu klupa, to je ona. Tu je. To vide svi. Ti nju vjerovatno i ne poznajes samo pises po nalogu osoba sa osmoljetkom. Toliko su ti tacne informacije da ne dolazi na posao. Pozdrav

   9
   8
 9. Zašto se nije diskutovalo o smještaj u Osi,budući da sadašnji ne zadovoljava minimum standarda,molim dajte rješenje,postoji dom u Bijeloj do 18,god o njemu brine država,a opština mora poboljšati uslove za boravak Osi preko 18,27,godjer je njegov osnivac….strukovni,kadar deficitaran.lokacja smještaj nedovoljna,Osi sa mentalnim smetnjama u jednoj prostoriji,rukovodstvo iskustvom pokušava dadjelimicno eliminiše probleme,sportskim aktivnostima u gradu,posjetim kulturnih poslenika i sl ali nedovoljna individualni rad za one Osi koji bi mogli pružiti neke rezultate,…molimo više pažnje i novca U narednoj godini za njihovu rehabilitaciju,ne trebaju biti na marginama,kao prošle godine,već korisni članovi drustva

  11
 10. Da dodam u vezi surlasa jos.. Ako je trenutno oko 200 palmi zarazemo, i sve i da 50% prezivi drenohirurgiju 100 ce palmi bit unistemo uovom cugu. Jedna odrasla palma kosta 20-30 hiljada eura. Dakle 100 x 20 000 = 2 000 000, sto znaci da je u najoptimisticnijoj racunici grad vec pretrpio stetu od 2 miliona eura! A sarm grada i te kako zavisi od ovih palmi, a od sarma nam zavisi turizam..

  27
  3
 11. 50 hiljada eura protiv surlasa je jadno. Na 2000 palmi to je 2.5 eura po jednoj.. I zasto se ne krene sa crvima onim sto su prirodni neprijatelj surlasa? Tako su se turci rijesili. Drenohirurgija nemoze da potamami jedinle, moze da ih smanji al jedino prirodni neprijatelj moze da ih potamani. U turskoj je bilo u jednom gradu 300 zarazenih jedinli u jednoj godini,onda su uveli te crve i spalo je na 10. Naravno tretirane su sve palme integralno..

  25
  2

Ostavite komentar

*

code