SO HERCEG NOVI: ZBOG KUPOVINE PARČETA ZEMLJE OD 51 M2 KOD SPORTSKOG...

SO HERCEG NOVI: ZBOG KUPOVINE PARČETA ZEMLJE OD 51 M2 KOD SPORTSKOG CENTRA DVA SATA PRIČE

229
0
Podijeli

Odluka o pribavljanju imovine, tačnije o kupovini 51 m2 kod Sportskog centra u Igalu, kako bi se omogućilo usklađivanje stanja u evidenciji nepokretnosti sa stanjem na terenu, neočekivano, izazvala je skoro dvosatnu polemiku među odbornicima lokalnog parlamenta u Herceg Novom.

Kupovinom dijela izgrađenog prilaznog puta kod Sportske dvorane od vlasnika Stanka Milovića, rješava se tzv. reslov još iz 2007. godine, kada je vlasniku uzeto, uz obavezu naknade. No, iz opozicije su postavili pitanje hoće li biti na isti način riješeni i drugi slični slučajevi oko ovog objekta. Ukazano je da je u vrijeme investicionog buma 2007. možda kvadrat i vrijedio 210 eura, ali danas to nisu tržišne cijene. Pitali su i hoće li se drugim vlasnicima platiti po istoj cijeni oduzeta zemlja.
No, sve je otrvorilo i drugu temu – svrsishodnosti izgradnje Sportskog centra i njegove stvarne vrijednosti. Da li on košta 8 miliona i 600 000 eura, ili 36 miliona eura, polemisali su Obrad Gojković (Demokrate) i Zoran Bošnjak (DPS). Obojica su bila saglasna da bi o tome trebalo da se raspravlja na posebnoj sjednici. Opozicija i vladajući DPS su i ovoga puta „ukrstili koplja”.
– Vi iz DPS-a ste započeli gradnju i ostavili nam zarđalu konstrukciju 2000. godine, a mi smo je nastavili, završili i ostavili moderan i funkcionalan objekat koji sam sebe finansira – ustvrdio je Gojković. Bošnjak je pak tvrdio da on previše košta, da je bivša vlast investitoru činila neviđene ustupke, poklanjajući zemlju na savini i preko puta Instituta za fantomsko naselje. Zoran Kovačević (DPS) ustvrdio je da je gradnja bila zaustavljena zbog u to vrijeme odnosa između Srbije i Crne Gore.
Bivši sekretar za urbanizam, a sada odbornik PZP, Milovan Baždar, prigovorio je novoj vlasti da je izdala samo 20 građevinskih dozvola u proteklom periodu, a lani ih je bilo 60, što po njemu dosta govori o njenim učincima. Novi sekretar, Mladen Kadić, uzvratio je da postoji velika razlika, jer su ove godine iz Sekretarijata izdali, ali i naplatili 20 građevinskih dozvola što lani nije bio slučaj. On je pozvao sve zainteresovane da dođu u Sekretarijat i vide koliko je bilo nezakonitosti u proteklom periodu. Jer, invetsitorima je uziman novac na ime naknada za komunalno uređenje, a dozvolu nikada nijesu dobili.
Odbornici su, ipak, na kraju, sa 18 glasova za i 9 uzdržanih, prihvatili da predsjednik opštine sklopi ugovor sa Stankom Milovićem iz Igala i da mu za 51 m2 isplati 10.710 eura.

Picerija i restoran

POVUČENA ODLUKA O RADNOM VREMENU
Rasprava o odluci o radnom vremenu privrednih društava, koja nije prošla Odbor za turizam, što je ustanovljeno kao propust, takođe je izazvla pažnju odbornika.
Po Slobodanu Radoviću ona je u koliziji sa zakonom koji je donešen 2014. godine u Skupštini Crne Gore, jer se radno vrjeme dozvoljava do 01, a muzika do 03, što onda jedno drugo obesmišljava.
On je bio za to da se odluka povuče iz skupštinske rasprave dok se ne uskladi sa zakonom.
Za ovo je bio i odbornik Mladen Ivanović, ali i Boris Seferović zbog racionalizacije rada Skupštine, no rasprava se ipak nastavila pa je Danijela Đurović bila mišljenja da se mora razlučiti koji su to na neki način “profitabilniji gosti.”
Ona je podsjetila da u Novi dolaze i mladi, ali i oni sa porodicama, te da za te dvije strukture moraju biti jednako napravljeni uslovi za boravak na moru.
Branka Garić koja je radila na odluci razjasnila je da je odluka o radnom vremenu, a ne o dozvoljenom nivou buke. Radno vrijeme je do 01, s tim što se zahtjevom kod nadležnih organa to vrijeme može i produžiti do 03, ali bez akustično električnog pojačala.
Ispred predlagača Rade Božović je branio odluku smatrajući da su njome pokušali da pomire interese ugostitelja i turista koji stižu u grad ali i da zaštite javni red i mir.
Kako je na odluku iznešeno dosta primjedbi ona je povučena iz daljnje rasprave, a Božović očekuje da se ona dopunjena nađe na narednom skupštinskom zasjedanju.
Obrad Gojković je to okarakterisao kao pritisak na Božovića, koji je po njemu kadar predsjednika opštine Nikole Gokovića, te da je ovo dokaz o “ratu koji se protiv njega vodi unutar koalicije” i zatražio je da se povodom ovoga oglasi i sam predsjednik Gojković.
Prošla je Odlukao načinu držanja kućnih ljubimaca, za kojuje glasalo 17 odbornika, a dest je bilo uzdržano.
Uz konstataciju da je prva odluka te vrste u lokalnoj samoupravi, Skupština je sa 22 za i 6 uzdržanih glasova usvojila i Odluku o ravnopravnosti polova.
Odbornicima je preostalo još da prodiskutuju osam tačaka dnevnog reda, ali su to ostvili za nastavak sjednice 17. juna u 8.30.
NEVENA KEKOVIĆ UMJESTO BRANKA BOŽOVIĆA

Na početku današnjeg skupštinskog zasjedanja saopšteno je da će umjesto Branka Božovića, odbornica u redovima DPS-a biti Nevena Keković.
Božović je izabran za direktora JKS i 30 dana je mogao biti istovremeno i odbornik. Da ne bi bio u konfliktu interesa odlučio je da vodi Javno komunalno stambeno preduzeće, a prepustio odborničko mjesto, sljedećem na listi DPS-a, odnosno Neveni Keković.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code